Elindult a paprikaszárítónk, folyamatosan érkeznek a paprika termelők szállítmányai

Kedves paprika termelők! Elindult a paprikaszárítónk, várjuk a termelőket a paprikáik szárítására és annak őrlésére. Kistermelők, magánszemélyek és vállalkozások részére a nyers, utóérlelt fűszerpaprikát szárítjuk, igény szerint őröljük, homogenizáljuk és csomagoljuk. Éttermek, húsüzemek, vállalkozások részére hozott recept szerint gyártunk és csomagolunk fűszerkeverékeket. Saját márkás termékek gyártását is vállaljuk. Dolgozunk csípős paprikákkal, chilivel és biopaprikákkal is – fizikai és időbeli elkülönítés mellett. Fűszerpaprika szárítás és őrlés a…

Múzeumpedagógia járvány idején. Virtuális és szabadtéri lehetőségek

Múzeumpedagógia járvány idején. Virtuális és szabadtéri lehetőségek

Az iskolakezdés, pontosabban az iskola folytatása talán sosem volt még olyan frekventált téma, mint 2020-ban. Az elmúlt egy hónapban az „iskolakezdés” és a „koronavírus” kifejezések visszhangzottak a médiában, a szakmai fórumokon és a magánbeszélgetésekben. Felmerül a kérdés, hogy a klasszikus értelemben vett pedagógia válságos időszakában milyen lehetőségekkel számolhat a múzeumpedagógia? A múzeumpedagógia általában és a…

A hónap műtárgya a Paprika Múzeumban: Garaboly, a szedés egyik kelléke

A hónap műtárgya a Paprika Múzeumban: Garaboly, a szedés egyik kelléke

Korábbi cikkekben már említettük, hogy hagyományosan Kisboldogasszony szeptember 8-i ünnepén indult a szedés. Ebből az alkalomból egy karkosarat vagy – ahogy a Dél-Alföldön nevezik – garabolyt választottunk a hónap műtárgyává. Kosárformák és néprajzi hátterük A PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum gyűjteményében számos, különféle alakú és rendeltetésű, vesszőkosár található. A kosarak anyaga minden esetben frissen vágott,…

Gyűjtsük össze a régi értékeinket a Paprika Múzeum számára

Kedves paprika termelők! Régi értékeinket ne hagyjuk feledésbe merülni, ne hagyjuk elveszni! Gyűjtsük össze őket Paprika Múzeumunk számára! Az őszi munkák befejezése után egy kis otthoni selejtezés, nézelődés, kutakodás után, padláson, sufniban, kamrában, ha valaki régi, nem használatos tárgyakra, eszközökre bukkan, pláne ha paprika termeléssel vagy a régmúlt időket, életképeket idéző tárgyakra bukkan, megválna-szabadulna tőlük, szívesen fogadjuk,…

Interjúblog: Könyv készül a szegedi paprikáról

Kedves Látogatóink! Korábban már hírt adtunk arról, hogy készülőben van A szögedi paprika című könyvünk. A szerzővel, Molnár Anitával, a Paprika Molnár Kft. vezetőjével a Délmagyarország című napilap készített interjút. Most ebből idézünk részleteket: Molnár Anita A szögedi paprika című, készülő könyv előzetes bemutatóját csütörtökön 18 órától tartották Szegeden, a Nyíl utca 43. szám alatti…

Item of the Week - II. The secrets of the Szécsi-paprika box

Válasszunk egy műtárgyat! II. Titkok a Szécsi-féle szegedi paprika dobozában

Biztosan mindenki emlékszik még előző heti bejegyzésünkre, amikor műtárgyaink közül a Malomújság 1940. november 1-ji számát mutattuk be részletesen. A sorozatot folytatjuk, a reflektorfénybe pedig ezúttal a Szécsi-féle szegedi paprika doboza kerül. Pléh paprikásdobozok a Röszkei Paprika Múzeumban A Malomújsághoz hasonlóan a Szécsi-féle szegedi paprika doboza is legféltettebb kincseink közé tartozik. Helyesebb nem is dobozról,…

Válasszunk egy műtárgyat! Malomújság 1940-ből

Válasszunk egy műtárgyat! Malomújság 1940-ből

Az utóbbi időben számos múzeum közösségi oldalán válik egyre népszerűbbé a Hónap műtárgya – posztsorozat. A kezdeményezés lényege, hogy a látogatók közelebbről is megismerhessék egy-egy gyűjtemény érdekesebb vagy a kiállításban nem szereplő darabjait. Mivel tárlatunk anyaga iránt nagy az érdeklődés – és bőven van mit mesélnünk – mi is belekezdünk egy hasonló programba. Első „választottunk”…

10 éves a röszkei Paprika Múzeum

Tízévesek lettünk. 2008. április 17-én nyitottuk meg ünnepélyesen a röszkei Paprika Múzeumot. Az azóta eltelt tíz évben több, mint tízezer vendéget fogadtunk Magyarországról, a Kárpát-medencéből, és azon túlról. A Paprika Múzeum létrehozásakor célunk azt volt, hogy emléket állítsunk a szegedi és Szeged környéki, különösen a röszkei és szentmihálytelki paprikás családoknak, akik megteremtették a magyar paprika…