Egészségmegőrzés II. Megelőzés, vitamin és paprika

Egészségmegőrzés II. Megelőzés, vitamin és paprika

Előző alkalommal a csípős paprika, pontosabban a kapszaicin, pozitív tulajdonságairól, gyógyhatásairól közöltünk cikket. A héten más szemszögből közelítünk a témához: Sorra vesszük, miként válhat a paprika a megelőzés eszközévé, nem gyógyszerként írunk róla, hanem egészségvédő oldalát mutatjuk be. A csípős fogások hatásmechanizmusa Az erőspaprikával készült ételek áldásairól már több alkalommal szóltunk. Az időjárás hidegre fordulásával…

Termésértékelés, 2020! Az idei szezon tapasztalatai

Termésértékelés, 2020! Az idei szezon tapasztalatai

Nem is volt még olyan régen, amikor nyáron a várható paprikatermésről adtunk hírt. Most már nem csak találgatunk, a szezon nagy része mögöttünk van, tényleges tapasztalatokkal rendelkezünk. Lássuk, milyen a 2020-as termésértékelés. Az idei termésértékelés. Egy megpróbáltatásokkal teli szezon Az idei év mindannyiunkat próbára tett, ráadásul az időjárás sem kedvezett a fűszerpaprikásoknak. A téli-tavaszi csapadékmentes…

Elindult a paprikaszárítónk, folyamatosan érkeznek a paprika termelők szállítmányai

Kedves paprika termelők! Elindult a paprikaszárítónk, várjuk a termelőket a paprikáik szárítására és annak őrlésére. Kistermelők, magánszemélyek és vállalkozások részére a nyers, utóérlelt fűszerpaprikát szárítjuk, igény szerint őröljük, homogenizáljuk és csomagoljuk. Éttermek, húsüzemek, vállalkozások részére hozott recept szerint gyártunk és csomagolunk fűszerkeverékeket. Saját márkás termékek gyártását is vállaljuk. Dolgozunk csípős paprikákkal, chilivel és biopaprikákkal is – fizikai és időbeli elkülönítés mellett. Fűszerpaprika szárítás és őrlés a…

Múzeumpedagógia járvány idején. Virtuális és szabadtéri lehetőségek

Múzeumpedagógia járvány idején. Virtuális és szabadtéri lehetőségek

Az iskolakezdés, pontosabban az iskola folytatása talán sosem volt még olyan frekventált téma, mint 2020-ban. Az elmúlt egy hónapban az „iskolakezdés” és a „koronavírus” kifejezések visszhangzottak a médiában, a szakmai fórumokon és a magánbeszélgetésekben. Felmerül a kérdés, hogy a klasszikus értelemben vett pedagógia válságos időszakában milyen lehetőségekkel számolhat a múzeumpedagógia? A múzeumpedagógia általában és a…

Gyűjtsük össze a régi értékeinket a Paprika Múzeum számára

Kedves paprika termelők! Régi értékeinket ne hagyjuk feledésbe merülni, ne hagyjuk elveszni! Gyűjtsük össze őket Paprika Múzeumunk számára! Az őszi munkák befejezése után egy kis otthoni selejtezés, nézelődés, kutakodás után, padláson, sufniban, kamrában, ha valaki régi, nem használatos tárgyakra, eszközökre bukkan, pláne ha paprika termeléssel vagy a régmúlt időket, életképeket idéző tárgyakra bukkan, megválna-szabadulna tőlük, szívesen fogadjuk,…

Interjúblog: Könyv készül a szegedi paprikáról

Kedves Látogatóink! Korábban már hírt adtunk arról, hogy készülőben van A szögedi paprika című könyvünk. A szerzővel, Molnár Anitával, a Paprika Molnár Kft. vezetőjével a Délmagyarország című napilap készített interjút. Most ebből idézünk részleteket: Molnár Anita A szögedi paprika című, készülő könyv előzetes bemutatóját csütörtökön 18 órától tartották Szegeden, a Nyíl utca 43. szám alatti…

PaprikaMolnár termékek 1-25 kg-ig konyháknak, húsiparnak jó áron, gyors kiszállítási idővel

Kedves Látogatóink! A Paprikamalmunkban kiváló őrleményeket és fűszerkeveréket gyártunk, melyek többféle kiszerelésben megvásárolhatók a webáruházunkban kedvező áron. 1-25 kg-os kiszerelésig, minőségi bizonylattal szállítjuk  a nagyobb tételben vásárolt termékeket, melyeket, kolbászkészítéshez, vendéglátásban éttermeknek, konyháknak ajánljunk. Rövid szállítási határidővel küldjük a rendelt termékeket.  Ízelítő a legnépszerűbb termékeinkből:         

Itt az ültetés ideje!

A hónap műtárgya(i) a Paprika Múzeumban: Fúrú és öntöző – itt az ültetés ideje!

Szokásunktól eltérően nem egy, hanem gyűjteményünk két darabját választottuk a hónap műtárgyának. Minderre két alapos indokunk is van: Az ültetőbotot, vagy ahogy az Alföldön nevezték, fúrút, és a kerámia-öntözőt az ültetés során is együtt használták. Ráadásul olyan nehéz és összetett munkafolyamatot képviselnek, hogy helyesebb is, ha nem magányosan, hanem párban jelennek meg. Az ültetés ideje…

A hónap műtárgya a Paprika Múzeumban: Születésnapi jegyzetek

A hónap műtárgya a Paprika Múzeumban: Születésnapi jegyzetek

Április 17-én a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum megnyitásának 12. évfordulóját ünnepeltük. Ebből az alkalomból egy olyan tárgy kapja a hónap műtárgya megtisztelő címét, amely szorosan kötődik a kezdetekhez.  A hónap műtárgya: Jegyzetfüzet a Szánthó-hagyatékból Korábban már több cikkünkben említettük, hogy a Paprika Múzeum ötletét a szentmihálytelki paprikamalom-tulajdonos Szánthó család hagyatékának megvásárlása adta. Az izgalmas…

Aktuális híreink: Fűszerpaprika termékeink szállítása, Paprika Múzeumunk nyitvatartása

Kedves Látogatóink! Szeretnénk benneteket tájékoztatni, hogy a COVID19 járványhelyzet kapcsán az üzemünkben  és  a múzeumunkban is változásokat vezettünk be. Cégünk fő célja a vásárlóink, üzleti partnereink problémamentes, késedelem nélküli kiszolgálása. Élelmiszerelőállító üzemként eddig is szigorú élelmiszerhigiéniai szabályok szerint dolgoztunk, de a járványhelyzetre való tekintettel külön intézkedési tervet vezettünk be 2020. március 13-án. Az intézkedéssel tovább…