A legjobb magyar fogások - ahogy a külföldiek látják

A legjobb magyar fogások – ahogy a külföldiek látják

A legtöbben, ha idegen országba utazunk, mindenképpen sort kerítünk az adott terület ételeinek megkóstolására is. A menü összeállításában nyújt segítséget a Taste Atlas. Egyfajta gasztronómiai gyűjtemény, ami ötleteket kínál az utazóknak – és összegzi a korábbi utazók benyomásait. Most mi is közöljük a tíz legnépszerűbb étel listáját, érdekes látni, hogy melyik magyar fogások a külföldiek…

Élőben Röszkéről: Az M1 közvetítette a II. Rózsapaprika Napot

Élőben Röszkéről: Az M1 közvetítette a II. Rózsapaprika Napot

Múlt szombaton a Röszkei Paprika Múzeum és a Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub immár másodszor rendezte meg Röszkén a Rózsapaprika Napot. A nagy érdeklődést kiváltó eseménynek sok lelkes látogatót, paprikakedvelőt és talán új együttműködési lehetőségeket köszönhetünk. Így készítettük elő a II. Röszkei Rózsapaprika Napot Mivel a rendezvényünk több, mint 100 résztvevőt vonzott, időben…

Nagy István és az Új Élet. Hűség és kitartás

Nagy István és az Új Élet. Hűség és kitartás

Múlt heti cikkünkben már említést tettünk a szeptember 17-én, Szentmihályon megrendezett hagyományőrző napról. Az előző szombaton le is zajlott az esemény, melyen Molnár Anita is előadást tartott. Mivel a szentmihályi kötődésű Nagy Bálint építész, a FUGA Budapesti Építészeti Központ vezetője idén februárban hunyt el, egy visszaemlékező beszélgetés az ő emléke előtt tisztelgett. Anita az édesapja,…

A Halfesztivál és a Paprika Múzeum. Találkozások és tapasztalatok

A Halfesztivál és a Paprika Múzeum. Találkozások és tapasztalatok

Múlt heti cikkünkben – mikor a halászlé és Szeged közös múltjáról meséltünk – már jeleztük, hogy idén mi is részt veszünk a XXV. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon. Szeptember 2. és 4. között le is zajlott az esemény, ahol hazai és külföldi érdeklődőket fogadhattunk és számos tapasztalattal gazdagodtunk. Következzen a Halfesztivál krónikája! Az Országjáró Kincsesláda is a…

A szegedi paprika története

A szegedi halászlé története

Mivel hamarosan kezdődik a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – és már mi is nagyon készülünk! – ezúttal Szeged, a szegedi paprika és a szegedi halászlé közös múltját idézzük. A témát Molnár Anita A szögedi paprika című könyvének Halászlék, gulyások, paprikások és pörköltek című fejezete kiválóan feldolgozza. A szegedi halászlé „A szegedi halászlé fogyasztása és főzése…

Szívügyünk a paprika

Szívügyünk a paprika

Több mint 5 éve írjuk a Paprika Blogot, és ha körvonalazódik is a sok történetből, hogy kik vagyunk, kifejezetten magunkról, a PaprikaMolnárról keveset mondtunk. Most mindenről mesélünk, ami mi vagyunk. Vállalkozók, termékfejlesztők, kistermelők partnerei, hagyományőrzők, vendéglátók. Cég. Családi mikrovállalkozás. Többes szám első személyben fogalmazok, mert segítségem is van az írásban. Kollégák és paprikások, régen és…

Bálint Sándor és a paprikalexikon

Bálint Sándor és a paprikalexikon

Több cikket is szenteltünk már Bálint Sándornak (írtunk róla például az alsóvárosi búcsú kapcsán), 1904. augusztus 1-ji születési dátuma apropóján most ismét az ő emléke előtt tisztelgünk. Az etnográfus-művészettörténész a magyar Alföld, közelebbről pedig Szeged európai hírű kutatója volt, feldolgozott témái között a szögedi paprika is szerepelt. A folyamatot, hogy miként vált a paprika a…

A Röszkei Paprika Múzeum 14 éves!

A Röszkei Paprika Múzeum 14 éves!

Idén április 17-én nem csak a húsvét vasárnapot köszöntöttük. A Röszkei Paprika Múzeum immár fennállásának 14. évfordulóját ünnepelte! Ebből az alkalomból a 2008. óta eltelt évek legfontosabb eseményeiből és a múlt év legfrissebb híreiből gyűjtöttünk össze néhányat. Ami a kezdetektől történt A Röszkei Paprika Múzeum indulása egy nagy köteg régi irattal kezdődött, amit Molnár Albert…

Megelevenedik a termesztők, kutatók, márkák és piacok világa – a Délmagyarország riportja Molnár Anitával

A Délmagyarország című napilap olvasói március 28-án olvashatták a riportot Molnár Anitával, A szögedi paprika című könyv szerzőjével. Most ebből idézünk: “Ennek a könyvnek a története több mint másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor édesapám, Molnár Albert megvásárolta a szentmihályi paprikamalmos Szánthó család hagyatékát. Ezt látva született meg édesanyám fejében a múzeum gondolata. Röszke régi paprikás…

Kvíz a Könyvért II. A paprika Magyarországon és Szegeden

Kvíz a Könyvért II. A paprika Magyarországon és Szegeden

Kvíz a Könyvért című új sorozatunkban ismét (nyeremény)játékra invitáljuk olvasóinkat! Mivel Molnár Anita A szögedi paprika című kötete néhány hete jelent meg, egy szerencsés – és figyelmes! – olvasónk most lehetőséget kap, hogy hozzájusson egy ajándékpéldányhoz. Hogy mit kell ehhez tennie? 1; Végigolvasnia a könyv egy kedvcsinálóul közölt részletét. 2; Február 28-ig elküldenie nekünk a…

Könyvismertető - Molnár Anita: A szögedi paprika

Könyvismertető – Molnár Anita: A szögedi paprika

Molnár Anita A szögedi paprika című könyvének decemberi megjelenése egyértelműen az év legnagyobb eseménye, mondhatni fináléja. A kötettel a közelmúltban több alkalommal is foglalkoztunk. Azóta már elmondhatjuk, két helyen is sikeresen bemutattuk: Szegeden, a paprika hazájában és Röszkén, az ősfészekben. A röszkei esemény igazi ünnep volt. Eljöttek (többek között) Vastag József egykori röszkei tanító gyermekei,…

Kvíz a Könyvért - Lezárult a sorsolás

Kvíz a Könyvért – Lezárult a sorsolás

Kvíz a Könyvért című nyereményjátékunkat november elején hirdettük meg. Bemutattunk egy szövegrészletet Molnár Anita A szögedi paprika című, akkor még gyártás alatt álló kötetéből. Aki a leírással kapcsolatos három kérdésünket december 14-ig helyesen válaszolta meg, sorsoláson vehetett részt. A nyertesnek pedig egy ajándékpéldányt ígértünk az új könyvből. Kvíz a Könyvért – Amerikai chili, szegedi paprika…