Kétségtelenül itt a nyár, és – bár a hírekben mostanában főként a riasztóan közelítő hőhullámokról vagy a magas UV-értékekről hallunk – számos kellemes dolgot hoz magával. Egy kerti party például egyszerre gasztronómiai és közösségi élmény. Nincs is jobb annál, mint finomakat enni hangulatos környezetben, baráti társaságban. Ebben a cikkben 4 tippet adunk, hogy a sütögetésre szánt húsok még finomabbak legyenek.
A pácolás művészete: nedves és száraz pácok a tökéletes húsokért
Ahogy már egy tavalyi cikkünkben is írtuk, a kerti party egyik kulcseleme a jól elkészített, ízletes hús, amelynek titka gyakran a megfelelő pácolásban rejlik.
A pácolás nem csupán az ízek mélyítésére szolgál, hanem hozzájárul a húsok puhaságához, szaftosságához is. Alapvetően kétféle pácot különböztetünk meg: Szárazat és nedveset. A két típusban közös, hogy a fűszerpaprika gyakran kulcsszerepet kap az elkészítésükben. Nemcsak színt ad a húsoknak, de gazdag, karakteres, gyakran pikáns ízt is.
A száraz pác – ahogy a neve is sejteti – kizárólag száraz fűszerekből és sóból áll, amelyek a hús felületén hatnak, kialakítva egy intenzív, ízletes kérget. Tulajdonképpen egy fűszerkeverékről beszélünk.
Az előkészítés során érdemes egy papírtörlővel szárítani a hús felületét, majd beleforgatni a fűszerkeverékbe. Alapszabály, hogy, ha tehetjük, friss fűszernövényeket válasszunk a szárítottak helyett, hiszen az illóolajok még gazdagabb ízeket eredményeznek.
A sóval pedig bánjunk óvatosan! Ha belekerül a pácba, azonnal kezdjük sütni a húst, nehogy kiszáradjon. Esetleg hagyjuk több órát állni, hogy legyen ideje a kifolyt nedvességet visszaszívni.
Kerti party tippek: 2 száraz és 2 nedves pác
Maradjunk egyelőre a száraz pácoknál! Nagyon ígéretes keveréket készíthetünk, ha egy teáskanál sóhoz ugyanennyi hagyma- és fokhagymaport keverünk. Adjunk hozzá még fél tk. cayenne-borsot, 2 tk. borsot, valamint egy evőkanál olasz fűszerkeveréket és ugyanennyi füstölt paprikát.
Ez a fűszerkéreg egy remek, univerzális alap, tulajdonképpen bármelyik húsnak jól áll. A füstölt paprika a PaprikaMolnár webshopjában is beszerezhető.
Ha mindezt petrezselyemmel, korianderrel, őrölt köménnyel, oregánóval, paprikapehellyel és barna cukorral egészítjük ki, akkor egy kifejezetten marhahúshoz való, texasi ízvilágú keveréket kapunk.
Az eddigiektől eltérően a nedves pác alapja a folyadék – például víz, olaj, ecet vagy akár sör –amelyhez további fűszerek kerülnek. Ez a pác a hús rostjai közé hatol be, segítve azok lazítását.
A kerti party kifejezésről gyakran a lassú, főként Amerikában népszerű, barbecue-sütésre asszociálunk. Ha ilyesmire készülünk, sokat segíthet az a recept, ami a nedves páchoz szükséges savanykás és édes ízeket zseniális egységbe forrasztja. Kombináljuk a szokásos összetevőket olívaolajjal, almaecettel, barnacukorral, és ne feledkezzünk meg a hagyományos BBQ- és Worcestershire-szószokról se.
És végül lássunk egy egyszerű, ám nagyszerű, kifejezetten tarjához való, magyaros megoldást: Fokhagyma, étolaj, paprikakrém, provence-i fűszerkeverék, fűszerpaprika, só, őrölt bors. A kerti party sikerének záloga!
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.