Az újdonság íze IV. Savanyítás

Az újdonság íze IV. Savanyítás

Az evés és az ételkészítés iránti érdeklődés, az ötletek megosztása, valószínűleg egyidős a sütés-főzés tudományával. A receptek egyszerű közzététele azonban könnyen unalmassá válik, ezért a dolgot most modern kontextusba helyezzük. Új gasztronómiai sorozatunkban napjaink ételkészítési trendjeit próbáljuk ki, amikor csak lehet, paprikával fűszerezve. Az augusztus 20-i csípős, kovászos kenyerünk után most lássunk néhány savanyítási lehetőséget!…

Magyar ízek, fűszeres hungarikumok

Magyar ízek, fűszeres hungarikumok

Múlt héten, a csípős, kovászos kenyér kapcsán is jeleztük, hogy közeledik az államalapítás ünnepe. A Szent István napi rendezvénysorozatnak idén is fontos eleme lesz a Magyar Ízek Utcája, ahol a hazai gasztrokultúra finomságait kóstolhatjuk végig. Ebből az alkalomból a hungarikumok lesznek új cikkünk főszereplői. Elsőre talán nem is gondolnánk, milyen sok van közöttük, ami a…

A chili és egy egzotikus helyszín. A haiti konyha

A chili és egy egzotikus helyszín. A haiti konyha

A Karib-térségben fekvő Haitiről elsősorban talán nem a kulináris kincsek jutnak eszünkbe. Az ország valóban a legszegényebbek közé tartozik, történelmét még a 21. század folyamán is a társadalmi és gazdasági válságok, a természeti katasztrófák és a politikai instabilitás jellemzi. A haiti konyha ugyanakkor rendkívül izgalmasnak mondható, vegyes etnikumú, sokszínű közösségének változatos jellemzői érződnek rajta. A…

Fűszercsokrok tartósítva. Nyári használat, szárítás, tárolás

Fűszercsokrok tartósítva. Nyári használat, szárítás, tárolás

Ha a nyári betakarításról esik szó, szinte mindig gabonanövényekre vagy ízletes gyümölcsökre gondolunk. Pedig a nyár terményei az illatozó fűszercsokrok is. Egyszerű termesztésük, illetve változatos használati és tartósítási lehetőségeik miatt mindenképpen érdemelnek egy rövid ajánlót. Fűszercsokrok: Termesszük és használjuk őket „zölden”! Tavaly már beszámoltunk arról, hogy a biodiverzitás-barát bemutatókertünkben nagy mennyiségű levendulát ültettünk. A levendula…

4 tipp a kerti party megfűszerezésére

4 tipp a kerti party megfűszerezésére

Kétségtelenül itt a nyár, és – bár a hírekben mostanában főként a riasztóan közelítő hőhullámokról vagy a magas UV-értékekről hallunk – számos kellemes dolgot hoz magával. Egy kerti party például egyszerre gasztronómiai és közösségi élmény. Nincs is jobb annál, mint finomakat enni hangulatos környezetben, baráti társaságban. Ebben a cikkben 4 tippet adunk, hogy a sütögetésre…

Kölessör, almabor és paprikapálinka

Kölessör, almabor és paprikapálinka

Most ért véget a Borfesztivál, ahol a legtöbben – a klasszikusnak mondható merlot-k és rozék mellett – a különlegességeket is megcsodáltuk. Vagy megkóstoltuk. 🙂 Sokan talán úgy gondolják, hogy az eperborok és ízletes gyümölcspárlatok modern kreációk, pedig a különféle erjesztett szeszesitaloknak a népi táplálkozásban is van előzményük. A paprikapálinka például Alsóváros népét már két évszázaddal…

Egy csipetnyi kreativitás húsvétra

Egy csipetnyi kreativitás húsvétra

Közeledik a húsvét, ami – bár nem jelent olyan étel- és ajándékdömpinget mint a karácsony – minden családban igényel némi szervezést és fejtörést. Az alábbi cikkben megmutatjuk, hogyan ízesíthetjük, színesíthetjük az ünnepet egy csipetnyi paprikával. A tippek különösen aktuálisak, hiszen a webshopban még tart a 10%-os leárazás, a kedvezményt április 30-ig meghosszabbítottuk! A menü és…

Az újdonság íze II. Csíráztatás

Az újdonság íze II. Csíráztatás

Az evés és az ételkészítés iránti érdeklődés, az ötletek megosztása, valószínűleg egyidős a sütés-főzés tudományával. A receptek egyszerű közzététele azonban könnyen unalmassá válik, ezért a dolgot most modern kontextusba helyezzük. Új gasztronómiai sorozatunkban napjaink ételkészítési trendjeit próbáljuk ki. A fermentálás után a csíráztatás lesz az új témánk. Egyszerű, olcsó, egészséges A fermentálás népszerűségét ezzel a…

Az újdonság íze I. Fermentálás

Az újdonság íze I. Fermentálás

Az evés és az ételkészítés iránti érdeklődés, az ötletek megosztása, valószínűleg egyidős a sütés-főzés tudományával. A receptek egyszerű közzététele azonban könnyen unalmassá válik, ezért a dolgot most modern kontextusba helyezzük. Új gasztronómiai sorozatunkban napjaink ételkészítési trendjeit próbáljuk ki. Természetesen – amikor csak lehet – paprikával, csípősen. Első témánk a fermentálás lesz. A fermentálás népszerűségének titka…

Ajándékötletek karácsonyra: gasztro, dekor, élmény

Ajándékötletek karácsonyra: gasztro, dekor, élmény

Bár az advent hagyományosan a böjt, az elcsendesülés és a karácsonyra való felkészülés időszaka volt, mára a fogyasztásra való ösztönzés lett az egyik meghatározó jellemzője. A karácsonyi bevásárlás valóban meglehetősen kimerítő művelet, gyakran kevés a lehetőség elérni az eredeti adventi békét. Ezért talán segít egy kicsit, ha házhoz jönnek az ajándékötletek. Háziasszonyok, hobbyszakácsok előnyben! Az…

Pincepörkölt friss paprikával

Pincepörkölt friss paprikával

Régen jelentkeztünk már recepttel, ezúttal a pincepörkölt elkészítési módjáról fogunk beszámolni. Ki tudta, hogy ez volt a szüreti időszak hagyományos étele? Most összekötjük az őszi betakarítások egy másik ínycsiklandozó termékével, a friss paprikával! A pincepörkölt és a pince Valószínűleg sokan vannak, akik elgondolkodtak már a pincepörkölt rejtélyes elnevezésén, de nem tudták, mi köze a pincéhez.…

Az eredeti halebéd. Sok kecsege, elég ponty, kevés harcsa

Az eredeti halebéd. Sok kecsege, elég ponty, kevés harcsa

Bár idén is elmarad a szegedi halfesztivál, ez még nem zárja ki, hogy egy autentikus halebéd zárja a nyarat. Az ikonikus halászlé különböző típusairól már többször írtunk, most átadjuk a szót Herman Ottónak. Az utolsó magyar polihisztor – akinek A magyar halászat könyvét is köszönhetjük – pontosan és ízesen foglalt össze mindent, amit a halfőzésről…