Megérett a paprika: Néhány érdekesség az érés folyamatáról

Július-augusztus táján mindenki számára ismerős lehet a látvány, amikor az érés során a növényeken az eredetileg zöld paprikahüvelyek színe fokozatosan pirossá válik. A téma aktualitása miatt ezen a héten az érés folyamatához kötődően szeretnék egy-két információt közzétenni. Az érés idejét természetesen nem lehet egy adott dátumhoz kötni, több tényező is hatással van rá. Függ a…

Csak tudományosan: Egy kis rendszertan és kémia

Ebben a bejegyzésben a rendszertan és a kémia területéről igyekszem bemutatni néhány, a fűszerpaprikát érintő alapfogalmat. A leírást a növény taxonómiai besorolásával kezdem, később áttérek legmeghatározóbb külső jellemzőinek, és a háttérben álló vegyészeti folyamatoknak az ismertetésére. Lássuk a rendszertan területét: A Magyarországon termesztett valamennyi étkezési és fűszerpaprika-fajta a burgonyafélék családjába (Solanaceae), a Capsicum nemzetségbe, a…