Új sorozatunkban a sajtóarchívumot (a Szegedi Napló és a Délmagyarország régi példányait) szemlézzük. A megsárgult oldalak hiteles, figyelemreméltó és gyakran szórakoztató képet festenek a város múltjáról és lakóiról. Célunk a régi szegedi paprikások mindennapjainak megelevenítése, ezúttal egy aktuális téma, az egyre erősödő palánták apropóján.
Fejlesztések a szegedi paprikafeldolgozóban
Ahogy a Délmagyarország 1958. május 23-i száma is írja, a sikeres paprikatermesztés a palánták megfelelő gondozásával kezdődik.
Ahogy azt az évszám is sejteti, a régi és az új fogalmainak összehasonlítása kissé didaktikusra sikerült, de érdemes figyelni a „brandépítés” évtizedekkel ezelőtti folyamatára. A Tovább korszerűsödik a Szegedi paprika feldolgozó című cikk így indul:
„A vártnál jobb paprikatermést takarítottak be Szeged környékén az elmúlt esztendőben…A jövő évi pedig még a palántaágyakban van. Sok múlik azon is, hogyan fejlődik a palánta, mert ahhoz, hogy kiváló minőségű, ízletes és jó paprika teremjen, amit külföldön is, belföldön is szívesen megvásárolnak, ahhoz a magelvetéstől kezdve a termés betakarításáig, sőt felfűzésig és hasításig nagy gondot kell fordítani.
Az elmúlt év őszén újabb segítségnyújtással sietett a Paprikafeldolgozó Vállalat a termelők támogatására.
Melegágyi ablakkeretet ígért a termelőknek, hogy időre nevelhessenek kiültetésre alkalmas palántákat, s így már május végén földbe kerülhessen a sok ezer palánta Szeged környékén.”
Új technológia, ellenállóbb palánták
A cikk folytatásából kiderül, hogy az erősebb, életképesebb palánták érdekében eredetileg csak 550 keretet rendeltek, de hamarosan tízezernél is több kelt el.
fortepan_142386_Pilis_1970_Hunyadi TSz, üvegházban nevelt paprikapalánták kiültetése hollandi típusú melegágyakba.
„Azok jártak jól, akik megfogadták a tanácsot, mert nekik máris szép palántájuk van. Akik ragaszkodtak a régi palántanevelési módszerhez és szabadágyban, ahogy Szeged környékén mondják, hidegágyban nevelték a palántákat, azok örülhetnek, ha július első hetében kiültethetik palántájukat, mert a hideg időjárás miatt csak senyvedtek és nem fejlődtek a palánták.
Ha azt akarjuk, hogy versenyképes maradjon a világpiacon a szegedi paprika, természetesen nemcsak a termelésben, hanem a feldolgozásban, sőt még a csomagolásban is haladnunk kell a korral. Helyes az a törekvés, hogy korai ültetésű palántákat neveljünk, s tökéletesítsük az őrlést és a csomagolást.”
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.