Az új őrlemény és az éves tapasztalatok

Az új őrlemény és az éves tapasztalatok

Az új őrlemény már hetek óta kapható, valószínűleg a legtöbben már pótolták is a tavaly óta megcsappant készleteket. Reméljük, aki már főzött is vele, elégedett a fűszerrel. Most elmondjuk mi is – a gyártó, illetve a feldolgozó szemszögéből – hogy milyen tapasztalataink vannak az idei paprikával. A gazdasági év eseményei Az időjárás viszontagságaira, anomáliáira már…

Good Travel Seal: Ezüst fokozat

Good Travel Seal: Ezüst fokozat

Ezen a héten egy szakmai örömhírt szeretnénk megosztani. Ahogy a Kerti körkép cikkekben már többször jeleztük, a környezetbarát működés és a fenntartható fejlődés elkötelezettjei vagyunk. Ezen az úton újabb mérföldkőhöz érkeztünk: Büszkén jelenthetjük, hogy a Paprika Malom és Múzeum a Good Travel Seal értékelése alapján az ezüst fokozat minősítést kapta. A Good Travel Seal és…

Pincepörkölt friss paprikával

Pincepörkölt friss paprikával

Régen jelentkeztünk már recepttel, ezúttal a pincepörkölt elkészítési módjáról fogunk beszámolni. Ki tudta, hogy ez volt a szüreti időszak hagyományos étele? Most összekötjük az őszi betakarítások egy másik ínycsiklandozó termékével, a friss paprikával! A pincepörkölt és a pince Valószínűleg sokan vannak, akik elgondolkodtak már a pincepörkölt rejtélyes elnevezésén, de nem tudták, mi köze a pincéhez.…

Így telt a IV. Röszkei Rózsapaprika Nap

Így telt a IV. Röszkei Rózsapaprika Nap

Múlt vasárnap, október 13-án, immár negyedik alkalommal zajlott nálunk a Röszkei Rózsapaprika Nap. A közös fűzésről, tárlatvezetésről és a legkisebbeknek szóló játékokról fényképes beszámolóval készültünk. Népszerű paprikás programok Van, ami évről évre ugyanaz (és így is akarjuk, hiszen a hagyományteremtés a célunk.): A hozzánk érkező, csaknem 80 látogató – akik közül sokan visszatérők voltak –…

A biodiverz kiskert és a IV. Röszkei Rózsapaprika Nap

A biodiverz kiskert és a IV. Röszkei Rózsapaprika Nap

A Röszkei Rózsapaprika Nappal a közösségépítés és a hagyományteremtés volt a célunk. Talán jó úton járunk, hiszen immár negyedik alkalommal készülünk az eseményre. A tematikába azonban idén kerül egy új elem: Lássuk, milyen szerephez jut majd a biodiverz kiskert! Paprikás közösségépítés – ahogy azt megszoktuk Ha valaki járt már az előző három rendezvényünk valamelyikén, a…

Iskolai program, múzeum és gasztronómia

Iskolai program, múzeum és gasztronómia

A Múzeumpedagógiai Évnyitó szeptember végi eseményére már többször hivatkoztunk, hiszen egy iskolai program a mi kiállításunkban is tökéletesen megvalósítható. Idén azonban különösen közel érezzük magunkhoz a program tematikáját. Múzeum és gasztronómia Az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó a hazai múzeumi élet egyik fontos eseménye. A díjátadókban és előadásokban bővelkedő programra idén szeptember 30-án kerül sor, hagyományosan a…

Betakarítás, 2024. Megérett a paprika!

Betakarítás, 2024. Megérett a paprika!

Ismét a paprikatermesztés legintenzívebb időszakát éljük! Megérett a paprika, folyik a betakarítás. Az udvaron ezrével piroslanak az őszi napfényben sütkérező paprikahüvelyek, jönnek-mennek a termelők, működik a szárító, készül a friss fűszer. Betakarítás – a termesztési folyamat csúcsa Az őszi betakarítás nem csupán a gazdasági év nagy fináléja, hanem egyben a legnehezebb része is. A paprika…

Szeged és Röszke a Hazahúzó műsorában

Szeged és Röszke a Hazahúzó műsorában

A Röszkei Paprika Múzeum és a PaprikaMolnár Kft. paprikaföldje újra képernyőre került! Igaz, nem egyedül, hiszen az ATV Hazahúzó című műsorában szegedi nevezetességekkel és nyári programokkal együtt volt szerencsénk bemutatkozni. Köszönjük a látogatást, a lehetőséget! Hazahúzó – Szegedi nyár Ezt a címet kapta a műsor két, 45 perces epizódja, ami Szeged (és a város környéke)…

Fűszerszüret a biodiverz kertben!

Fűszerszüret a biodiverz kertben!

Paprikaszedésről már számos alkalommal írtunk, ezúttal viszont egy egészen másfajta betakarításra készülünk. Közeledik a fűszerszüret a Röszkei Paprika Múzeum új, biodiverzitás-barát kertjében! Örök kincseink: A levélfűszerek Vitán felül álló kijelentés, hogy minden ételre az ügyesen használt fűszerek teszik fel a koronát. Ahogyan az is, hogy a friss fűszerek sokkal hatékonyabbak a szárítottaknál. Tehát ha csak…

Májusi vendégeink és új programajánlataink. Mindenkit vár a kert!

Májusi vendégeink és új programajánlataink. Mindenkit vár a kert!

Az elmúlt hónapban szerencsénk volt, szép számmal érkeztek vendégeink. Mesélünk egy kicsit arról, hogy milyen változatos csoportokat fogadhattunk, illetve ismertetjük a nyári programterveinket is. A biodiverzitás-barát bemutatókertünk minden korosztály számára remek választás! Vendégeink a Paprika Múzeumban Hálásak vagyunk érte, hogy az elmúlt hetekben sok új érdeklődőt ismerhettünk meg. Még külföldről is, hiszen jártak nálunk lengyel…

Kerti körkép V. A biológiai sokféleség napja

Kerti körkép V. A biológiai sokféleség napja

Idén a röszkei Beretzk Péter Klubbal pályázatot nyertünk a múzeumkert biodiverzitás jegyében történő fejlesztésére. Ez utóbbi törekvés azonban tőlünk függetlenül is hasznos és szükséges. Akár több hektáron gazdálkodunk, akár egy apró hobbykertet ápolunk, már nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Föld segélykiáltásait. A Kerti körképben időnként módszertani tippeket, programterveket osztunk majd meg, hogy minél többen haladhassunk…

Palántaszezon, 2024. Ismét ültetünk!

Palántaszezon, 2024. Ismét ültetünk!

Hét elején nekiláttunk a paprikatermesztés egyik legnagyobb munkafolyamatának. Most indul a fűszernövények szabadföldi életciklusa, a palántaszezon a teljes paprikás évadot is megnyitja. Új cikkünkben képes élménybeszámolóval készültünk. Szeszélyes évszakok Az időjárás nagy úr, minden mezőgazdasági munka meghatározója, felülbírálója és nemegyszer elrontója. Aki növénytermesztéssel foglalkozik, pontosan tudja, milyen kérlelhetetlenek az esőfelhők vagy a gyors lehűlések. Idén…