A PaprikaMolnár Malom és Múzeum madártávlatból

A youtube csatornánkon madártávlatból is megtekinthetik a látogatóink a PaprikaMolnár Malom és Múzeumunkat. Zsákokban sorakoznak a paprikák, ilyenkor zajlik az utóérlelés folyamata, ami által az őrlemények elérik a kívánt intenzív színüket. Látogass el hozzánk! Szeretettel várunk a PaprikaMúzeumunkban Röszkén! Előzetes bejelentkezés szükséges!   Ízelítő a PaprikaMolnár webáruházunk kínálatából:  

Egy paprikamalom belülről II. Standard, hajtásbavaló és dicséretes őrlemény

Egy paprikamalom belülről II. Standard, hajtásbavaló és dicséretes őrlemény

A Magyar Jövő folyóirat 1949. június 30-i számát egy alkalommal már idéztük, a Huszonháromféle paprikát őrölnek a szegedi malmokban című cikk első feléből készítettünk posztot. Most lássuk a hangulatos, paprikaillatú leírás néhány további részletét, melyekben a palántanevelésről és a paprikafeldolgozásról olvashatunk. A folyamat végén elkészül a dicséretes őrlemény. A termesztéstől a fájdalmas hasításig A híres…

Szentmihályi életképek III. "Nagyon mögható" Szánthó-emléktábla - a paprikás múlt mementója

Szentmihályi életképek III. “Nagyon mögható”. Szánthó-emléktábla – a paprikás múlt mementója

Szentmihályi Életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Legutóbb részletesen bemutattuk, hogyan is fest egy paprikatermesztő háza. Ma nagyobbat gondoltunk: Lássuk a paprikamalom épületének múltját, melyre a falán található Szánthó-emléktábla figyelmeztet. Sikeres vállalkozás, családi összefogás Szánthó Mihály és fiai újító, innovatív szemlélete, malomalapítása már több alkalommal szóba került itt, a blogon.…

Az Egyenlítő mellől is érkeztek már látogatóink a Paprika Múzeumunkba

Néhány éve a Délmagyarország című újság számolt be a látogatóinkról, melyek nem csak Magyarországról, hanem a világ minden tájáról érkeznek.   Mesudevel, török szomszédunkkal megbeszéltük, hogyan lett a törökborsból paprika. Nála a törökbors, nálam a magyar paprika! Német, osztrák és svájci nagykövetség Német.Karrier.Siker kampánystábja a Paprika Múzeumban. Köszöntöttünk már látogatókat Tunéziából, Dániából  és számlatan magyarországi…

Munkások, modern üzemek, falusias külső. Alsóváros, 1959.

Előző heti témáinkhoz hasonlóan ismét egy régi Délmagyarország-cikket választottunk a bejegyzés tárgyául. Az 1959 augusztus 6-án kelt, „A vörös molnárok között” c.  leírás fókuszában Alsóváros áll. Míg napjainkban a városrész autentikus jellegének megőrzésére törekszünk, addig a riport írója szerint a gyors modernizálás a cél. A paprikamolnárok és hasítók pedig a mindenkori munkások szerepében jelennek meg…

Reggel malomtulajdonos, estére volt malomtulajdonos. Leltár a Szánthó-malomról

Egy 2000-ben elfogadott határozat szerint február 25-ét a kommunista diktatúra áldozatinak szentelt emléknapnak tekintjük. A most közölt leltár méltán tanúskodik arról, hogy ezen a napon a Szánthó család is megérdemli a tiszteletadást. A Szentmihálytelek életében oly nagy szerepet játszó Szánthó család emlékét már több cikkben felidéztük. Az először gabona-, majd paprikaőrléssel foglalkozó, Szánthó és Fiai néven…

Naccsága és Vince bácsi. Újabb szentmihályi életképek

A múlt heti bejegyzés  már felvillantott néhány epizódot a Szentmihályi életutak c. kötetre hivatkozva. Ebben a cikkben folytatjuk a korábban elkezdett témát: Lábdy Mária visszaemlékezésein keresztül lássuk, hogyan is festett egy éjszakai műszak a malomban, min különbözött össze Naccsága és Vince bácsi és hogyan osztották be egymás közt a feladatokat a Lábdy-szülők. Anyáékat nagyon szerették a falusiak,…

Törés és őrlés a régi recept szerint

Korábban már szenteltem egy bejegyzést a szedésnek és utóérlelésnek mint az éppen aktuális munkáknak. Az idő múlásával az előbbi két munkafolyamat lassan túlhaladottá válik, nézzük tehát, hogy mi történik a terméssel, ha az utóérlelés is befejeződött. A következő bejegyzésben a törés és őrlés egykori menetét igyekszem bemutatni. A csörgősre szárított paprikát eleinte zsákba tették, megtaposták,…