Paprikás, pikáns receptötletek. Forró palócleves

Paprikás, pikáns receptötletek. Forró palócleves

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. Zöldbab idén már nem terem, de egy párolgó, nagy tányér leves mikor is eshetne jobban, mint ezekben a sötétedő-hűvösödő őszi napokban? A slambuc után a palócleves elkészítési…

Paprikás, pikáns receptötletek. Ősi tésztaételünk, a slambuc

Paprikás, pikáns receptötletek. Ősi tésztaételünk, a slambuc

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. Legutóbb a bográcsgulyásról írtunk, és ez alkalommal is egy olyan ételt választottunk, aminek jól áll a szabadtűzön való elkészítés. Ki ismeri a slambuc nevű, laktató fogást? Aki…

Paprikás, pikáns receptötletek. A sokoldalú harissa

Paprikás, pikáns receptötletek. A sokoldalú harissa

Régen volt már, hogy utoljára recepttel jelentkeztünk, még márciusban ajánlottuk a lencsés enchiladát. Ezúttal egy sokoldalú fűszerpasztát szeretnénk bemutatni, melynek elkészítése éppen olyan változatosan történhet, mint a felhasználása: Következzen a harissa! A harissa háttere Az arab világ gasztronómiájának rajongói valószínűleg ismerősként üdvözlik a pikáns paprikakrémet. A köztudatban azonban talán még nem eresztett gyökeret a harissa…

Paprikás, pikáns receptötletek. Valami csípős, böjtös és mexikói

Paprikás, pikáns receptötletek. Valami csípős, böjtös és mexikói

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A farsangi részeges tarjaszeletek után egy csípős, böjtös fogára esett a választásunk: Íme a lencsés enchilada! Csípős, böjtös…Biztos, hogy a kettő összeillik? De még mennyire! A Paprika…

Paprikás, pikáns receptötletek. Részeges tarjaszeletek

Paprikás, pikáns receptötletek. Részeges tarjaszeletek

Paprikás, pikáns receptötletek című új sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A részeges tarjaszeletek időzítését meghatározza a jelzőjük: Igazi farsangi ínyencséget ajánlunk! Farsang: A bőség ideje A vízkereszttől hamvazószerdáig (idén február 22-ig) tartó farsangról ma már a…

Egy csipet csili X. Ijesztően kreatív: Halloweeni csípős kukoricakenyér

Egy csipet csili X. Ijesztően kreatív: Halloweeni csípős kukoricakenyér

Egy csipet csili címmel gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Nyár végén a paprikatartósításról írtunk, ezúttal lássunk egy őszi ajánlatot: A csípős kukoricakenyér receptjét, amit a most lezajlott halloweeni ünnepekre gondolva is készíthetünk. Mindenszentek, halottak napja, halloween…Mi a különbség? Az angolszász kultúrához kötődő halloween az utóbbi…

Egy csipet csili VIII. Perzsa inspiráció, prémium szegedi paprika

Egy csipet csili VIII. Perzsa inspiráció, prémium szegedi paprika

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. A csilis édesburgonya-saláta után most perzsa töltött paprika következik. Egy magyaros csavarral, hiszen a mi variációnkból a prémium szegedi paprika sem maradhat ki! Chili & Vanília és perzsa töltött paprika A nyár egyik leghatározottabb íze…

Egy csipet csili VI. Bableves húsvéti sonkából

Egy csipet csili VI. Bableves húsvéti sonkából

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Előző alkalommal – a nagyböjt jegyében – egy húsmentes chilis bab receptjéről írtunk. Most, hogy hamarosan itt a húsvét, cikkünk témája egy különleges bableves, mely a főtt sonka levével készül. A húsvét és a sonka…

Piperade. Baszk lecsó, sok paprikával, hazafias színekben

Legutóbbi cikkünkben Molnár Anita a baszkföldi Espelette-ben tett látogatásáról írtunk. A kiváló minőségű, szigorú eredetvédelmi szabályok szerint készített termékek bemutatásának végén gasztronómiai kitérőt is tettünk. Ígéretünkhöz híven ez a bejegyzés foglalkozik majd a zamatos baszk lecsó, a piperade sajátosságaival. Nemzetek feletti klasszikus: A lecsó Valószínűleg mindenhol, ahol megterem a paradicsom és a paprika, született egy,…

PaprikaGastro X. GrillGastro. Ajvár és pljeskavica

PaprikaGastro X. GrillGastro. Ajvár és pljeskavica

PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Több hét is eltelt, mióta legutóbb előálltunk egy ötlettel. A bőségesen érő paradicsom és paprika apropóján a lecsóhoz adtunk tippeket. Ez alkalommal is nagy szerepet szánunk az étkezési paprikának. A balkáni hangulatú ajvár és pljeskavica egyszerre mesélnek a paprika egy különleges felhasználási módjáról és…

PaparikaGastro IX. Nyári Gastro. Lecsó napsütötte zöldségekből

PaparikaGastro IX. Nyári Gastro. Lecsó napsütötte zöldségekből

PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Legutóbb csirkepaprikás-recepteket közöltünk, hogy megmutassuk, ezt az ízletes, ám egyszerű ételt, milyen sokféle módszerrel lehet elkészíteni. Ezúttal szintén egy örök klasszikust mutatunk be, egy idényjellegű, éppen nyárra való fogást. Készüljön lecsó, lehetőleg frissen szedett, saját zöldségekből! Amerika felfedezésétől Karinthy vacsorájáig. Rövid lecsótörténet Bár a…

PaprikaGastro VI. ExtraGastro húsvétra: Chili, sonka, vörösbor

PaprikaGastro VI. ExtraGastro húsvétra: Chili, sonka, vörösbor

Legutóbb karácsonyra készültünk ExtraGastro-cikkel. Mivel most ismét ünnep közeledik, megalkottuk az írás húsvéti változatát. Bár az aktuális nagyhéten elődeink még böjtöltek, szombat este már az asztalra került az emblematikus húsvéti fogás, a sonka. A chili, sonka – sőt vörösbor – kombináció pedig olyasmi, ami igazán extrává teszi az ajánlott menüt. A sonka és a húsvét…