Sajtó annó III. Palánták és fejlesztések

Sajtó annó III. Palánták és fejlesztések

Új sorozatunkban a sajtóarchívumot (a Szegedi Napló és a Délmagyarország régi példányait) szemlézzük. A megsárgult oldalak hiteles, figyelemreméltó és gyakran szórakoztató képet festenek a város múltjáról és lakóiról. Célunk a régi szegedi paprikások mindennapjainak megelevenítése, ezúttal egy aktuális téma, az egyre erősödő palánták apropóján. Fejlesztések a szegedi paprikafeldolgozóban Ahogy a Délmagyarország 1958. május 23-i száma…

Palántaszezon, 2024. Ismét ültetünk!

Palántaszezon, 2024. Ismét ültetünk!

Hét elején nekiláttunk a paprikatermesztés egyik legnagyobb munkafolyamatának. Most indul a fűszernövények szabadföldi életciklusa, a palántaszezon a teljes paprikás évadot is megnyitja. Új cikkünkben képes élménybeszámolóval készültünk. Szeszélyes évszakok Az időjárás nagy úr, minden mezőgazdasági munka meghatározója, felülbírálója és nemegyszer elrontója. Aki növénytermesztéssel foglalkozik, pontosan tudja, milyen kérlelhetetlenek az esőfelhők vagy a gyors lehűlések. Idén…

Kerti körkép III. A víz világnapja

Kerti körkép III. A víz világnapja

Idén a röszkei Beretzk Péter Klubbal pályázatot nyertünk a múzeumkert biodiverzitás jegyében történő fejlesztésére. Ez utóbbi törekvés azonban tőlünk függetlenül is hasznos és szükséges. Akár több hektáron gazdálkodunk, akár egy apró hobbykertet ápolunk, már nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Föld segélykiáltásait. A Kerti körképben időnként módszertani tippeket, programterveket osztunk majd meg, hogy minél többen haladhassunk…

Vetőmagok vására. Fajtaajánló, 2024

Vetőmagok vására. Fajtaajánló, 2024

Ahogy a tavalyi évben, úgy idén is igyekszünk átfogó képet adni a vetőmagok beszerzési lehetőségeiről, áráról és a legígéretesebb fajtákról. Hiszen itt a palántanevelés ideje, néhány hónap múlva pedig már a májusi paprikaültetés következik. Vetőmagok és forgalmazóik Már többször említettük a ZKI-t, a kecskeméti székhelyű Zöldségtermesztési Kutató Intézetet. Náluk nagy tételben rendelhető hagymák, magok és…

A palántától a pörköltig. Paprikafeldolgozás 10 lépésben

Kedvenc kiadós, magyaros ételeink – például a töltött káposzta, a halászlé és természetesen a pörkölt – sosem kerülhetnének az asztalra töltött paprika nélkül. A palántától a pörköltig azonban hosszú út vezet. Új poszterünk 10 lépésbe sűrítve tálalja az őrlemény előállításához szükséges hosszú időt és rengeteg munkát. Először is emlékezzünk vissza a kezdetekre. A paprikát nem…