A galamboktól a bonbonokig. Bálint napi népszokások

A galamboktól a bonbonokig. Bálint napi népszokások

A február 14-re eső Bálint (vagy Valentin) naphoz nem csak a tömegkultúra rózsaszín szalaggal átkötött, gyakran viszolyogtató jelenségei köthetők. Az ókeresztény szent ünnepe mögött a régi Róma titkai, legendák, középkori csodatételek és az újkort is behálózó népszokások állnak. Új cikkünket a Bálint napi hagyományoknak szenteljük. Szent Bálint története és kultusza Ahogy Bálint Sándor Ünnepi kalendáriumában…

A szögedi paprika. Az egykori pirosmalom

A szögedi paprika. Az egykori pirosmalom

A szögedi paprika című sorozatunkban nemrég még a szedést ismertettük, majd egy leírást adtunk arról, hogyan is történik nálunk az őrlés. Most, hogy már a csemege és a csípős paprika, illetve a pehely is frissen kapható, ismét a múltba kalandozunk. Molnár Anita (és Bálint Sándor) szavaival mutatjuk be, milyen munkák zajlottak egy régi szegedi pirosmalom…

Szentelt menta, fias tojás. Nagyboldogasszony ünnepe a szegedi néphagyományban

Szentelt menta, fias tojás. Nagyboldogasszony ünnepe a szegedi néphagyományban

A Havas Boldogasszony-búcsúról, az alsóvárosi Mátyás tér templomának augusztusi 5-i eseményéről korábban már közöltünk cikket. Ehhez azonban közel esik egy másik Mária-ünnep, mely a szegedi nagytájon – sőt, az egész magyar nyelvterületen – a mezőgazdaságból élő katolikus parasztság számára különös jelentőséggel bírt. Egy rövid összefoglaló következik az augusztus 15-i Nagyboldogasszony napjáról. Nagyboldogasszony ünnepe Augusztus 15-e…

A szögedi paprika és A szegedi paprika. Bálint Sándorra emlékezünk

A szögedi paprika és A szegedi paprika. Bálint Sándorra emlékezünk

Utoljára a nyári munkák – a kapálás, locsolás – bemutatása kapcsán foglalkoztunk hosszabban Molnár Anita könyvével. Ezúttal afféle „könyv a könyvben” cikkel készültünk, hiszen A szögedi paprika nem létezhetne A szegedi paprika nélkül. Paprikamonográfiáján keresztül emlékezünk Bálint Sándorra, aki augusztus 1-jén 119 éve (1904-ben) született. Bálint Sándor, a legszögedibb szögedi Molnár Anita így ír Bálint…

Dícsértessék a fényös Nap! Bálint Sándorra emlékezünk

Bálint Sándor (1904-1980) néprajzkutató és művészettörténész a szegedi hagyományok egyik legnagyobb ismerője volt. A vallási és a tárgyi néprajz, továbbá a folklorisztika területét is rendkívül gazdag anyaggal gyarapította, tudományos jelentőségével csak emberi nagysága vetekedhetett. Mi is számtalanszor idéztük már, hiszen kiváló forrást jelent, legyen szó akár a szegedi paprikások régi nyelvhasználatáról, akár az alsóvárosi búcsúról.…

"E" szögedi paprika. Egy megőrzendő érték

A szögedi paprika. Egy megőrzendő érték

Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv most induló, online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar…

Jézuskafészök és pontyhalászlé. Karácsonyi szokások, karácsonyi receptek

Jézuskafészök és pontyhalászlé. Karácsonyi szokások, karácsonyi receptek

Múlt vasárnap már négy gyertya égett az adventi koszorún, hamarosan itt a szenteste. Ebből az alkalomból felidézünk néhány szegedi népszokást és ajánlunk egy igazi szegedi receptet. Hiszen az ünnephez sok helyen olyan szorosan kötődik a pontyhalászlé, akárcsak a karácsonyfa! Egy régi szegedi szenteste A szenteste még nem karácsony. Az igazi ünnep előestéjéről (vigíliájáról) van szó,…

Bálint Sándor és a paprikalexikon

Bálint Sándor és a paprikalexikon

Több cikket is szenteltünk már Bálint Sándornak (írtunk róla például az alsóvárosi búcsú kapcsán), 1904. augusztus 1-ji születési dátuma apropóján most ismét az ő emléke előtt tisztelgünk. Az etnográfus-művészettörténész a magyar Alföld, közelebbről pedig Szeged európai hírű kutatója volt, feldolgozott témái között a szögedi paprika is szerepelt. A folyamatot, hogy miként vált a paprika a…

Bálint Sándor, a szögedi paprika szakértője

Bálint Sándor, a szögedi paprika szakértője

1904. augusztus 1-ji születési dátuma tiszteletére Bálint Sándor – néprajzkutató, művészettörténész, „a legszögedibb szögedi” – lesz eheti cikkünk témája. Szereplése már csak azért is aktuális, mert A szögedi paprika című könyv közvetlenül megjelenés előtt áll. Bálint Sándor 1962-es munkája, A szegedi paprika, pedig Molnár Anita könyvének elsődleges forrásai között szerepelt. Szeged – Bálint Sándor és…

A ferences rend és a szegedi paprikatörténet kezdetei

A ferences rend és a szegedi paprikatörténet kezdetei

1997 óta – II. János Pál pápa döntéséből kifolyólag – február 2-a szerzetesek világnapja. Mivel a ferences rend Szeged történetében (és a szegedi paprika történetében is) kiemelkedő jelentőségű, ebben a bejegyzésben előttük tisztelgünk. Assisi Szent Ferenctől a Mátyás térig A ferences rend létrejötte Assisi Szent Ferencnek, a középkor egyik legnagyobb hatású szentjének, a természet, a…

"Ez az új esztendő nagy bőségben folyjon..." Boldog új évet kívánunk!

„Ez az új esztendő nagy bőségben folyjon…” Boldog új évet kívánunk!

Küszöbön áll az új esztendő, holnap már az óévet búcsúztatjuk. Ebből az alkalomból felidézzük, hogyan ünnepelt ilyenkor a régi Szeged népe. Továbbá mi is jókívánságainkat fejezzük ki az elkövetkező évre – Hiszen mi más is lehetne a kapcsolódó szokások célja? Az új esztendő hagyományai Magunk mögött hagyni a rosszat, bebiztosítani a jót. Röviden talán így…

A hónap műtárgya a Paprika Múzeumban: Garaboly, a szedés egyik kelléke

A hónap műtárgya a Paprika Múzeumban: Garaboly, a szedés egyik kelléke

Korábbi cikkekben már említettük, hogy hagyományosan Kisboldogasszony szeptember 8-i ünnepén indult a szedés. Ebből az alkalomból egy karkosarat vagy – ahogy a Dél-Alföldön nevezik – garabolyt választottunk a hónap műtárgyává. Kosárformák és néprajzi hátterük A PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum gyűjteményében számos, különféle alakú és rendeltetésű, vesszőkosár található. A kosarak anyaga minden esetben frissen vágott,…