Vitaminbomba III. A folsav

Vitaminbomba III. A folsav

Új sorozatunkban nem pörköltbe vagy díszdobozba helyezzük a paprikát…hanem a mikroszkóp alá! Részletesen átnézzük, milyen vegyületeket tartalmaz, és hogy azok milyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Legutóbb a B6-vitaminnal ismerkedtünk, most a B-komplex 9-es sorszámú tagja, a folsav következi. Folsav vagy folát? Bár a két kifejezést a köznyelvben (és gyakran még az „orvosi szaknyelvet használó”…

Vitaminbomba II. A B6-vitamin

Vitaminbomba II. A B6-vitamin

Új sorozatunkban nem pörköltbe vagy díszdobozba helyezzük a paprikát…hanem a mikroszkóp alá! Részletesen átnézzük, milyen vegyületeket tartalmaz, és hogy azok milyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. A C-vitamin bemutatása után a kevésbé ismert, ám annál fontosabb B6-vitamin következik. A piridoxin szerepe Ahogy a C-vitamint aszkorbinsavnak nevezik tudományos közegben, úgy „hallgat” a B6-vitamin a piridoxin névre.…

Az újdonság íze I. Fermentálás

Az újdonság íze I. Fermentálás

Az evés és az ételkészítés iránti érdeklődés, az ötletek megosztása, valószínűleg egyidős a sütés-főzés tudományával. A receptek egyszerű közzététele azonban könnyen unalmassá válik, ezért a dolgot most modern kontextusba helyezzük. Új gasztronómiai sorozatunkban napjaink ételkészítési trendjeit próbáljuk ki. Természetesen – amikor csak lehet – paprikával, csípősen. Első témánk a fermentálás lesz. A fermentálás népszerűségének titka…

Nyerset, frissen! Az egészséges, ropogós paprika

Nyerset, frissen! Az egészséges, ropogós paprika

A nyár a frissen szedett gyümölcsök és zöldségek ideje. A kertből közvetlenül az asztalra kerülő termények pedig számos jótékony hatással bírnak. A lédús, ropogós paprika például olyan módon is őrzi az egészségünket, amire nem is gondolnánk. Nyersen vs hőkezelve A reformtáplálkozási hullámok korában valószínűleg sokaknak cseng ismerősen a nyerskoszt-diéta fogalma. Az étrend követői úgy hiszik,…