A szögedi paprika. Az egykori pirosmalom

A szögedi paprika. Az egykori pirosmalom

A szögedi paprika című sorozatunkban nemrég még a szedést ismertettük, majd egy leírást adtunk arról, hogyan is történik nálunk az őrlés. Most, hogy már a csemege és a csípős paprika, illetve a pehely is frissen kapható, ismét a múltba kalandozunk. Molnár Anita (és Bálint Sándor) szavaival mutatjuk be, milyen munkák zajlottak egy régi szegedi pirosmalom…

A kiskundorozsmai szélmalom szélmolnárjai

A kiskundorozsmai szélmalom szélmolnárjai

Múlt héten, mikor az Itthon Bánátban Egyesületről írtunk, megemlítettük a vízimalmok iránti elkötelezettségüket is. Továbbá arról is szó esett, hogy a Paprika Múzeumon kívül a kiskundorozsmai szélmalom is a céljaik között szerepelt. Most mi is szentelünk néhány mondatot az egykor gabona- és paprikaőrlésre használt, ma is funkcionáló épületnek. Kiskundorozsmai malomkronológia A szélmalom – mint az…

A külütől a modern malomig

A külütől a modern malomig

Néhány hete beszámoltunk arról, hol tart az érés folyamata, milyen termésre számítunk. Most menjünk egy kicsit elébe a dolgoknak: Lássunk néhány technikát, amivel a szárított fűszerpaprikát paprikaőrleménnyé alakíthatjuk: A külütől a modern malomig. Kezdjük a kályhától – bocsánat, a külütől A 19. század szegedi paprikatermelői, akik háziipari szinten dolgozták fel fűszerüket és még nem támaszkodtak…

„Kérem, jó vót az a spekula”. Paprikaszagú levegőben V.

Móricz Zsigmond, jó stílusban megfogalmazott szegedi szemléi közben, végre elérkezett Szeged legmeghatározóbb eleméhez. A Paprikaszagú levegőben, a Szegedi paprika c. fejezetben szemléletesen mutatja be a kistermelők, kikészítők sorsát és a hírhedt paprika-rendelet hatásait: Hétfőn Szegeden különös módon „alakult meg” az első termelési és értékesítési szövetkezet. A háború óta minden közgazdasági szakembernek s minden publicistának mindennapi…

A gabonától a paprikáig – Egy iratcsomótól egy múzeumig

Tizedik születésnapunkról már többször is megemlékeztünk, arról azonban eddig nem esett szó, mi adta az ötletet a Múzeum létrehozásához. Egy iratcsomótól jutottunk el a múzeumig. Minden egy hagyaték megvásárlásával kezdődött. A Röszkei Paprika Múzeum 2008-as megnyitása előtt Molnár Albert jutott hozzá a Szánthó család hagyatékához egy gyűjtőtől. Az irategyüttes fantasztikus információkat őriz. Dokumentálja, hogyan fordultak a…