Friss Paprikát? Klasszikus ízek és új különlegességek a Paprikamolnártól

Friss paprikát? Klasszikus ízek és új különlegességek a PaprikaMolnártól

Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák és elkészültek az első őrlemények. Október közepétől már friss paprikát adhatunk az érdeklődőknek! Tavasszal paprikát ültettünk, már az új őrleménynél tartunk Az idén a tavasz hozott újat: A május hűvös, esős volt, alig volt nap, amikor ne esett volna az eső a paprikaültetés idején, így több termelő többszöri…

A fecskék költöznek, a paprikaszedés elindul. Betakarítás és utóérlelés

A fecskék költöznek, a paprikaszedés elindul. Betakarítás és utóérlelés

A hagyomány szerint múlt vasárnap, azaz szeptember 8-án a paprikatermesztők jelentős határnaphoz érkeztek. Kisboldogasszony ünnepét ugyanis a paprikaszedés kezdetével társították. Szeged környékén úgy tartották, Fecskehajtó Boldogasszony indítja útnak a költöző madarakat, és ad jelt a betakarítás megkezdésére. Napjainkra természetesen már jócskán megváltoztak a körülmények, a gyorsan melegedő éghajlat miatt a paprikaszedés gyakran már augusztus végén…

Paprikamolnár paprikaszedés előtt

Paprikaszedés előtt

Amikor a nyár végi meleg megenyhül, az ég fehérről aranyra vált, száraz levelet kavar, csörget a szél, tudjuk, hogy eljött a paprikaszedés ideje. Az idén szeptember első hete kánikulával indult és viharral végződött. Paprikaszedés előtt. Ilyen volt a hetünk paprikaszedés előtt A Paprika Múzeumban egy kedves német-angol pár, Itta és Steve látogattak meg Bristolból. A…

Mögérött a paprika! Júliusi helyzetjelentés

Mögérött a paprika, mög, Hol hálunk az éjszaka mög?   A szegedi népdal már nem is lehetne aktuálisabb. Természetesen azért sokkal precízebbek lehetünk, ha a „mögérött” szó helyett az „érik”-et használjuk. A folyamat még egyáltalán nem fejeződött be, viszont egyre látványosabb eredményei vannak. Július táján már találkozhatunk pirosodó paprikahüvelyekkel. A termés mérete és térfogata egyre…

A palántától a pörköltig. Paprikafeldolgozás 10 lépésben

Kedvenc kiadós, magyaros ételeink – például a töltött káposzta, a halászlé és természetesen a pörkölt – sosem kerülhetnének az asztalra töltött paprika nélkül. A palántától a pörköltig azonban hosszú út vezet. Új poszterünk 10 lépésbe sűrítve tálalja az őrlemény előállításához szükséges hosszú időt és rengeteg munkát. Először is emlékezzünk vissza a kezdetekre. A paprikát nem…

A Fagyosszentek hó helyett esővel fenyegettek

Május 12-ét, 13-át és 14-ét, azaz Pongrác, Szervác és Bonifác napját jelöljük a Fagyosszentek kifejezéssel. A három névnaphoz lazán kötődik Orbán napja (május 25-e) is, illetve az Ipoly mentén a néphagyomány Zsófia naptól (május 15) is fagyot vár. Most, hogy már szinte minden rizikós-hűvös májusi napon túl vagyunk, lássuk, beválnak-e a népi megfigyelések! Fagyosszentek három…

Megjártuk a Múzeumok Majálisát! Élmények a Nemzeti Múzeum kertjéből

Idén 24. alkalommal rendezték meg a Múzeumok Majálisát, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében. Az eseményt, immár csaknem egy negyedszázada, mindig azzal a céllal szervezik, hogy közelebb hozzák egymáshoz a múzeumi munkatársakat és a múzeumok látogatóit.  Ahogy több mint száz másik intézmény, a Röszkei Paprika Park, a PaprikaMolnár Kft. Paprika Malom és Múzeuma is kapott egy…

Paprika Múzeum Paprika palántázás Szegeden anno

Ültetés napján tilos a déli szunyókálás!

Egyik, tavaszi munkákhoz kapcsolódó, bejegyzésünkben már adtunk néhány tanácsot a magvásárlással és fajtaválasztással kapcsolatban. A magról történő növénytermesztésnek azonban létezik egy alternatívája: A palántanevelés, melyet szintén sokan alkalmaznak, hogy őszre hozzájuthassanak az érett paprikahüvelyekhez. Az ültetés időszaka pedig éppen május közepén aktuális. A palántáknak talán az a legnagyobb előnyük a helyrevetett módszerrel szemben, hogy a…

Magok és palánták. Fajták és termelési tippek

Minden paprikatermelő tisztában van vele, hogy a kora tavaszi időszak a magvásárlás és a palántanevelés ideje. Március közepére már legtöbbször friss hajtásoktól zöldell a vidék, és a nap sugarai egyre melegebben sütnek. A megfelelő fajták kiválasztását és a termelés tervezését tehát időszerű elkezdeni, így aktuális cikkünkben sorra veszünk néhány pontos adatot. Az apró magoktól az…

Album rólunk. Tevékenységünk képekben

Album rólunk…Általában betűkön keresztül üzenünk, és a képek csupán illusztrációk. Ezen a héten azonban fordul a kocka, elsődleges célunk a fotók bemutatása. Az album képei persze egy kevés szöveges kommentárral nyújtanak igazi élményt. Talán annyit bocsájtanánk előre, hogy a válogatás tevékenységünk minden főbb területéből felvillant egy-két pillanatképet. A főszereplő természetesen a fűszerpaprika. A növényt láthatjuk…

Merre billen az őszi mérleg? A termésről és az őrleményről

Egy korábbi cikkünkben röviden utaltunk már az idei ősz eredményeire. A 2018-as termésről és őrleményről azonban még nem tudtunk érdemben nyilatkozni. Most viszont már az őszi munkák is lezárultak, lassan a télre készülünk. Álljon tehát itt néhány szó és sok-sok kép az idei szezon eredményeiről! Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák és elkészültek az első…