Egészségmegőrzés II. Megelőzés, vitamin és paprika

Egészségmegőrzés II. Megelőzés, vitamin és paprika

Előző alkalommal a csípős paprika, pontosabban a kapszaicin, pozitív tulajdonságairól, gyógyhatásairól közöltünk cikket. A héten más szemszögből közelítünk a témához: Sorra vesszük, miként válhat a paprika a megelőzés eszközévé, nem gyógyszerként írunk róla, hanem egészségvédő oldalát mutatjuk be. A csípős fogások hatásmechanizmusa Az erőspaprikával készült ételek áldásairól már több alkalommal szóltunk. Az időjárás hidegre fordulásával…

Egészségmegőrzés paprikával. A csípős gyógyhatás

Egészségmegőrzés paprikával. A csípős gyógyhatás

Korábban is említést tettünk már a paprika erejéért felelős vegyület, a kapszaicin, áldásos hatásairól. Ez alkalommal részletes beszámolót nyújtunk az egészségmegőrzés és a csípős paprika szoros összefüggéseiről. A kapszaicin vegyülete és története Ha a kapszaicin meghatározását a vegyészet felől közelítjük, annyit fontos kiemelni, hogy az alkaloidok csoportjába tartozik és rendkívül stabil vegyületnek számít. Nem bomlik…

Szentmihályi életképek II. Egy paprikatermesztő háza

Szentmihályi életképek II. Egy paprikatermesztő háza

Körülbelül egy hónapja sorozatot indítottunk a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötetből. Célunk, hogy a színes leírásokon keresztül közelebb hozzuk egy paprikás település lakóinak mindennapi életét. Legutóbb elmeséltük egy paprikafüzérek között indult, „kommendált” házasság történetét. A házassághoz azonban önálló háztartás is szükségeltetik, ezért most lássuk, hogyan is festett egy paprikatermesztő háza! A lakóház és a gazdasági…

Termésértékelés, 2020! Az idei szezon tapasztalatai

Termésértékelés, 2020! Az idei szezon tapasztalatai

Nem is volt még olyan régen, amikor nyáron a várható paprikatermésről adtunk hírt. Most már nem csak találgatunk, a szezon nagy része mögöttünk van, tényleges tapasztalatokkal rendelkezünk. Lássuk, milyen a 2020-as termésértékelés. Az idei termésértékelés. Egy megpróbáltatásokkal teli szezon Az idei év mindannyiunkat próbára tett, ráadásul az időjárás sem kedvezett a fűszerpaprikásoknak. A téli-tavaszi csapadékmentes…

Elindult a paprikaszárítónk, folyamatosan érkeznek a paprika termelők szállítmányai

Kedves paprika termelők! Elindult a paprikaszárítónk, várjuk a termelőket a paprikáik szárítására és annak őrlésére. Kistermelők, magánszemélyek és vállalkozások részére a nyers, utóérlelt fűszerpaprikát szárítjuk, igény szerint őröljük, homogenizáljuk és csomagoljuk. Éttermek, húsüzemek, vállalkozások részére hozott recept szerint gyártunk és csomagolunk fűszerkeverékeket. Saját márkás termékek gyártását is vállaljuk. Dolgozunk csípős paprikákkal, chilivel és biopaprikákkal is – fizikai és időbeli elkülönítés mellett. Fűszerpaprika szárítás és őrlés a…

A hasítók hétköznapjai Szeged-Szentmihályon

A hasítók hétköznapjai Szeged-Szentmihályon

A csipedés és a hasítás munkafolyamatát – a paprikatermések ereinek, magvainak kézi eltávolítását – már több alkalommal bemutattuk. Nem közöltünk viszont még olyan cikket, ami a hasítók mindennapi életét, munkáját és szórakozásait a maga teljességében felelevenítené.  A hasítás és Szentmihály A fent említett hangulati leírásoknak kiváló gyűjteménye Ozsváthné Csegezi Mónika 2003-as könyve, a Sanctus Mychael-től…

A külütől a modern malomig

A külütől a modern malomig

Néhány hete beszámoltunk arról, hol tart az érés folyamata, milyen termésre számítunk. Most menjünk egy kicsit elébe a dolgoknak: Lássunk néhány technikát, amivel a szárított fűszerpaprikát paprikaőrleménnyé alakíthatjuk: A külütől a modern malomig. Kezdjük a kályhától – bocsánat, a külütől A 19. század szegedi paprikatermelői, akik háziipari szinten dolgozták fel fűszerüket és még nem támaszkodtak…

A hónap műtárgya a Paprika Múzeumban: A paprikafűző lány szobra, hollóházi porcelán

A hónap műtárgya a Paprika Múzeumban: A paprikafűző lány szobra, hollóházi porcelán

A tavalyi évben indított hónap műtárgya-sorozatunk eddig a Malomújságot és a Szécsi-féle fűszerpaprika dobozát érintette. 2020 januárjában, vagyis az új év első hónapjában a paprikafűző lány hollóházi porcelánból megformált szobra következik. A szobor nép- és iparművészet harmonikus egysége, különleges története a hollóházi porcelángyárral kezdődik. Üveghuta, kőedénygyár, a magyar porcelándesign megvalósítója A Hollóházi Porcelán Manufaktúra egy…

Őszi képeslap a PaprikaMolnár Kft-től

A küldemény: Őszi képeslap, Feladó: PaprikaMolnár Kft.

Feladó: PaprikaMolnár Kft Kedves Vásárlók, Látogatók, Partnerek!   Mint azt bizonyára mindannyian tudjátok, a PaprikaMolnár Kft háza táján ez a leglázasabb időszak. Folyamatosan zajlik a fűszerpaprika szedése, beszállítása és átvétele, éjjel-nappal működik a szárítónk. Rendkívül elfoglaltak vagyunk tehát, mégsem szeretnénk Benneteket hírek nélkül hagyni. A szokásos hosszú szöveget ez alkalommal színes fotókra cseréljük. Reméljük, üdvözletünk…

Folyamatosan érkeznek be a kistermelők fűszerpaprikái a szárító és őrlő üzemünkbe

A fűszerpaprika szárító és őrlő üzemünkbe ebben az időszakban folyamatosan érkeznek be a kistermelők és vállalkozások fűszerpaprikái. Sokan választják a komplett szárítást, őrlést és csomagolást is, de van aki csak a részfolyamatokat igényli. Rövid határidővel dolgozunk. A gyártásról és késztermékről minőségi bizonylatot állítunk ki. Telefonon vagy emailben várjuk a megkeresését. Garantáljuk, hogy a saját paprikáját…

A fecskék költöznek, a paprikaszedés elindul. Betakarítás és utóérlelés

A fecskék költöznek, a paprikaszedés elindul. Betakarítás és utóérlelés

A hagyomány szerint múlt vasárnap, azaz szeptember 8-án a paprikatermesztők jelentős határnaphoz érkeztek. Kisboldogasszony ünnepét ugyanis a paprikaszedés kezdetével társították. Szeged környékén úgy tartották, Fecskehajtó Boldogasszony indítja útnak a költöző madarakat, és ad jelt a betakarítás megkezdésére. Napjainkra természetesen már jócskán megváltoztak a körülmények, a gyorsan melegedő éghajlat miatt a paprikaszedés gyakran már augusztus végén…