A galamboktól a bonbonokig. Bálint napi népszokások

A galamboktól a bonbonokig. Bálint napi népszokások

A február 14-re eső Bálint (vagy Valentin) naphoz nem csak a tömegkultúra rózsaszín szalaggal átkötött, gyakran viszolyogtató jelenségei köthetők. Az ókeresztény szent ünnepe mögött a régi Róma titkai, legendák, középkori csodatételek és az újkort is behálózó népszokások állnak. Új cikkünket a Bálint napi hagyományoknak szenteljük. Szent Bálint története és kultusza Ahogy Bálint Sándor Ünnepi kalendáriumában…

A füstölt paprika és a grillszezon

A füstölt paprika és a grillszezon

Legutóbb a harissa, a pikáns fűszerpaszta ötletével igyekeztünk inspirációt adni a mindennapi konyhai feladatokhoz. Ezúttal egy hozzávalót mutatunk be, ami kevésbé csípős, de nem kevésbé egzotikus. Mivel a küszöbön áll a grillszezon, tervezzük meg már most a spanyol füstölt paprikával készült ínycsiklandozó pácokat! Paprika- és füstölt paprikatörténet Ahogy a paprika, úgy a füstölt paprika európai…

Piros őrlemény „zölden”. Biopaprika és ökológiai gazdálkodás

Piros őrlemény „zölden”. Biopaprika és ökológiai gazdálkodás

Ha valaki igazán mélyre ássa magát a növénytermesztés és a mezőgazdaság témájában, hamar szembesülni fog a fenntarthatóság kérdésével. A növényápolásról szóló cikkünkben már mi is súroltuk a fogalmat. Kevesebb szén-dioxid-kibocsátás, tisztább levegő és víz, hulladékmentes törekvések, organikus talajkezelés…Ezek, az élet sok más területén is releváns fogalmak szorosan kapcsolódnak a biopaprika termesztésének lehetőségeihez is. Az ökológiai…