Az UV-sugárzás és a haszonnövények

Az UV-sugárzás és a haszonnövények

Az idei nyárnak már az eleje is megterhelő. Korán érkezett a kánikula, és az általános csapadékhiány mellett az egyre erősebb UV-sugárzás is nehezíti a mindennapokat. Minden nyáron magasabb értékekről hallunk, és immár nyilvánvaló, hogy napszemüvegre, naptejre, valamint kalapokra és sapkákra rendszeresen szükség van. De vajon hogyan hat a perzselő napfény a növényekre? Az UV-sugárzás. Különböző…

Sajtó annó IV. A spanyol paprika mint konkurencia

Sajtó annó IV. A spanyol paprika mint konkurencia

Új sorozatunkban a sajtóarchívumot (a Szegedi Napló és a Délmagyarország régi példányait) szemlézzük. A megsárgult oldalak hiteles, figyelemreméltó és gyakran szórakoztató képet festenek a város múltjáról és lakóiról. A palántázással kapcsolatos 1958-as fejlesztések után 1913-ba ugrunk, hogy a paprikatermesztés egy akkori problémájával ismerkedjünk meg. A szegedi paprika ugyanis komoly veszélybe került az olcsó spanyol paprika…

Ha május, akkor paprikaültetés

Ha május, akkor paprikaültetés

Ahogy a tavasz egyre határozottabb formát ölt, és az időjárás egyre barátságosabbá válik, a mezőgazdasági munkák ideje is elérkezik. A paprikaültetés, mint a paprikatermesztési folyamat igazi nyitánya, minden május visszatérő feladata. Nehéz, fizikai munka, kölcsönös segítségnyújtás és persze egy jó adag találgatás, hogy vajon mit hoz majd a szezon. Régi hagyományok, örök szabályok Az ültetés…

Magmentor márciusra

Magmentor márciusra

Ahogy az előző években, ezúttal is szeretnénk segítséget nyújtani a tavaszi tervezéshez, az ültetés előkészületeihez. Vége a télnek és mi újra egy magmentor cikkel készültünk: Összegyűjtöttünk néhány adatot az idén kapható fűszerpaprika-magokról. Három visszatérő magmentor: ZKI, Orosco és a Szegedi Paprika Zrt. A régi szegedi paprikások még azt a gyakorlatot követték, hogy az őszi hasítás…

GMO-mentes? Néhány tény a génmódosított növénytermesztésről

GMO-mentes? Néhány tény a génmódosított növénytermesztésről

Manapság, amikor már az átlagember étkezési kultúráját is számos választási lehetőség és egyre növekvő tudatosság jellemzi, a „gmo-mentes” címke is a vásárlások velejárója lett. Ez a kifejezés azonban – mely a Genetically Modified Organisms, azaz a genetikailag módosított élőlény rövidítése – jónéhány kérdést felvet, és sokat nyitva is hagy. Előnyök, hátrányok és homályos részletek Egy…

Március 10-e, a Beporzók Napja. 10 érdekesség a méhekről

Március 10-e, a Beporzók Napja. 10 érdekesség a méhekről

Közeledik a Beporzók Napja, melyről 2018 óta emlékeznek meg Magyarországon, hogy felhívják a figyelmet a környezeti nevelés fontosságára, a biodiverzitás jelentőségére. A beporzók munkája nélkül nem létezhetne a megújuló múzeumkertünk, nem hoznának termést a paprikapalántáink, elpusztulna a legtöbb kultúrnövényünk, sőt a földi élet is. A Beporzók Napja és a méhek jelentősége A március 10-i Beporzók…

Többet Röszkéről VI. A termelőszövetkezetek és a jelenkor

Többet Röszkéről VI. A termelőszövetkezetek és a jelenkor

Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Többet Röszkéről című írásaink pedig egy másik paprikás falu múltját láttatják részletesen. Az…

Bolgárkertészetek. Innováció a zöldségtermesztésben

Bolgárkertészetek. Innováció a zöldségtermesztésben

Ahogy a gépesítés bevezetése alapjaiban alakította át a mezőgazdasági szektort, úgy változtatta meg a kézi munkával történő zöldségtermesztést a bolgárkertészetek megjelenése. A Balkánról érkező kertészdinasztiák pedig a Dél-Alföldön kiváló közeget találtak újításaik alkalmazásához. Török eredet, bolgár közvetítés, magyar kertészetek A bolgárkertészetek hazai meghonosítói értelemszerűen a bolgárok voltak, viszont felmerül a kérdés, hogy ők miként tettek…