Márciusi magbörze II. A Zoé és két csípős fajta

Márciusi magbörze II. A Zoé és két csípős fajta

Két héttel ezelőtti, Márciusi magbörze I. című cikkünkben röviden bemutattuk a következő paprikafajtákat: Szegedi 178-as, Szegedi 80-as, Bolero F1 és az újdonságnak számító Fonó F1. Mivel a tervezés és a magvásárlás időszaka továbbra sem ért véget, szeretnénk néhány, termelőknek szóló, újabb ötletet megfogalmazni. Zoé F1. Kompakt, hazai nemesítésű növény A Fonóhoz hasonlóan a Zoé is…

Malomtörténelem. A mozsár, a külü és a vízimalmok

Malomtörténelem. A mozsár, a külü és a vízimalmok

A paprikafeldolgozás kérdését utoljára a Szepa (a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat) bemutatása kapcsán érintettük. A második világháború utáni évekből most az első világháború előtti időszakba invitáljuk olvasóinkat. A mozsár, a külü és a feldolgozás háziipari technikái lesznek heti bejegyzésünk főbb témái. Egyúttal A szögedi paprika című könyv részletei! A mozsár és a külü. Paprikatörés otthon A…

Karácsonyi üdvözlet a PaprikaMolnártól!

Karácsonyi üdvözlet a PaprikaMolnártól

Előző heti cikkünkben néhány karácsonyi ajándékötletet osztottunk meg olvasóinkkal. Ezúttal ünnepi inspirációk helyett jókívánságainkat közvetítjük. Fogadják szeretettel az év eseményeiből montázsolt képeslapot a PaprikaMolnártól! Évösszegzés és ünnepi köszöntő a PaprikaMolnártól 2020-ra valószínűleg mindannyian máshogy tekintünk vissza, mint ahogy általában egy elmúlt év után szoktunk nézni. Az új koronavírus-járvány nálunk is megnehezítette az élete: Különleges biztonsági…

PaprikaGastro III. ExtraGastro. Chiliszósz karácsonyra

PaprikaGastro III. ExtraGastro. Chiliszósz karácsonyra

PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Legutóbb a kockás terítős, retró éttermek világába kalandoztunk. Ezúttal mi is lehetne aktuálisabb, mint felvetni néhány karácsonyi javaslatot? Megmutatjuk, hogyan funkcionál a chiliszósz az ünnepi menüben – vagy akár a karácsonyfa alatt. Békés, boldog készülődés. Vagy mégsem? Bármennyi pozitív töltéssel rendelkezzen is a szeretet…

Szentmihályi életképek III. "Nagyon mögható" Szánthó-emléktábla - a paprikás múlt mementója

Szentmihályi életképek III. “Nagyon mögható”. Szánthó-emléktábla – a paprikás múlt mementója

Szentmihályi Életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Legutóbb részletesen bemutattuk, hogyan is fest egy paprikatermesztő háza. Ma nagyobbat gondoltunk: Lássuk a paprikamalom épületének múltját, melyre a falán található Szánthó-emléktábla figyelmeztet. Sikeres vállalkozás, családi összefogás Szánthó Mihály és fiai újító, innovatív szemlélete, malomalapítása már több alkalommal szóba került itt, a blogon.…

Egészségmegőrzés II. Megelőzés, vitamin és paprika

Egészségmegőrzés II. Megelőzés, vitamin és paprika

Előző alkalommal a csípős paprika, pontosabban a kapszaicin, pozitív tulajdonságairól, gyógyhatásairól közöltünk cikket. A héten más szemszögből közelítünk a témához: Sorra vesszük, miként válhat a paprika a megelőzés eszközévé, nem gyógyszerként írunk róla, hanem egészségvédő oldalát mutatjuk be. A csípős fogások hatásmechanizmusa Az erőspaprikával készült ételek áldásairól már több alkalommal szóltunk. Az időjárás hidegre fordulásával…

Egészségmegőrzés paprikával. A csípős gyógyhatás

Egészségmegőrzés paprikával. A csípős gyógyhatás

Korábban is említést tettünk már a paprika erejéért felelős vegyület, a kapszaicin, áldásos hatásairól. Ez alkalommal részletes beszámolót nyújtunk az egészségmegőrzés és a csípős paprika szoros összefüggéseiről. A kapszaicin vegyülete és története Ha a kapszaicin meghatározását a vegyészet felől közelítjük, annyit fontos kiemelni, hogy az alkaloidok csoportjába tartozik és rendkívül stabil vegyületnek számít. Nem bomlik…

Szentmihályi életképek II. Egy paprikatermesztő háza

Szentmihályi életképek II. Egy paprikatermesztő háza

Körülbelül egy hónapja sorozatot indítottunk a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötetből. Célunk, hogy a színes leírásokon keresztül közelebb hozzuk egy paprikás település lakóinak mindennapi életét. Legutóbb elmeséltük egy paprikafüzérek között indult, „kommendált” házasság történetét. A házassághoz azonban önálló háztartás is szükségeltetik, ezért most lássuk, hogyan is festett egy paprikatermesztő háza! A lakóház és a gazdasági…

Termésértékelés, 2020! Az idei szezon tapasztalatai

Termésértékelés, 2020! Az idei szezon tapasztalatai

Nem is volt még olyan régen, amikor nyáron a várható paprikatermésről adtunk hírt. Most már nem csak találgatunk, a szezon nagy része mögöttünk van, tényleges tapasztalatokkal rendelkezünk. Lássuk, milyen a 2020-as termésértékelés. Az idei termésértékelés. Egy megpróbáltatásokkal teli szezon Az idei év mindannyiunkat próbára tett, ráadásul az időjárás sem kedvezett a fűszerpaprikásoknak. A téli-tavaszi csapadékmentes…

Elindult a paprikaszárítónk, folyamatosan érkeznek a paprika termelők szállítmányai

Kedves paprika termelők! Elindult a paprikaszárítónk, várjuk a termelőket a paprikáik szárítására és annak őrlésére. Kistermelők, magánszemélyek és vállalkozások részére a nyers, utóérlelt fűszerpaprikát szárítjuk, igény szerint őröljük, homogenizáljuk és csomagoljuk. Éttermek, húsüzemek, vállalkozások részére hozott recept szerint gyártunk és csomagolunk fűszerkeverékeket. Saját márkás termékek gyártását is vállaljuk. Dolgozunk csípős paprikákkal, chilivel és biopaprikákkal is – fizikai és időbeli elkülönítés mellett. Fűszerpaprika szárítás és őrlés a…

A hasítók hétköznapjai Szeged-Szentmihályon

A hasítók hétköznapjai Szeged-Szentmihályon

A csipedés és a hasítás munkafolyamatát – a paprikatermések ereinek, magvainak kézi eltávolítását – már több alkalommal bemutattuk. Nem közöltünk viszont még olyan cikket, ami a hasítók mindennapi életét, munkáját és szórakozásait a maga teljességében felelevenítené.  A hasítás és Szentmihály A fent említett hangulati leírásoknak kiváló gyűjteménye Ozsváthné Csegezi Mónika 2003-as könyve, a Sanctus Mychael-től…

A külütől a modern malomig

A külütől a modern malomig

Néhány hete beszámoltunk arról, hol tart az érés folyamata, milyen termésre számítunk. Most menjünk egy kicsit elébe a dolgoknak: Lássunk néhány technikát, amivel a szárított fűszerpaprikát paprikaőrleménnyé alakíthatjuk: A külütől a modern malomig. Kezdjük a kályhától – bocsánat, a külütől A 19. század szegedi paprikatermelői, akik háziipari szinten dolgozták fel fűszerüket és még nem támaszkodtak…