Őszi képeslap a PaprikaMolnár Kft-től

A küldemény: Őszi képeslap, Feladó: PaprikaMolnár Kft.

Feladó: PaprikaMolnár Kft Kedves Vásárlók, Látogatók, Partnerek!   Mint azt bizonyára mindannyian tudjátok, a PaprikaMolnár Kft háza táján ez a leglázasabb időszak. Folyamatosan zajlik a fűszerpaprika szedése, beszállítása és átvétele, éjjel-nappal működik a szárítónk. Rendkívül elfoglaltak vagyunk tehát, mégsem szeretnénk Benneteket hírek nélkül hagyni. A szokásos hosszú szöveget ez alkalommal színes fotókra cseréljük. Reméljük, üdvözletünk…

Paprikamolnár paprikaszedés előtt

Paprikaszedés előtt

Amikor a nyár végi meleg megenyhül, az ég fehérről aranyra vált, száraz levelet kavar, csörget a szél, tudjuk, hogy eljött a paprikaszedés ideje. Az idén szeptember első hete kánikulával indult és viharral végződött. Paprikaszedés előtt. Ilyen volt a hetünk paprikaszedés előtt A Paprika Múzeumban egy kedves német-angol pár, Itta és Steve látogattak meg Bristolból. A…

Elindult a PaprikaMolnár youtube csatornája

Nálam nem az újévhez kötődik az új kezdet, az újratervezés ideje, hanem szeptember elsejéhez, az új tanévhez. Ez lehet, hogy azért van, mert végzettségem szerint tanár vagyok és pontosan emlékszem tanár koromból, hogyan kezdtem neki a tanévnek: tervekkel, elhatározásokkal és tenni akarással. Az idén videokészítésbe vágtam bele: elindítottam a PaprikaMolnár youtube csatornáját és feltettem az…

Mögérött a paprika! Júliusi helyzetjelentés

Mögérött a paprika, mög, Hol hálunk az éjszaka mög?   A szegedi népdal már nem is lehetne aktuálisabb. Természetesen azért sokkal precízebbek lehetünk, ha a „mögérött” szó helyett az „érik”-et használjuk. A folyamat még egyáltalán nem fejeződött be, viszont egyre látványosabb eredményei vannak. Július táján már találkozhatunk pirosodó paprikahüvelyekkel. A termés mérete és térfogata egyre…

A palántától a pörköltig. Paprikafeldolgozás 10 lépésben

Kedvenc kiadós, magyaros ételeink – például a töltött káposzta, a halászlé és természetesen a pörkölt – sosem kerülhetnének az asztalra töltött paprika nélkül. A palántától a pörköltig azonban hosszú út vezet. Új poszterünk 10 lépésbe sűrítve tálalja az őrlemény előállításához szükséges hosszú időt és rengeteg munkát. Először is emlékezzünk vissza a kezdetekre. A paprikát nem…

Szeged története elképzelhetetlen paprikatörténet nélkül

Pontosan 300 évvel ezelőtt, 1719. május 21-én III. Károly király szabadalomlevéllel és a jelenleg is használt címerével látta el Szeged városát. Bár a szabad királyi város rangját Szeged ekkor már négy éve birtokolta, III. Károly gesztusa óta május 21-ét Szeged Napjának szokás nevezni. A város története tehát egy igazi mérföldkőhöz érkezett. Az időpont manapság valószínűleg…

Paprika Múzeum Paprika palántázás Szegeden anno

Ültetés napján tilos a déli szunyókálás!

Egyik, tavaszi munkákhoz kapcsolódó, bejegyzésünkben már adtunk néhány tanácsot a magvásárlással és fajtaválasztással kapcsolatban. A magról történő növénytermesztésnek azonban létezik egy alternatívája: A palántanevelés, melyet szintén sokan alkalmaznak, hogy őszre hozzájuthassanak az érett paprikahüvelyekhez. Az ültetés időszaka pedig éppen május közepén aktuális. A palántáknak talán az a legnagyobb előnyük a helyrevetett módszerrel szemben, hogy a…

Freshly milled paprika again! Classical paprika spices and specialties from PaprikaMolnár

Születésnapunk van! Április 17-én a második évtizedbe lépünk

A Röszkei Paprika Múzeum ünnepélyes megnyitására 2008. április 17-én került sor. Mikor tavaly az első tíz évet ünnepeltük, visszatekintettünk a kezdetekre és néhány fontosabb mérföldkőre. 11. évfordulónkon ismét néhány kiemelt pillanatra emlékezünk. Hogy is kezdődött? A Szánthó családdal foglalkozó írásunkban már említettük, hogy a Múzeum tulajdonképpen egy hagyaték köré épült. A Szánthó-iratokhoz Molnár Albert jutott…

Magok és palánták. Fajták és termelési tippek

Minden paprikatermelő tisztában van vele, hogy a kora tavaszi időszak a magvásárlás és a palántanevelés ideje. Március közepére már legtöbbször friss hajtásoktól zöldell a vidék, és a nap sugarai egyre melegebben sütnek. A megfelelő fajták kiválasztását és a termelés tervezését tehát időszerű elkezdeni, így aktuális cikkünkben sorra veszünk néhány pontos adatot. Az apró magoktól az…

Album rólunk. Tevékenységünk képekben

Album rólunk…Általában betűkön keresztül üzenünk, és a képek csupán illusztrációk. Ezen a héten azonban fordul a kocka, elsődleges célunk a fotók bemutatása. Az album képei persze egy kevés szöveges kommentárral nyújtanak igazi élményt. Talán annyit bocsájtanánk előre, hogy a válogatás tevékenységünk minden főbb területéből felvillant egy-két pillanatképet. A főszereplő természetesen a fűszerpaprika. A növényt láthatjuk…

Termékeink és a szokásos őszi hírlevél

Kedves Vásárlónk! Kedves Múzeumlátogatónk! Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák, termékeink új tételekkel gyarapodtak és elkészültek az első őrlemények. Hűvös tavasz után az idei nyáron újra melegünk volt, és amit már évek óta nem tapasztaltunk, volt részünk egy kis vénasszonyok nyarában is. A meleg nyár azt eredményezte, hogy tömegesen értek be, színesedtek egyszerre a…