Egy csipet csili III. Forró, csilis csokoládé

Egy csipet csili III. Forró, csilis csokoládé

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a szezonális, hazai alapanyagok és receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. December elején pikáns sütőtökkrémlevest „főztünk”, egy igazi késő őszi – tél eleji, melengető fogást. Ma egy olyan receptet mutatunk, ami akkor esik igazán jól, mikor kint már állandósult a fagy, és a meleg szoba biztonságában…

PaprikaGastro V. VeGAstro, a nagyböjt idejére

PaprikaGastro V. VeGAstro, a nagyböjt idejére

PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Múlt alkalommal megjelent cikkünkhöz képest most 180 fokos fordulatot veszünk: A mértéktelen farsang után a visszafogott nagyböjt ad keretet gasztronómiai ötleteinknek. Hamvazószerda és nagyböjt. Egyházi szabályok, életmódbeli előzmények Idén új bejegyzésünk megjelenésének szerdai napja éppen egy nevezetes szerdára esik. Ma Hamvazószerda van, a farsangi…

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

Már számos alkalommal osztottunk meg recepteket az olvasókkal, legutóbb A bogrács és tartalma – címmel vettük sorra a paprikahasználat néhány lehetséges módszerét. Most azonban felmerült bennünk egy újabb sorozat ötlete: Gasztronómiai cikkeké, melyek különböző időszakok és társadalmi rétegek paprikás receptjeit közvetítik. Kezdjük a legtávolabbról. Vegyünk néhány több száz éves szakácskönyvet, forgassuk meg alaposan a lapjaikat és…

A lakoma folytatódik: két farsangi fogás, recepttel

  A múlt héten közölt farsangi cikkünkben röviden összefoglaltuk a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó időszak jellemzőit. A felsorolásból nem maradhatott ki az ünneplés egyik legalapvetőbb velejárója, a bőségesen terített asztal sem. Ígéretünkhöz híven az általános leírások után most konkrét ötletekkel is szolgálunk. Az alábbi két recept kipróbálása garantáltan fokozza a farsangi élvezeteket. A farsangi sonkás kifli készítésekor…

Egy pikáns fogás: A mexikói chilis tészta

A karácsony előtti időszakban, talán már az ünnepi ebédre készülve a paprikát valószínűleg nem a címben említett pikáns fogás részeként képzeljük el. Hiszen a menü sok helyen a klasszikus halászlevet vagy töltött káposztát tartalmazza, idegen finomságok szóba sem jöhetnek. A hagyományok megsértése nélkül azonban talán tálalhatnánk valami különlegeset, még az ünnepek előtt. Próbálkozzunk a mexikói…

Paprika a világ körül II. Thaiföld ízei

A továbbiakban Thaiföld ízeivel, pontosabban a chili thaiföldi szerepével ismerkedünk. Néhány héttel korábban röviden vázoltam, mi is a chili jelentősége a mexikói konyhában, milyen változatos formákban jelenik meg a zöldség a fogások között. Most nézzük meg, milyen karriert futott be a paprika a bolygó túlsó oldalán! Bár a távolság óriási, és a kulturális közeg teljesen…