Kis fűszertörténet II. Karácsonyi hangolódó

Kis fűszertörténet II. Karácsonyi hangolódó

Tovább közelítünk a csábítóan illatozó karácsonyi asztalhoz, tovább mesélünk az ünnepi ételek elengedhetetlen hozzávalóiról. Legutóbb a kis fűszertörténet a 15. században ért véget. Ha – sok más növény mellett – a paprika nem érkezik meg Amerikából, most a töltött káposzta vagy a halászlé sem készülhetne el Szentestére. Egy kis fűszertörténet, egy kis paprikatörténettel Többször is…

Kis fűszertörténet I. Karácsonyi hangolódó

Kis fűszertörténet I. Karácsonyi hangolódó

Recepteket ajánlani, kipróbálni mindig izgalmas, és talán plusz érdekességet is jelent, ha a téma kapcsán a múltba kalandozunk. Már többször is felidéztük, hogy egy-egy korban mi került az asztalra, de a téma sava-borsa csak most következik! Szó szerint, hiszen következő cikkeink témája a fűszertörténet lesz. Aki elgondolkodott már azon, hogy mióta használjuk a karácsonyi sütikhez…

A papríkató törA papríkató törökbors. Honnan származik a paprika név?

A papríkató törökbors. Honnan származik a paprika név?

Paprika… A fűszer elnevezése sajátos. Több nyelvben ugyanilyen vagy hasonló formában található meg, a magyar társalgások és a magyar asztali örömök asszociációját kelti. A piros őrlemény – és elnevezése – azonban nagy utat járt be, és nagy változásokon ment keresztül, míg mai formáját elnyerte. Hogy hogyan lett a törökbors végül magyar fűszer? Lássuk a történetet!…

Fűszerek szentháromsága. Az élet sava-borsa és paprikája

Korábban sok szó esett már a fűszerpaprika kultúrtörténetéről, hazai megjelenéséről, elterjedésének körülményeiről. Ebben a bejegyzésben szeretném a paprikaőrleményt elhelyezni ismert és kevésbé ismert fűszerek között, és a további kombinációk lehetőségeire irányítani a figyelmet. Só, bors, paprika. Vitán felül áll, hogy ez hármas tekinthető a fűszerek legalapvetőbb csoportjának, egyetlen konyha sem lehet meg nélkülük, sőt, valószínűleg…