Sajtó annó V. A paprika szedése, szárítása és őrlése

Sajtó annó V. A paprika szedése, szárítása és őrlése

Új sorozatunkban a sajtóarchívumot (például a Szegedi Napló és a Délmagyarország régi példányait) szemlézzük. A megsárgult oldalak hiteles, figyelemreméltó és gyakran szórakoztató képet festenek a város múltjáról és lakóiról. Legutóbb egy 1954-es riportot idéztünk az őszi Szentmihálytelekről, ezúttal jóval korábbra tekintünk vissza. Az Alföldi Iparlap 1888. december 2-i cikkének fő témája a fűszerpaprika szedése és…

Piroslik a határ, hamarosan kezdődhet a szedés!

Piroslik a határ, hamarosan kezdődhet a szedés!

„A szegedi ember a szemével őrzi, mosolyával érleli ezt a szegedi kincset, a lelkét leheli bele, a szívével színesíti, azért olyan tűzpiros, azért olyan édes, azért olyan illatos a szegedi paprika és azért nincsen párja az egész világon.” – a Béke és Szabadság riporterének írását A szögedi paprika című könyvben Molnár Anita idézte. A mondat…

Év vége a PaprikaMolnárnál. 2024 képekben

Év vége a PaprikaMolnárnál. 2024 képekben

2024 is gyorsan lepergett, itt az év vége, és mi ismét egy fényképes összeállítással készültünk. Az év utolsó posztjában az elmúlt esztendő jelentősebb pillanatait örökítjük meg. 2024 a földeken, az üzemben és a kertben Mivel számunkra a paprika mindennek az alfája és omegája, a termesztés és feldolgozás idei tapasztalataival kezdjük. Az ültetésnek idén egy igen…

Év vége a PaprikaMolnárnál. 2024 képekben

Az új őrlemény és az éves tapasztalatok

Az új őrlemény már hetek óta kapható, valószínűleg a legtöbben már pótolták is a tavaly óta megcsappant készleteket. Reméljük, aki már főzött is vele, elégedett a fűszerrel. Most elmondjuk mi is – a gyártó, illetve a feldolgozó szemszögéből – hogy milyen tapasztalataink vannak az idei paprikával. A gazdasági év eseményei Az időjárás viszontagságaira, anomáliáira már…

Betakarítás, 2024. Megérett a paprika!

Betakarítás, 2024. Megérett a paprika!

Ismét a paprikatermesztés legintenzívebb időszakát éljük! Megérett a paprika, folyik a betakarítás. Az udvaron ezrével piroslanak az őszi napfényben sütkérező paprikahüvelyek, jönnek-mennek a termelők, működik a szárító, készül a friss fűszer. Betakarítás – a termesztési folyamat csúcsa Az őszi betakarítás nem csupán a gazdasági év nagy fináléja, hanem egyben a legnehezebb része is. A paprika…

Album karácsonyra. 2023 képekben

Album karácsonyra. 2023 képekben

Az év utolsó posztjában a szavak helyett a képek mesélnek…az egész elmúlt évről. Az alábbi album az elmúlt esztendő legfontosabb pillanatait összegzi. Album téltől nyárig Bár a hideg hónapok a földeken és a fóliasátrakban pihenőidőnek számítanak, a Paprika Múzeumban ilyenkor is pezsgett az élet! Az album első képén, januárban, az Itthon Bánátban elnevezésű civil szervezet…

Elindult a szezon! Paprikaszödés, 2023.

Elindult a szezon! Paprikaszödés, 2023.

Bár az időjáráson ez éppen nem látszik, a nyár véget ért és már a klasszikus őszi munkák időszakát éljük. A termések betakarítása – ahogy régen mondták: a paprikaszödés – tulajdonképpen a novemberig elnyúló feladatok sorát nyitja meg. A szedés után utóérlelés jön, majd szárítás következik, ősz végére pedig a friss őrlemény is elkészül. A paprikaszödés…

A szögedi paprika. A paprikaszedés küszöbén

A szögedi paprika. A paprikaszedés küszöbén

Bár a paprikaszedés hagyományosan a szeptember 8-i Kisboldogasszony-nap után indult, a mai forró nyarak miatt már augusztus végére tolódott. Mi is készülünk a szedésre: Ráhangolódásként friss képeket közlünk a termésről és felidézzük Molnár Anita sorait A szögedi paprikából. Nem szüreteljük, szedjük! A 2021-ben megjelent kötetben – ahogy a növényhez köthető minden főbb munkafolyamat – a…

Friss Paprikát? Klasszikus ízek és új különlegességek a Paprikamolnártól

Friss paprikát? Klasszikus ízek és új különlegességek a PaprikaMolnártól

Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák és elkészültek az első őrlemények. Október közepétől már friss paprikát adhatunk az érdeklődőknek! Tavasszal paprikát ültettünk, már az új őrleménynél tartunk Az idén a tavasz hozott újat: A május hűvös, esős volt, alig volt nap, amikor ne esett volna az eső a paprikaültetés idején, így több termelő többszöri…

Őszi képeslap a PaprikaMolnár Kft-től

A küldemény: Őszi képeslap, Feladó: PaprikaMolnár Kft.

Feladó: PaprikaMolnár Kft Kedves Vásárlók, Látogatók, Partnerek!   Mint azt bizonyára mindannyian tudjátok, a PaprikaMolnár Kft háza táján ez a leglázasabb időszak. Folyamatosan zajlik a fűszerpaprika szedése, beszállítása és átvétele, éjjel-nappal működik a szárítónk. Rendkívül elfoglaltak vagyunk tehát, mégsem szeretnénk Benneteket hírek nélkül hagyni. A szokásos hosszú szöveget ez alkalommal színes fotókra cseréljük. Reméljük, üdvözletünk…

Őszi sürgés-forgás: szedés és utóérlelés

Mindenki, aki valaha mezőgazdasági termeléssel foglalkozott, jól tudja, hogy az őszi időszak követeli a legtöbb munkát. Nincs ez másként a fűszerpaprika esetében sem. A szedés, utóérlelés, majd a feldolgozás megkezdése számtalan kimerítő elfoglaltságot jelentett a múltban, és jelent napjainkban is. Korábban már többször szó esett róla, hogy a szedés hagyományosan Kisboldogasszony napján, azaz szeptember 8-án indult.…

Őszi pillanatok. Mindennapjaink képekben

Ebben a bejegyzésben a címben is említett pillanatok kapnak különös hangsúlyt, a szavak helyett beszéljenek most a képek! Több fotó dokumentálja a Röszkei Paprika Park őszi tevékenységét. A szedés, utóérlelés és feldolgozás kimerítő folyamatait, a múzeumba érkező lelkes érdeklődőket, vagy éppen az árnyékok és fények játékát egy pirosra érett paprikahüvelyen. Kimerevített pillanatok – lapozgatható örökkévalóság.…