Sajtó annó V. A paprika szedése, szárítása és őrlése

Sajtó annó V. A paprika szedése, szárítása és őrlése

Új sorozatunkban a sajtóarchívumot (például a Szegedi Napló és a Délmagyarország régi példányait) szemlézzük. A megsárgult oldalak hiteles, figyelemreméltó és gyakran szórakoztató képet festenek a város múltjáról és lakóiról. Legutóbb egy 1954-es riportot idéztünk az őszi Szentmihálytelekről, ezúttal jóval korábbra tekintünk vissza. Az Alföldi Iparlap 1888. december 2-i cikkének fő témája a fűszerpaprika szedése és…

Az újdonság íze IV. Savanyítás

Az újdonság íze IV. Savanyítás

Az evés és az ételkészítés iránti érdeklődés, az ötletek megosztása, valószínűleg egyidős a sütés-főzés tudományával. A receptek egyszerű közzététele azonban könnyen unalmassá válik, ezért a dolgot most modern kontextusba helyezzük. Új gasztronómiai sorozatunkban napjaink ételkészítési trendjeit próbáljuk ki, amikor csak lehet, paprikával fűszerezve. Az augusztus 20-i csípős, kovászos kenyerünk után most lássunk néhány savanyítási lehetőséget!…

Vitaminbomba III. A folsav

Vitaminbomba III. A folsav

Új sorozatunkban nem pörköltbe vagy díszdobozba helyezzük a paprikát…hanem a mikroszkóp alá! Részletesen átnézzük, milyen vegyületeket tartalmaz, és hogy azok milyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Legutóbb a B6-vitaminnal ismerkedtünk, most a B-komplex 9-es sorszámú tagja, a folsav következi. Folsav vagy folát? Bár a két kifejezést a köznyelvben (és gyakran még az „orvosi szaknyelvet használó”…

Vitaminbomba II. A B6-vitamin

Vitaminbomba II. A B6-vitamin

Új sorozatunkban nem pörköltbe vagy díszdobozba helyezzük a paprikát…hanem a mikroszkóp alá! Részletesen átnézzük, milyen vegyületeket tartalmaz, és hogy azok milyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. A C-vitamin bemutatása után a kevésbé ismert, ám annál fontosabb B6-vitamin következik. A piridoxin szerepe Ahogy a C-vitamint aszkorbinsavnak nevezik tudományos közegben, úgy „hallgat” a B6-vitamin a piridoxin névre.…

Vitaminbomba I. A C-vitamin

Vitaminbomba I. A C-vitamin

Új sorozatunkban nem pörköltbe vagy díszdobozba helyezzük a paprikát…hanem a mikroszkóp alá! Részletesen átnézzük, milyen vegyületeket tartalmaz, és hogy azok milyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Első témánk a táplálékkiegészítők legismertebbike, az immunvédelem hatékony fegyvere, a Nobel-díjas magyar kutatás tárgya lesz: A C-vitamin. Egészségünk sokoldalú őre: A C-vitamin Vitaminnak az olyan szerves vegyületeket nevezzük, amelyek…

Sült paprika, az üvegbe zárt nyár

Sült paprika, az üvegbe zárt nyár

Az augusztus már a betakarítás, a befőzés hónapja. Nemcsak a gyümölcsök, hanem a zöldségek esetében is aktuális kérdés, hogyan menthetnénk át minél többet a nyár ízeiből télire. A továbbiakban ehhez adunk néhány tippet, az egyik lehetőség pedig a sült paprika lesz. Tartósítási trükkök Nekünk még egészen könnyű dolgunk van, de a szegedi parasztság 100-150 évvel…

Paprikás krónikás. 145 éve született Móricz Zsigmond

Paprikás krónikás. 145 éve született Móricz Zsigmond

Éppen tegnap, július 2-án volt Móricz Zsigmond születésének 145. évfordulója. Az író Szegedhez is szorosan kötődött, illetve a város és a paprika kapcsolatát is többször dokumentálta. Az évforduló kapcsán paprikás örökségéből adunk ízelítőt. Móricz Zsigmond emlékezete Móricz Zsigmond (1879-1942) író, szerkesztő, újságíró neve magától értetődően ott van a 20. századi magyar irodalmárok legnagyobbjai között. Szépirodalmi…

Elixír a bögrében. Chilis tea a téli napokra

Elixír a bögrében. Chilis tea a téli napokra

„A tea az élet elixírje” – mondta Lao-ce, a 6. században élt kínai filozófus, állítása pedig nem csak a saját korában és nem csak a tea keleti közegében igaz. A forró ital egyszerre gyógyszer, serkentőszer, élvezeti cikk és mindennapi szertartás. A chilis tea pedig több is, mint modern ínyencség: Múltbeli rokonai az egészség igazi őrzői…

Paprikát karácsonyra! Fűszer, dekor, ajándék

Paprikát karácsonyra! Fűszer, dekor, ajándék

Néhány nap és nyakunkon a karácsony. Az előző heti cikkünkben az advent eredeti jelentéséről, a várakozásról, felkészülésről írtunk. Most szeretnénk az előkészületek praktikus oldalával is foglalkozni. Hiszen Szenteste előtt még bárkiben maradhat néhány kérdés az ünnepi menü, a tálalás és díszítés vagy az utolsó pillanatig halogatott ajándékvásárlás kapcsán. Minden felmerülő kérdésre válaszként ajánlhatjuk a paprikát!…

Kis fűszertörténet II. Karácsonyi hangolódó

Kis fűszertörténet II. Karácsonyi hangolódó

Tovább közelítünk a csábítóan illatozó karácsonyi asztalhoz, tovább mesélünk az ünnepi ételek elengedhetetlen hozzávalóiról. Legutóbb a kis fűszertörténet a 15. században ért véget. Ha – sok más növény mellett – a paprika nem érkezik meg Amerikából, most a töltött káposzta vagy a halászlé sem készülhetne el Szentestére. Egy kis fűszertörténet, egy kis paprikatörténettel Többször is…

Kis fűszertörténet I. Karácsonyi hangolódó

Kis fűszertörténet I. Karácsonyi hangolódó

Recepteket ajánlani, kipróbálni mindig izgalmas, és talán plusz érdekességet is jelent, ha a téma kapcsán a múltba kalandozunk. Már többször is felidéztük, hogy egy-egy korban mi került az asztalra, de a téma sava-borsa csak most következik! Szó szerint, hiszen következő cikkeink témája a fűszertörténet lesz. Aki elgondolkodott már azon, hogy mióta használjuk a karácsonyi sütikhez…

„A tudomány célja, hogy új igazságra találjon.” Magyar Nobel-díjasok

„A tudomány célja, hogy új igazságra találjon.” Magyar Nobel-díjasok

A címbéli idézet Szent-Györgyi Alberttől származik, akinek tudományos munkáját már több cikkben is idéztük. Gyakran említettük egyik legnagyobb elismerését, miszerint ő is a magyar Nobel-díjasok közé tartozik. Ahogy az utóbbi hetek híradásaiból megtudtuk, ez a csoport most tovább gyarapodott. Valószínűleg mindenki büszkén figyelt fel az újabb két, Nobel-díjjal kitüntetett magyar kutatóra. A legújabb magyar Nobel-díjasok…