A Halfesztivál és a Paprika Múzeum. Találkozások és tapasztalatok

A Halfesztivál és a Paprika Múzeum. Találkozások és tapasztalatok

Múlt heti cikkünkben – mikor a halászlé és Szeged közös múltjáról meséltünk – már jeleztük, hogy idén mi is részt veszünk a XXV. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon. Szeptember 2. és 4. között le is zajlott az esemény, ahol hazai és külföldi érdeklődőket fogadhattunk és számos tapasztalattal gazdagodtunk. Következzen a Halfesztivál krónikája! Az Országjáró Kincsesláda is a…

A szegedi paprika története

A szegedi halászlé története

Mivel hamarosan kezdődik a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – és már mi is nagyon készülünk! – ezúttal Szeged, a szegedi paprika és a szegedi halászlé közös múltját idézzük. A témát Molnár Anita A szögedi paprika című könyvének Halászlék, gulyások, paprikások és pörköltek című fejezete kiválóan feldolgozza. A szegedi halászlé „A szegedi halászlé fogyasztása és főzése…

Szegedi halészlével kívánunk Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Szegedi halászlével kívánunk Kellemes Ünnepeket!

Előző bejegyzésünkben egy diétás, adventi receptet tettünk közzé, még a böjt jegyében. Most lássuk, milyen volt elődeink karácsonya a szegedi halászlével megterített ünnepi asztal mellett! Karácsonyi szokások, karácsonyi menü Hogy mit ünneplünk karácsonykor? A kérdésre valószínűleg mindenki azonnal tudja a választ: Jézus születését. Jézus születésének dátumaként december 25-ét ismerjük. Azonban több egyházi ünnep esetében is…

Adventi készülődés, tippek az ünnepi asztalra

Az ünnepre mindenki saját hagyományai szerint készül. A múlt század elején még természetes volt, hogy az adventi periódus a ráhangolódás, várakozás ideje. Elődeink még böjtöltek is, ami szintén az áhítatos felkészülés része volt. Ráadásul így a karácsonyi vacsorát is jobban értékelhették. Napjainkra mindez a múlté, az ünnep sokat veszített vallási tartalmából. Az adventi időszak –…

Paprikás hungarikumok. Fűszernövényünk és Magyarország

Mielőtt belefognánk a  hungarikumok részletes vizsgálatába, talán érdemes rámutatni, milyen szoros kapcsolat van a fűszerpaprika és a magyar önmeghatározás, identitástudat között. Így karácsony után talán még közeliek a gasztronómiai élmények, elsőként tehát a következő gondolattal kezdenék: Nemzeti ételeink java része bőven tartalmaz paprikát. Ott van például a halászlé, a töltött káposzta vagy a pörkölt, de…

Kétféle halászlé. Szegedi és bajai verzió, sok paprikával

Szeged és a paprika kapcsolatát már számos alkalommal boncolgattam. A mai napon azonban a paprika csupán hozzávalóként szerepel, a bejegyzés témája a halászlé lesz. Annál is inkább, mert a XXI. Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál a közelmúltban zajlott le. A halászlé ma is a magyar konyha egyik legalapvetőbb fogásának számít, egyetlen szakácskönyvből, egyetlen halászcsárda étlapjáról sem…