A chili és egy egzotikus helyszín. A haiti konyha

A chili és egy egzotikus helyszín. A haiti konyha

A Karib-térségben fekvő Haitiről elsősorban talán nem a kulináris kincsek jutnak eszünkbe. Az ország valóban a legszegényebbek közé tartozik, történelmét még a 21. század folyamán is a társadalmi és gazdasági válságok, a természeti katasztrófák és a politikai instabilitás jellemzi. A haiti konyha ugyanakkor rendkívül izgalmasnak mondható, vegyes etnikumú, sokszínű közösségének változatos jellemzői érződnek rajta. A…

Az újdonság íze I. Fermentálás

Az újdonság íze I. Fermentálás

Az evés és az ételkészítés iránti érdeklődés, az ötletek megosztása, valószínűleg egyidős a sütés-főzés tudományával. A receptek egyszerű közzététele azonban könnyen unalmassá válik, ezért a dolgot most modern kontextusba helyezzük. Új gasztronómiai sorozatunkban napjaink ételkészítési trendjeit próbáljuk ki. Természetesen – amikor csak lehet – paprikával, csípősen. Első témánk a fermentálás lesz. A fermentálás népszerűségének titka…

Paprikás, pikáns receptötletek. Bográcsgulyás szabadtűzön

Paprikás, pikáns receptötletek. Bográcsgulyás szabadtűzön

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A múltkor, tekintettel a tomboló nyárra, egy különleges édességet (csípősséget) ajánlottunk. A chilis fagyi receptje után egy hangulatos, közösségi ötletet hoztunk. Készüljön bográcsgulyás szabadtűzön! Bográcsgulyás. Nem pörkölt…

Paprikás, pikáns receptötletek. A hűsítő chilis fagyi

Paprikás, pikáns receptötletek. A hűsítő chilis fagyi

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A keleti ínyencség, a harissa bemutatása után most lássunk valami égetően hűsítőt: A chilis fagyi a különleges desszertek kedvelőinek ajánlott. Fagyi- és chilitörténet A nyári fagylaltozás valószínűleg…

Jézuskafészök és pontyhalászlé. Karácsonyi szokások, karácsonyi receptek

Jézuskafészök és pontyhalászlé. Karácsonyi szokások, karácsonyi receptek

Múlt vasárnap már négy gyertya égett az adventi koszorún, hamarosan itt a szenteste. Ebből az alkalomból felidézünk néhány szegedi népszokást és ajánlunk egy igazi szegedi receptet. Hiszen az ünnephez sok helyen olyan szorosan kötődik a pontyhalászlé, akárcsak a karácsonyfa! Egy régi szegedi szenteste A szenteste még nem karácsony. Az igazi ünnep előestéjéről (vigíliájáról) van szó,…

A legjobb magyar fogások - ahogy a külföldiek látják

A legjobb magyar fogások – ahogy a külföldiek látják

A legtöbben, ha idegen országba utazunk, mindenképpen sort kerítünk az adott terület ételeinek megkóstolására is. A menü összeállításában nyújt segítséget a Taste Atlas. Egyfajta gasztronómiai gyűjtemény, ami ötleteket kínál az utazóknak – és összegzi a korábbi utazók benyomásait. Most mi is közöljük a tíz legnépszerűbb étel listáját, érdekes látni, hogy melyik magyar fogások a külföldiek…

Egy csipet csili IV. Karibi, csípős csirkeszárny

Egy csipet csili IV. Karibi, csípős csirkeszárny

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Az előző alkalommal a forró csokoládé egy csilis verziójára hívtuk fel a figyelmet. Akkor a régi azték civilizációt idéztük meg, ezúttal lássuk egy kicsit közelebbről a Karib-térséget. Mai ajánlatunk a szigetvilágból származó, illatos fűszerekben bővelkedő…

Egy csipet csili III. Forró, csilis csokoládé

Egy csipet csili III. Forró, csilis csokoládé

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a szezonális, hazai alapanyagok és receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. December elején pikáns sütőtökkrémlevest „főztünk”, egy igazi késő őszi – tél eleji, melengető fogást. Ma egy olyan receptet mutatunk, ami akkor esik igazán jól, mikor kint már állandósult a fagy, és a meleg szoba biztonságában…

PaprikaGastro V. VeGAstro, a nagyböjt idejére

PaprikaGastro V. VeGAstro, a nagyböjt idejére

PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Múlt alkalommal megjelent cikkünkhöz képest most 180 fokos fordulatot veszünk: A mértéktelen farsang után a visszafogott nagyböjt ad keretet gasztronómiai ötleteinknek. Hamvazószerda és nagyböjt. Egyházi szabályok, életmódbeli előzmények Idén új bejegyzésünk megjelenésének szerdai napja éppen egy nevezetes szerdára esik. Ma Hamvazószerda van, a farsangi…

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

Már számos alkalommal osztottunk meg recepteket az olvasókkal, legutóbb A bogrács és tartalma – címmel vettük sorra a paprikahasználat néhány lehetséges módszerét. Most azonban felmerült bennünk egy újabb sorozat ötlete: Gasztronómiai cikkeké, melyek különböző időszakok és társadalmi rétegek paprikás receptjeit közvetítik. Kezdjük a legtávolabbról. Vegyünk néhány több száz éves szakácskönyvet, forgassuk meg alaposan a lapjaikat és…

A lakoma folytatódik: két farsangi fogás, recepttel

  A múlt héten közölt farsangi cikkünkben röviden összefoglaltuk a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak jellemzőit. A felsorolásból nem maradhatott ki az ünneplés egyik legalapvetőbb velejárója, a bőségesen terített asztal sem. Ígéretünkhöz híven az általános leírások után most konkrét ötletekkel is szolgálunk. Az alábbi két recept kipróbálása garantáltan fokozza a farsangi élvezeteket. A farsangi sonkás kifli készítésekor…

Egy pikáns fogás: A mexikói chilis tészta

A karácsony előtti időszakban, talán már az ünnepi ebédre készülve a paprikát valószínűleg nem a címben említett pikáns fogás részeként képzeljük el. Hiszen a menü sok helyen a klasszikus halászlevet vagy töltött káposztát tartalmazza, idegen finomságok szóba sem jöhetnek. A hagyományok megsértése nélkül azonban talán tálalhatnánk valami különlegeset, még az ünnepek előtt. Próbálkozzunk a mexikói…