5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

1968 óta, október utolsó hétvégéjén mindig nagy eseményre készülnek a dél-franciaországi (tradicionálisan baszkföldi) Espelette településen: A számtalan turistát vonzó paprikafesztiválon idén Molnár Anita is részt vett. Tapasztalatait (a szegedi párhuzamokról, a Gorria fajta termesztéséről és a szigorú eredetvédelemről) ez a bejegyzés összegzi. Szeged és Espelette. Két távoli tájkörzet, közös múltbeli sajátosságok Bár a nagy földrajzi…

A Móra-Net televízió, Szeged365 és a Délmagyarország riportja az I. Röszkei Rózsapaprika Napról

I. Rózsapaprika nap a hagyományok jegyében Röszkén címmel számolt be a Móra-Net televízió az I. Röszkei Rózsanaprika napról. “A fűszerpaprika igazi jellegzetesség a Homokhátságon, az őszi betakarításhoz számtalan hagyomány kapcsolódik, mely nem merül feledésbe, hiszen a röszkei paprika múzeum gondoskodik az értékmentésről. Ennek jegyében paprikanapot tartottak október 16-án, ahol mi is látogatást tettünk és megnéztük,…

Képes beszámolónk az I. Röszkei Rózsapaprika Napról

A röszkei Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub csatlakozott a „Good food, good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól nemzetközi kampányhoz, melynek keretében a röszkei Paprika Múzeummal karöltve létrehozták az I. Röszkei Rózsapaprika Napot. 2021. októberében számos európai országban rendeznek akciónapokat, ahol a helyi élelmiszer előállítást, a kistermelőket és a vidéki megélhetést támogatják. A…

Az I. Röszkei Rózsapaprika Nap. „Legszebb szín és legkitűnőbb minőség”

Az I. Röszkei Rózsapaprika Nap. „Legszebb szín és legkitűnőbb minőség”

Közelgő programunkat, az október 16-ra, szombatra tervezett I. Röszkei Rózsapaprika Napot már több alkalommal hirdettük. A hagyományteremtő, közösségépítő céllal életre hívott esemény elnevezése az első szegedi paprikamárka, a Pálfy-féle rózsapaprika gazdag múltjára reflektál. Szeged ipartörténetének sarokköve: A Pálfy család A rendelkezésükre álló történeti források szerint a Pálfy családnév már a 16. század elején is megtalálható…

Paprikafűzés régen és most – Készítsd el a saját paprikafüzéredet és vidd haza!

“A paprikafüzéres ház a legerősebb benyomás, emlék, amit őrzünk abból a világból, amikor még a szegediek az ereszek alatt szárították, érlelték a paprikát. Megigéző, nosztalgiát ébresztő látvány, ami mögött fáradságos, a család minden tagjára igényt tartó munka van: ültetik, ápolják, nevelik a növényt, leszedik a termést, válogatják, fölfűzik és fölakasztják a súlyos koszorúkat. Azután szorgos…

Szeretettel várjuk a vendégeinket az I. Röszkei Rózsapaprika napon

Szeretettel várjuk a vendégeinket október 16-án az I. Röszkei Rózsapaprika napon! Hagyományteremtő, paprikás közösségépítő céllal hoztuk létre ezt az eseményt, melyet a röszkei Paprika Malom és Múzeumban tartunk. A Rózsapaprika Nap névadója a 150 évvel ezelőtt született első szegedi paprikamárka, a Pálfy-féle „rózsa” paprika. A rendezvény ingyenes. A rendezvény részletes programja megtekinthető az alábbi plakáton…

A PaprikaMolnár Malom és Múzeum madártávlatból

A youtube csatornánkon madártávlatból is megtekinthetik a látogatóink a PaprikaMolnár Malom és Múzeumunkat. Zsákokban sorakoznak a paprikák, ilyenkor zajlik az utóérlelés folyamata, ami által az őrlemények elérik a kívánt intenzív színüket. Látogass el hozzánk! Szeretettel várunk a PaprikaMúzeumunkban Röszkén! Előzetes bejelentkezés szükséges!   Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:  

Paprikaszedés, friss őrlemények és a Röszkei Rózsapaprika Nap – 2021, ősz

Paprikaszedés, friss őrlemények és a Röszkei Rózsapaprika Nap – 2021, ősz

Ha ősz, akkor itt van a szüret, a betakarítás, a szőlő- és paprikaszedés ideje! Ilyenkor beszámolunk a várható paprikatermésről és minőségről, elbüszkélkedünk az udvarunkon gyülekező, utóérlelésre és szárításra váró paprikás zsákok látványával.  Paprikaszedés 2021-ben Az idei évben minden kicsit másképp van. Hosszú évek óta megszokott látvány, hogy szeptember végére megtelik a PaprikaMolnárnál az udvar. Idén…

Egy paprikamalom belülről II. Standard, hajtásbavaló és dicséretes őrlemény

Egy paprikamalom belülről II. Standard, hajtásbavaló és dicséretes őrlemény

A Magyar Jövő folyóirat 1949. június 30-i számát egy alkalommal már idéztük, a Huszonháromféle paprikát őrölnek a szegedi malmokban című cikk első feléből készítettünk posztot. Most lássuk a hangulatos, paprikaillatú leírás néhány további részletét, melyekben a palántanevelésről és a paprikafeldolgozásról olvashatunk. A folyamat végén elkészül a dicséretes őrlemény. A termesztéstől a fájdalmas hasításig A híres…

Egy paprikamalom belülről I. „Huszonháromféle paprikát őrölnek...”

Egy paprikamalom belülről I. „Huszonháromféle paprikát őrölnek…”

Mivel új könyvünk, A szögedi paprika megjelenése már csak napok kérdése, az alkalom tiszteletére most ismét a régi, paprikaillatú Szeged hangulatát idézzük. A Magyar Jövő című folyóirat 1949. június 30-i számában részletes leírást találunk egy paprikamalom működéséről. A munka „vörös malma” A Huszonháromféle paprikát őrölnek a szegedi malmokban című cikk először Szeged utcai környezete felől…

Szentmihályi életképek IX. „Tétlenkedni szégyelltek volna.” Paprikatermelés és paraszti szorgalom

Szentmihályi életképek IX. „Tétlenkedni szégyelltek volna.” Paprikatermelés és paraszti szorgalom

Szentmihályi életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Legutóbb közreadott, anyák napi cikkünkben egy paraszti család életét koordináló édesanya hatalmas munkabírása előtt tisztelegtünk. A paprikatermelés megkövetelte állandó dologidő aktuális bejegyzésünknek is fő témája lesz. Szentmihálytelek, a paprikatermelés egyik bástyája A Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig A két világháború között című fejezete a paprikatermelés…

Hírek, érdekességek a PaprikaMolnár Malom és Múzeumról a youtube-on

A PaprikaMolnár Malom és Múzeum youtube csatornáján paprikatörténeti és termesztési és múzeumi rövid videókat osztunk meg. A hozzákapcsolt lejátszási listába gyűjtjük össze a rólunk szóló riportokat, beszámolókat. Ajánluk figyelmedbe az alábbiakat: A szegedi fűszerpaprika útja régen és most | Nosalty Gasztroangyal 4. rész – A fűszerpaprika (2011) További érdekességekért kattints a lejátszási listára. A PaprikaMolnár…