Ha valaki igazán mélyre ássa magát a növénytermesztés és a mezőgazdaság témájában, hamar szembesülni fog a fenntarthatóság kérdésével. A növényápolásról szóló cikkünkben már mi is súroltuk a fogalmat. Kevesebb szén-dioxid-kibocsátás, tisztább levegő és víz, hulladékmentes törekvések, organikus talajkezelés…Ezek, az élet sok más területén is releváns fogalmak szorosan kapcsolódnak a biopaprika termesztésének lehetőségeihez is.
Az ökológiai gazdálkodás jelentésrétegei
A bio-jelzővel ellátott termék sokakban kelti az egészségesebb, a tudatosabb alternatíva asszociációját, pontos értelmezési lehetőségei azonban nem általánosan ismertek. Ezt a termékmegjelölést legszívesebben Európában használják, az Egyesült Államokban inkább az organikus kifejezést kedvelik.
A bio (vagy organikus) termék minden esetben ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik. Egy olyan fenntartható mezőgazdasági rendszerből, ahol az elsődleges szempont a környezet és az élőlények jólléte. A növénytermesztés során nem használnak szintetikus permetezőszereket, sem kőolajszármazékot tartalmazó műtrágyákat. A géntechnológiai módszereket teljes mértékben mellőzik. Az állateledel csak szerves anyagokat tartalmaz, illetve az állattartás során nem megengedett a hormonok és antibiotikumok alkalmazása.
A világ különböző pontjain számos előírás szabályozza a bio-címke használatát. Magyarországon egy 1999-es rendelet szól a bio-minősítés szabályairól, melyben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, illetve a Biokontroll Hungária Kht. is ellenőrző szerepet játszik.
Biopaprika a PaprikaMolnár termékei között
A fűszerpaprika és a biotermesztés fogalma könnyen találkoznak, sőt akár azt is mondhatnánk, a paprika eredendően bio. Körülbelül 1960-ig a Magyarországon termelt paprikaféleségek természetes ellenállása a szegedi és kalocsai klímában nem követelt különösebb védekezést. Nem volt tehát szükség növényvédő szerekre vagy szintetikus műtrágyákra.
A mechanikai művelés, a növények és a környezeti tényezők változása természetesen új helyzetet teremtett. A PaprikaMolnár termékei között a biopaprika mégis képviselteti magát a spanyolországi La Verából származó Las Hermanas-őrlemény formájában.
A csípős és édes verzióban is elérhető biopaprika egy régi (1940-ben alapított) családi manufaktúrából származik, mely más termékeket, például füstölt őrleményt, is forgalmaz.
A növények termesztése során szigorúan betartják az ökológiai szabályokat, nem használnak peszticideket vagy szintetikus műtrágyákat. A paprika természetes életciklusának tiszteletére és a fenntartható gyakorlatokra nagy hangsúlyt fektetnek, így kiváló minőségű őrleményt hozhatnak forgalomba. A bio Las Hermanas-őrlemény egyébként tüzes, piros színével és gazdag aromáival nagyon is hasonlít a finom magyar paprikára.
A PaprikaMolnártól megrendelhető biopaprika aromatartó, szórófejes díszdobozban kapható. Tartójának színes, ízléses illusztrációi a terméket nagyszerű ajándékká teszik.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.