Kerti körkép I. A Beretzk Péter Klub és a biodiverzitás

Kerti körkép I. A Beretzk Péter Klub és a biodiverzitás

Új sorozatunkban egy kétszeresen is aktuális téma felé nyitunk. Hiszen idén a röszkei Beretzk Péter Klubbal pályázatot nyertünk a múzeumkert biodiverzitás jegyében történő fejlesztésére. Ez utóbbi törekvés azonban tőlünk függetlenül is hasznos és szükséges. Akár több hektáron gazdálkodunk, akár egy apró hobbykertet ápolunk, már nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Föld segélykiáltásait. A Kerti körképben időnként…

Januári hétköznapok. Csendes évkezdés a PaprikaMolnárnál

Januári hétköznapok. Csendes évkezdés a PaprikaMolnárnál

Az ünnepi nyüzsgést nálunk is a hétköznapi elcsendesedés követi, a színes-mozgalmas decemberre következik a nyugalmasabb, lassúbb tempójú január – természetesen tervekben, új ötletekben, előkészítő munkálatokban most sem szűkölködünk. Évzáró, összefoglaló cikkünk után ebben a bejegyzésben az évkezdés aktuális feladatairól írunk. Leltározás, csomagolás, új irányok Ahogy decemberben fotók segítségével összegeztük az elmúlt év eseményeit, úgy segíti…

Album karácsonyra. 2023 képekben

Album karácsonyra. 2023 képekben

Az év utolsó posztjában a szavak helyett a képek mesélnek…az egész elmúlt évről. Az alábbi album az elmúlt esztendő legfontosabb pillanatait összegzi. Album téltől nyárig Bár a hideg hónapok a földeken és a fóliasátrakban pihenőidőnek számítanak, a Paprika Múzeumban ilyenkor is pezsgett az élet! Az album első képén, januárban, az Itthon Bánátban elnevezésű civil szervezet…

Élménybeszámoló. Így telt a III. Röszkei Rózsapaprika Nap

Élménybeszámoló. Így telt a III. Röszkei Rózsapaprika Nap

Az utóbbi hetek lázas készülődése után végre elérkezett (és azóta el is múlt) a III. Röszkei Rózsapaprika Nap. Annyit bátran kijelenthetünk, hogy a hagyományteremtőnek és -őrzőnek szánt rendezvény elérte célját. A folytatása magától értetődik – addig is küldünk egy élménybeszámolót, sok-sok képpel, tapasztalattal és élménnyel. Illetve egy felhívással, miszerint a frissen őrölt paprikánk októberben hírlevél-feliratkozóinknak…

Paprikás programok. Októberben duplázunk!

Paprikás programok. Októberben duplázunk!

Rendszeres olvasóink már biztos felfigyeltek rá, hogy ebben a hónapban két eseményt is ajánlunk: A paprikás programok közül a III. Röszkei Rózsapaprika Nap október 14-én, a Szögedi Paprikafesztivál és Paprikasó pedig október 13-15-ig kínál majd kikapcsolódási lehetőséget. Paprikás programok, úgy, mint régen. A III. Röszkei Rózsapaprika Nap A Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub,…

Friss őrlemény kapható! Hamarosan elkészül az idei édes paprika

Friss őrlemény kapható! Hamarosan elkészül az idei édes paprika

Nem is olyan régen beszámoltunk a szedésről, és megírtuk azt is, hogy a termések begyűjtése az őszi munkafolyamatok nyitánya. A szedést utóérlelés követi, majd a szárítás, az őrlés, végül az új paprika értékesítése. Nemsokára elérkezünk ehhez az örömteli pillanathoz! Idén október 2-től őrlünk, és október második hetétől kapható a friss őrlemény! A csípős fűszerek várhatóan…

Elindult a szezon! Paprikaszödés, 2023.

Elindult a szezon! Paprikaszödés, 2023.

Bár az időjáráson ez éppen nem látszik, a nyár véget ért és már a klasszikus őszi munkák időszakát éljük. A termések betakarítása – ahogy régen mondták: a paprikaszödés – tulajdonképpen a novemberig elnyúló feladatok sorát nyitja meg. A szedés után utóérlelés jön, majd szárítás következik, ősz végére pedig a friss őrlemény is elkészül. A paprikaszödés…

A szögedi paprika. A paprikaszedés küszöbén

A szögedi paprika. A paprikaszedés küszöbén

Bár a paprikaszedés hagyományosan a szeptember 8-i Kisboldogasszony-nap után indult, a mai forró nyarak miatt már augusztus végére tolódott. Mi is készülünk a szedésre: Ráhangolódásként friss képeket közlünk a termésről és felidézzük Molnár Anita sorait A szögedi paprikából. Nem szüreteljük, szedjük! A 2021-ben megjelent kötetben – ahogy a növényhez köthető minden főbb munkafolyamat – a…

A füstölt paprika és a grillszezon

A füstölt paprika és a grillszezon

Legutóbb a harissa, a pikáns fűszerpaszta ötletével igyekeztünk inspirációt adni a mindennapi konyhai feladatokhoz. Ezúttal egy hozzávalót mutatunk be, ami kevésbé csípős, de nem kevésbé egzotikus. Mivel a küszöbön áll a grillszezon, tervezzük meg már most a spanyol füstölt paprikával készült ínycsiklandozó pácokat! Paprika- és füstölt paprikatörténet Ahogy a paprika, úgy a füstölt paprika európai…

Álljuk a sarat! A Fagyosszentek hatalma, 2023.

Álljuk a sarat! A Fagyosszentek hatalma, 2023.

Az időjárás kiszámíthatatlan és maximális alkalmazkodást követel. Ezt mindenki megtapasztalja, aki mezőgazdasági tevékenységbe kezd. Hiába a gépesítés elterjedése, a növénynemesítés eredményei és a digitális világ megannyi vívmánya, ugyanúgy ki vagyunk szolgáltatva a jövő-menő frontoknak, mint paprikatermelő őseink. Idén minket is megtréfáltak a Fagyosszentek. A haragos Fagyosszentek még ma is veszélyt jelentenek „Pongrác, Szervác, Bonifác /…

Audioguide és digitális megoldások. A Paprika Múzeum és a jövő

Audioguide és digitális megoldások. A Paprika Múzeum és a jövő

15 évesek vagyunk! A 2008. április 17-i megnyitó tiszteletére már megemlékeztünk a kezdetekről, továbbá beszámoltunk a gyűjteményünkről és az aktuális tevékenységeinkről. Most tehát lássuk, mit tartogat a jövő! Hiszen a Röszkei Paprika Múzeum megmaradásának záloga a folyamatos fejlesztés, fejlődés. Többek között ezért találtunk ki alternatívát a hagyományos tárlatvezetésre: Az audioguide használatát. Audioguide és személyes tárlatvezetés.…

2008-2023. A 15 éves Paprika Múzeum jelene

2008-2023. A 15 éves Paprika Múzeum jelene

Ünnepélyes napokat, sőt heteket élünk. A 2008. április 17-i megnyitó tiszteletére háromrészes sorozattal készülünk, hogy bemutathassuk a Paprika Múzeum múltját, jelenét és a jövőjét érintő terveinket. Az előző héten képes összefoglalást adtunk a Múzeum elmúlt 15 évéről, most tehát lássuk a jelenlegi állapotát! Pontosan mi is van a másfél évtizede formálódó gyűjteményben, amiért érdemes meglátogatni…