Szeged Napja, röszkei kitérő

Szeged Napja, röszkei kitérő

Május 15. és 25. között rendezik meg a Szeged Napja Ünnepségsorozatot, melynek keretei között sor kerül a régen várt Borfesztiválra és Hídivásárra is. Szeretnénk azonban felhívni rá mindenki figyelmét, hogy a szegedi látogatást különösen feldobná egy röszkei kitérő. Új bejegyzésünkben rövid szegedi programajánlót közlünk – egy röszkei meghívással kiegészítve. A Szeged Napja Ünnepségsorozat A programsorozat,…

Sajtó annó III. Palánták és fejlesztések

Sajtó annó III. Palánták és fejlesztések

Új sorozatunkban a sajtóarchívumot (a Szegedi Napló és a Délmagyarország régi példányait) szemlézzük. A megsárgult oldalak hiteles, figyelemreméltó és gyakran szórakoztató képet festenek a város múltjáról és lakóiról. Célunk a régi szegedi paprikások mindennapjainak megelevenítése, ezúttal egy aktuális téma, az egyre erősödő palánták apropóján. Fejlesztések a szegedi paprikafeldolgozóban Ahogy a Délmagyarország 1958. május 23-i száma…

Sajtó annó II. Visszavonul a legrégibb szegedi paprikakofa

Sajtó annó II. Visszavonul a legrégibb szegedi paprikakofa

Új sorozatunkban a sajtóarchívumot (a Szegedi Napló és a Délmagyarország régi példányait) szemlézzük. A megsárgult oldalak hiteles, figyelemreméltó és gyakran szórakoztató képet festenek a város múltjáról és lakóiról. Célunk a régi szegedi paprikások mindennapjainak megelevenítése, ezúttal egy olyan ikonikus szereplő kapcsán, mint a Móricz Zsigmond által is megörökített paprikakofa. 65 év a piacon A Délmagyarország…

Vitaminbomba I. A C-vitamin

Vitaminbomba I. A C-vitamin

Új sorozatunkban nem pörköltbe vagy díszdobozba helyezzük a paprikát…hanem a mikroszkóp alá! Részletesen átnézzük, milyen vegyületeket tartalmaz, és hogy azok milyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Első témánk a táplálékkiegészítők legismertebbike, az immunvédelem hatékony fegyvere, a Nobel-díjas magyar kutatás tárgya lesz: A C-vitamin. Egészségünk sokoldalú őre: A C-vitamin Vitaminnak az olyan szerves vegyületeket nevezzük, amelyek…

Sajtó annó I. A hamisítás hamis vádja

Sajtó annó I. A hamisítás hamis vádja

Új sorozatunkban a sajtóarchívumot (a Szegedi Napló és a Délmagyarország régi példányait) szemlézzük. A megsárgult oldalak hiteles, figyelemreméltó és gyakran szórakoztató képet festenek a város múltjáról és lakóiról. Célunk a régi szegedi paprikások mindennapjainak megelevenítése, mindjárt egy olyan izgalmas cikk kapcsán, ami a hamisítás jelenségével foglalkozik. A hamisítás vádja 1911-ben A paprika hamisításának kérdése máig…

Paprikalendárium az évkezdéshez

Paprikalendárium az évkezdéshez

A kalendárium egészen a 20. század közepéig minden paraszti háztartás megbecsült tárgya, gyakran – a Biblián kívül – egyetlen nyomtatott sajtóterméke volt. Általános időmérőként funkcionált, figyelmeztetett a közelgő jeles napokra és az azokhoz kötődő gazdasági munkákra. Befolyása a paprikatermesztés terén sem volt elhanyagolható. Mivel éppen az esztendő kezdetén járunk, a Paprikalendárium vezérfonalával kívánunk mindenkinek Boldog…

Év vége a PaprikaMolnárnál. 2024 képekben

Év vége a PaprikaMolnárnál. 2024 képekben

2024 is gyorsan lepergett, itt az év vége, és mi ismét egy fényképes összeállítással készültünk. Az év utolsó posztjában az elmúlt esztendő jelentősebb pillanatait örökítjük meg. 2024 a földeken, az üzemben és a kertben Mivel számunkra a paprika mindennek az alfája és omegája, a termesztés és feldolgozás idei tapasztalataival kezdjük. Az ültetésnek idén egy igen…

Tex-mex novemberre: Chili con carne

Tex-mex novemberre: Chili con carne

Néhány hete egy hazai ihletésű receptet ajánlottunk, a pincepörköltet. Ezúttal egy merészebb, egzotikusabb fogás kipróbálását javasoljuk. Irány Texas és Mexikó, hiszen egy tál forró chili con carne garantáltan felpezsdíti a ködös, novemberi napokat. Az izgalmas tex-mex konyha Szín- és illatkavalkád, pikáns fűszerek, csirke, marha, tengergyümölcsei, kukorica, avokádó és chili, minden mennyiségben. A népszerű mexikói gasztronómia…

Darálás és őrlés ma. A 21. századi paprikamolnár

Darálás és őrlés ma. A 21. századi paprikamolnár

A fűszerpaprika feldolgozásának régi módszereiről több alkalommal is írtunk már. Ezúttal egy paprikamolnár feladatait szeretnénk szemléltetni: A jelenben. Bár a füzéreket felváltották a nagy, gázzal fűtött, szalagos szárítók, a külü helyett pedig mechanikus malmok végzik a munkát, az őrlemény előállításának folyamata ma sem egyszerű. Az összefoglalóhoz Molnár Anita könyve, A szögedi paprika nyújt segítséget. Technológiai…

Egy paprikás közösség őszi napjai

Egy paprikás közösség őszi napjai

Közeledik a IV. Röszkei Rózsapaprika Nap. Mielőtt – immár a hagyomány szerint – paprikafűzéssel és -töréssel hoznánk össze az érdeklődőket, vessünk egy pillantást a régi paprikás közösség hétköznapjaira. Azonos megélhetés, azonos feladatok Ha megvizsgáljuk Szeged-Alsóváros, Röszke és Szentmihálytelek nagyjából 150 évvel ezelőtti foglalkozási térképét, nyoma sem lesz a szakmák mai, változatos eloszlásának. Ez a vidék…

Iskolai program, múzeum és gasztronómia

Iskolai program, múzeum és gasztronómia

A Múzeumpedagógiai Évnyitó szeptember végi eseményére már többször hivatkoztunk, hiszen egy iskolai program a mi kiállításunkban is tökéletesen megvalósítható. Idén azonban különösen közel érezzük magunkhoz a program tematikáját. Múzeum és gasztronómia Az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó a hazai múzeumi élet egyik fontos eseménye. A díjátadókban és előadásokban bővelkedő programra idén szeptember 30-án kerül sor, hagyományosan a…

Bográcsolás művészien. Munkácsy festménye

Bográcsolás művészien. Munkácsy festménye

Népszerűsítettük már a grillezést mint nyári gasztronómiai programot, most azonban rátérünk a szabadtűzön sütés-főzés egy magyarosabb verziójára: Bográcsolás nélkül sem telhet el a nyár. Paprikáshoz, pörkölthöz, gulyáshoz korábban szintén adtunk már tippeket, de ezúttal egy egészen új – képzőművészeti – perspektívát választottunk. Borácsolás festményen, 1864-ből Az alábbi képet valószínűleg sokan ismerik, Munkácsy Mihály (1844-1900) magyar…