Malomtörténelem. A mozsár, a külü és a vízimalmok

Malomtörténelem. A mozsár, a külü és a vízimalmok

A paprikafeldolgozás kérdését utoljára a Szepa (a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat) bemutatása kapcsán érintettük. A második világháború utáni évekből most az első világháború előtti időszakba invitáljuk olvasóinkat. A mozsár, a külü és a feldolgozás háziipari technikái lesznek heti bejegyzésünk főbb témái. Egyúttal A szögedi paprika című könyv részletei! A mozsár és a külü. Paprikatörés otthon A…

Molnár Anita: A szögedi paprika. Pillantás a kulisszák mögé

Molnár Anita: A szögedi paprika. Pillantás a kulisszák mögé

Több, mint fél éve hirdetjük már büszkén, hogy a Múzeumnak köszönhetően megismert paprikatörténeti anyagunkat könyv formájában fogjuk megosztani az érdeklődőkkel. Molnár Anita készülő munkája A szögedi paprika címet kapta. Úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy a terveinkről egy kicsit többet is eláruljunk, hogy Szeged környékének lakóit a szögedi fűszer (újra) felfedezésére buzdítsuk. Bepillantást engedünk a…

PaprikaGastro II. Retrogastro. Csirkepaprikás kockás terítőn

PaprikaGastro II. Retrogastro. Csirkepaprikás kockás terítőn

Éppen egy hónapja indítottunk új sorozatot, Paprikagastro címmel. Célunk különböző korok és társadalmi helyzetek paprikás receptjeit közvetíteni. Legutóbb a kora újkori főúri asztalok tartalma „került terítékre”, egzotikus keleti fűszerekkel, de legtöbbször paprika nélkül. Most ugorjunk egy nagyot az időben, lássunk egy igazi csirkepaprikás receptet és az 1960-as, ’70-es évek ma már retrónak számító kínálatát! Az…

Interjúblog: Könyv készül a szegedi paprikáról

Kedves Látogatóink! Korábban már hírt adtunk arról, hogy készülőben van A szögedi paprika című könyvünk. A szerzővel, Molnár Anitával, a Paprika Molnár Kft. vezetőjével a Délmagyarország című napilap készített interjút. Most ebből idézünk részleteket: Molnár Anita A szögedi paprika című, készülő könyv előzetes bemutatóját csütörtökön 18 órától tartották Szegeden, a Nyíl utca 43. szám alatti…