A paprika kalandos útja. Dr Chanca titokzatos szállítmánya

Annak ellenére, hogy a magyar konyha egyik legalapvetőbb kellékének tartják, a paprika amerikai eredetű növény. A kukoricával, dohánnyal, burgonyával együtt csak az Újvilág felfedezése után került Európába, Dr Chanca – Kolumbusz hajóorvosa – kutatói kíváncsiságának köszönhetően. Az Amerika felfedezőjeként számon tartott Kolumbusz Kristóf (Cristoforo Colombo) genovai születésű hajós volt, aki végül spanyol színekben indult el…

Papar, peperke, piperke. A név törzsfejlődése

A paprika jelentősége a magyar gasztronómiában közismert és vitathatatlan, az elnevezés eredete azonban valószínűleg tisztázást igényel. Hogyan lett a papar és a peperke szavakból paprika? A száraznak és teoretikusnak tűnő nyelvészeti téma tulajdonképpen nagyon izgalmas: A fűszer különböző neveinek végigkövetésével információkat kapunk arról is, mikor milyen körökben jelent meg, kik használták, és így tovább. Sok…