A karcagi birkapörkölt

Ehető örökség III. „A fej a megtisztelt vendégé!” Karcagi birkapörkölt.

Egy alkalommal már belementünk a paprikás, a pörkölt és a gulyás közti árnyalatnyi, mégis lényegi különbségekbe. Az igazi, autentikus pörkölt tulajdonságainak felelevenítésére most is szükség lesz, hiszen új cikkünkben – maradva a hungarikumoknál – a téma a karcagi birkapörkölt lesz. Az étel kulturális háttere A karcagi birkapörkölt receptje csak Karcag és a Nagykunság történelmének, helytörténeti…

sabai kolbász és Gyulai páros

Ehető örökség II. Csabai vastag és gyulai páros

Hungarikumokat bemutató cikksorozatunk első részében már említettük a híres csabai és gyulai kolbászt. A két békési ínyencség részletes vizsgálata során bebizonyosodik, hogy a kolbász- és a paprikatörténelem több ponton is érinti egymást. Csabai vastagkolbász A csabai vastagkolbász története tulajdonképpen a paprika felbukkanásával kezdődik. Csaba városának hentesei már a 18. században is különleges recepteket ismerő, komoly…

Ehető örökség I. Hungarikumok és fűszerpaprika

Bár a hungarikumok fogalma mára már beépült a köznyelvbe, talán mégsem felesleges tisztázni a szó pontos jelentését. Egy 2012-ben elfogadott törvény szerint a hungarikum egy gyűjtőfogalom, mely kivételes értékeivel, megkülönböztetésre méltó, egyedi tulajdonságaival a magyarság csúcsteljesítményét jelöli. Hungarikummá való minősítésre bármelyik állampolgár javaslatot tehet. A folyamat természetesen azért nem máról holnapra zárul, az ajánlott hungarikumnak…

Dísz, dísznövény, festékanyag? A dekoratív paprika!

„Valami olyan egzotikus dísz ez, hogy ennek a kedvéért idegenforgalmat lehetne indítani Kalkuttától s Londontól kezdve, akárhonnan, mert ez valami csodálatos specialitás. Gyönyörű. Elképzelhetetlenül szép a paprika díszű falusi udvar” – írta Móricz Zsigmond, a sokat emlegetett Paprikaszagú levegőben című, szegedi benyomásokat rögzítő kötetében. És valóban, a paprika – azon túl, hogy legalapvetőbb ételeink legalapvetőbb…

A palántától a pörköltig. Paprikafeldolgozás 10 lépésben

Kedvenc kiadós, magyaros ételeink – például a töltött káposzta, a halászlé és természetesen a pörkölt – sosem kerülhetnének az asztalra töltött paprika nélkül. A palántától a pörköltig azonban hosszú út vezet. Új poszterünk 10 lépésbe sűrítve tálalja az őrlemény előállításához szükséges hosszú időt és rengeteg munkát. Először is emlékezzünk vissza a kezdetekre. A paprikát nem…

Húsvéti hangolódás, tojásokkal, paprikával

A húsvéti időszakban gyerekek és felnőttek már egyaránt készülnek a tojásfestés nagy feladatára, valamint tervezik az ünnepi asztal tartalmát. A hímes tojások hagyományos piros színének előállítása számos módszerrel történhet, és ezek közül csak egy (a legkevésbé kreatív) a boltban vásárolható tojásfesték. A klasszikus húsvéti menüt – a sonka és főtt tojás együttesét – is helyettesíthetjük…

Tétova ínyencségek. „Mikor, ha nem februárban…?”

A címben is említett ínyencségek mostanság több korábbi cikkünkben megjelentek. A farsangi időszak ugyanis jó apropója lehet a kóstolgatásnak, az új, vakmerő tervek megvalósításának vagy éppen egy rendkívül laktató családi ebéd tálalásának. Hiszen Mikor, ha nem februárban? – ahogy a Tétova ínyenc című, figyelemreméltó gasztroblog szerkesztője is sugallja. Vessünk egy pillantást az oldalra! A letisztult, könnyen áttekinthető…

A lakoma folytatódik: két farsangi fogás, recepttel

  A múlt héten közölt farsangi cikkünkben röviden összefoglaltuk a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak jellemzőit. A felsorolásból nem maradhatott ki az ünneplés egyik legalapvetőbb velejárója, a bőségesen terített asztal sem. Ígéretünkhöz híven az általános leírások után most konkrét ötletekkel is szolgálunk. Az alábbi két recept kipróbálása garantáltan fokozza a farsangi élvezeteket. A farsangi sonkás kifli készítésekor…

Farsang. Amikor belénk bújik a kisördög

Vízkereszttől hamvazószerdáig a farsang, az állandó mulatozások, bálok idejét éljük. Míg az időszak kezdete (január 6.) pontosan meghatározható, a hamvazószerda mozgó ünnep, időpontja – azaz a húsvét előtti 40. nap – a húsvét függvényében változik. A nagyjából hathetes időszak alatt elődeink alapvetően ünnepeltek. Az időzítés tökéletes volt, hiszen január és február hónapokban nem szólította őket…

Adventi készülődés, tippek az ünnepi asztalra

Az ünnepre mindenki saját hagyományai szerint készül. A múlt század elején még természetes volt, hogy az adventi periódus a ráhangolódás, várakozás ideje. Elődeink még böjtöltek is, ami szintén az áhítatos felkészülés része volt. Ráadásul így a karácsonyi vacsorát is jobban értékelhették. Napjainkra mindez a múlté, az ünnep sokat veszített vallási tartalmából. Az adventi időszak –…

Paprika és kolbászhús. A disznótor megfűszerezése

Közeledik András napja, november 30-a. Ez a nap egy régi, paraszti háztartásban több szempontból is különleges volt. András napján a lányok számos szerelmi jóslással próbálkozhattak, hogy megtudják, kihez is fognak férjhez menni. Ezen túlmenően azonban november 30-nak gazdasági jelentősége is volt. András napja a régiségben az aktív gazdasági munkák zárásának, és az első disznótor idejének…

Átkozott a hal a harmadik vízben

Valószínűleg minden szegedi feljegyezte már az augusztus 31-i dátumot, hiszen a XXII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál ezen a napon veszi kezdetét. A szeptember 2-ig tartó rendezvényen idén is jónéhány bográcsban fő majd a hal, hogy az érdeklődők kedvükre kóstolgathassanak. A halászlé ma is a magyar konyha egyik legalapvetőbb fogásának számít, egyetlen szakácskönyvből, egyetlen halászcsárda étlapjáról sem hiányozhat.…

Ízek konzerválva. Néhány tipp a nyári befőzésekhez

Ahogy a nyár lassan őszbe fordul, elérkezik a betakarítás ideje. Bár a fűszerpaprika szedéséhez alapvetően augusztus végén, szeptember elején lehet csak hozzáfogni, a paradicsom és az étkezési paprika szedése éppen most aktuális. Lássuk tehát, hogyan járulhat hozzá ez a két zöldség a befőzésekhez, és hogyan tehet pikánssá a fűszerpaprika egy, már ismerős receptet! Úgynevezett paprikabefőttet készíthetünk,…

Kerékkel a friss zöldségért. Bolgárkertészet Szegeden II.

Múlt héten a zöldségtermesztés történetének egyik legjelentősebb epizódjával, a bolgárkertészet kérdésével kezdtünk foglalkozni. A folytatásban következzen néhány, csak a bolgárokra jellemző technikai trükk, a friss zöldség titkai, illetve a kertészek és Szeged kapcsolata! Bolgár technikai újítás például a fiterás, avagy a parcellákkal barázdált termőföld és a bolgárkerekes öntözés is. A bolgárkerék egy ókori gyökerű találmány, ami…

Csapjunk bele a lecsóba!

Ahogy a június júliusba fordul, és egyik meleg nyári nap következik a másikra, a paradicsom és a paprika lassan beérik a kertekben. Közeledik a lecsószezon, ebből az alkalomból pedig lássunk néhány érdekességet nyári kedvencünkről! Csapjunk bele a lecsóba! A lecsót mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát a bájos Walt Disney-meséből. Remy, a patkány ugyan nem…

Nagy durranás 3 percben! Paprika és PaprikaMolnár a TV-ben!

Ezt az angol nyelvű videót a CNN-hez tartozó Great Big Story csapata készítette. A klip pontosan az, aminek a neve ígéri: Nagy durranás egy kis idő alatt, magyar történelmi epizódok és gasztronómiai sajátosságok 3 percben – gazdagon fűszerezve! A forgatócsoport a külföldi célközönségnek gyorsan bemutatja Budapestet, a parlament látképét, majd paprikás nemzeti ételeink garmadáját. Továbbá néhány…

Közeleg a Húsvét! Paprikás-hímes tojások

A húsvét közeledésével a kisgyerekes családok – és valószínűleg sokan a felnőttek közül is – már lelkesen készülnek a tojásfestés nagy feladatára. A hagyományos piros szín előállításának számos útja-módja van, és ezek közül csak egy (a legkevésbé kreatív) a boltban vásárolható tojásfesték. De kezdjük egy kicsit távolabbról: Mi köze a tojásnak a húsvéthoz? A tojás…

Böjtöljünk paprikával! A fűszer használata nagyböjt idején

A nagyböjt kifejezésről ma már talán legtöbbeknek egy szigorú fogyókúra jut eszébe, most azonban a kifejezés archaikus jelentését vizsgáljuk. A böjt – esetenként absztinenciával és egyéb megszorításokkal kombinálva – tulajdonképpen minden vallás hangsúlyos eleme. A Szeged környéki római katolikus parasztság, és általában a magyarság, a 20. század közepéig megtartotta a nagyböjtöt. Ez, akárcsak közös hitük, erős…

Paprikás hungarikumok. Fűszernövényünk és Magyarország

Mielőtt belefognánk a  hungarikumok részletes vizsgálatába, talán érdemes rámutatni, milyen szoros kapcsolat van a fűszerpaprika és a magyar önmeghatározás, identitástudat között. Így karácsony után talán még közeliek a gasztronómiai élmények, elsőként tehát a következő gondolattal kezdenék: Nemzeti ételeink java része bőven tartalmaz paprikát. Ott van például a halászlé, a töltött káposzta vagy a pörkölt, de…

Egy pikáns fogás: A mexikói chilis tészta

A karácsony előtti időszakban, talán már az ünnepi ebédre készülve a paprikát valószínűleg nem a címben említett pikáns fogás részeként képzeljük el. Hiszen a menü sok helyen a klasszikus halászlevet vagy töltött káposztát tartalmazza, idegen finomságok szóba sem jöhetnek. A hagyományok megsértése nélkül azonban talán tálalhatnánk valami különlegeset, még az ünnepek előtt. Próbálkozzunk a mexikói…

A paprika csípőssége: a gyógyító kapszaicin

A kapszaicin kapcsán korábban már sok szó esett a csípős és csípősségmentes fajtákról vagy a paprikával készíthető receptekről. Továbbá a növény egzotikus alkalmazási lehetőségeiről különféle Európán kívüli országokban, sőt, dekorációs célokra való alkalmazásáról is. Most igyekszem bebizonyítani, hogy a paprika nemcsak szép és ízletes, hanem igen jó hatással van az egészségünkre is. Ahogy a csípős…

Szellemes Halloween. A ghost chili pepper titkai

Közeleg a Halloween, és bár hagyományának a magyar kultúrában nincsenek történeti gyökerei, a köztudatban való megjelenése miatt viszont érdemel néhány sornyi reakciót. Ráadásul látványos kellékei – elsősorban töklámpások, pókok és szellemek garmadája – között a chili is megjelenhet, egy konkrét fajta sokat sejtető elnevezése (ghost chili pepper!) pedig határozott kapcsolatot jelent a fűszer és az…

Fűszerek szentháromsága. Az élet sava-borsa és paprikája

Korábban sok szó esett már a fűszerpaprika kultúrtörténetéről, hazai megjelenéséről, elterjedésének körülményeiről. Ebben a bejegyzésben szeretném a paprikaőrleményt elhelyezni ismert és kevésbé ismert fűszerek között, és a további kombinációk lehetőségeire irányítani a figyelmet. Só, bors, paprika. Vitán felül áll, hogy ez hármas tekinthető a fűszerek legalapvetőbb csoportjának, egyetlen konyha sem lehet meg nélkülük, sőt, valószínűleg…

Kétféle halászlé. Szegedi és bajai verzió, sok paprikával

Szeged és a paprika kapcsolatát már számos alkalommal boncolgattam. A mai napon azonban a paprika csupán hozzávalóként szerepel, a bejegyzés témája a halászlé lesz. Annál is inkább, mert a XXI. Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál a közelmúltban zajlott le. A halászlé ma is a magyar konyha egyik legalapvetőbb fogásának számít, egyetlen szakácskönyvből, egyetlen halászcsárda étlapjáról sem…

Paprika a világ körül II. Thaiföld ízei

A továbbiakban Thaiföld ízeivel, pontosabban a chili thaiföldi szerepével ismerkedünk. Néhány héttel korábban röviden vázoltam, mi is a chili jelentősége a mexikói konyhában, milyen változatos formákban jelenik meg a zöldség a fogások között. Most nézzük meg, milyen karriert futott be a paprika a bolygó túlsó oldalán! Bár a távolság óriási, és a kulturális közeg teljesen…

Paprikás, pörkölt, gulyás? Hasonlóságok és különbségek

A címben szereplő három szó között egy, a magyar gasztronómia iránt érdeklődő külföldi vendég valószínűleg nem sok különbséget látna. Hiszen a paprikás, a pörkölt és a gulyás egyaránt élénkpiros színű a híres magyar fűszerpaprikától, húst tartalmaz rövidebb vagy hosszabb lében, gyakran csípős is. Való igaz, a három étel részletesebb leírására van szükség, hogy világosan lássuk…

himes-tojas

Hímes tojás paprikával

A hímes tojás a húsvét egyik jelképe. A húsvét közeledtével a kisgyerekes családok lelkesen készülnek a tojásfestés nagy feladatára. A hagyományos piros szín előállításának számos útja-módja van, és ezek közül csak egy (a legkevésbé kreatív) a boltban vásárolható tojásfesték. De kezdjük egy kicsit távolabbról: Mi köze a tojásnak a húsvéthoz? A tojás mint a termékenység,…