Piperade. Baszk lecsó, sok paprikával, hazafias színekben

Piperade. Baszk lecsó, sok paprikával, hazafias színekben

Legutóbbi cikkünkben Molnár Anita a baszkföldi Espelette-ben tett látogatásáról írtunk. A kiváló minőségű, szigorú eredetvédelmi szabályok szerint készített termékek bemutatásának végén gasztronómiai kitérőt is tettünk. Ígéretünkhöz híven ez a bejegyzés foglalkozik majd a zamatos baszk lecsó, a piperade sajátosságaival. Nemzetek feletti klasszikus: A lecsó Valószínűleg mindenhol, ahol megterem a paradicsom és a paprika, született egy,…

PaprikaGastro X. GrillGastro. Ajvár és pljeskavica

PaprikaGastro X. GrillGastro. Ajvár és pljeskavica

PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Több hét is eltelt, mióta legutóbb előálltunk egy ötlettel. A bőségesen érő paradicsom és paprika apropóján a lecsóhoz adtunk tippeket. Ez alkalommal is nagy szerepet szánunk az étkezési paprikának. A balkáni hangulatú ajvár és pljeskavica egyszerre mesélnek a paprika egy különleges felhasználási módjáról és…

PaparikaGastro IX. Nyári Gastro. Lecsó napsütötte zöldségekből

PaparikaGastro IX. Nyári Gastro. Lecsó napsütötte zöldségekből

PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Legutóbb csirkepaprikás-recepteket közöltünk, hogy megmutassuk, ezt az ízletes, ám egyszerű ételt, milyen sokféle módszerrel lehet elkészíteni. Ezúttal szintén egy örök klasszikust mutatunk be, egy idényjellegű, éppen nyárra való fogást. Készüljön lecsó, lehetőleg frissen szedett, saját zöldségekből! Amerika felfedezésétől Karinthy vacsorájáig. Rövid lecsótörténet Bár a…

PaprikaGastro VI. ExtraGastro húsvétra: Chili, sonka, vörösbor

PaprikaGastro VI. ExtraGastro húsvétra: Chili, sonka, vörösbor

Legutóbb karácsonyra készültünk ExtraGastro-cikkel. Mivel most ismét ünnep közeledik, megalkottuk az írás húsvéti változatát. Bár az aktuális nagyhéten elődeink még böjtöltek, szombat este már az asztalra került az emblematikus húsvéti fogás, a sonka. A chili, sonka – sőt vörösbor – kombináció pedig olyasmi, ami igazán extrává teszi az ajánlott menüt. A sonka és a húsvét…

A karcagi birkapörkölt

Ehető örökség III. „A fej a megtisztelt vendégé!” Karcagi birkapörkölt.

Egy alkalommal már belementünk a paprikás, a pörkölt és a gulyás közti árnyalatnyi, mégis lényegi különbségekbe. Az igazi, autentikus pörkölt tulajdonságainak felelevenítésére most is szükség lesz, hiszen új cikkünkben – maradva a hungarikumoknál – a téma a karcagi birkapörkölt lesz. Az étel kulturális háttere A karcagi birkapörkölt receptje csak Karcag és a Nagykunság történelmének, helytörténeti…