Közel száz látogató, hat tartalmas óra, tíz nagy zsák felfűzött paprika és egy óriási bogrács pásztortarhonya. Kellemes, napfényes idő és ugyanilyen hangulat. Röviden így fest az V. Röszkei Rózsapaprika Nap mérlege, amelyről már a Délmagyarország is beszámolt. És most lássuk a részleteket!
Az esemény programjai
Idén egy kicsit több időnk volt a felkészülésre, mint tavaly, ez az előre egyeztetett látogatók fogadásában is megmutatkozott: Angol nyelvű tárlatvezetésre érkezett például az SZTE BTK Hungarológia Tanszékének egy külföldi diákokból álló csoportja.
Dél-koreai, pakisztáni, amerikai, thaiföldi és indiai hallgatók ismerkedtek a magyar paprikával. Röszkei tanulmányútjukra az Olasz Nyelvi és Irodalmi, valamint a Hungarológia Tanszék oktatói közül is sokan elkísérték őket.
Az V. Röszkei Rózsapaprika Nap is biztosította azt, amit a korábbi rendezvények, vagyis az esemény védjegyének számító, autentikus módszerrel történő paprikafűzést. Újdonság volt azonban a „szeddmagad” chiligyűjtés a kertben. Az indiai diákok a zöld chilit részesítették előnyben, abból szedték a legtöbbet.
Budapestről is érkezett két külföldi egyetemista, akik sokat hallottak a paprikáról, szeretik is a paprikás ételeket, a harcsapaprikás az egyik kedvencük. Egyikük Franciaországból jött, és nagyra értékelte a malombejáraton a kiírásunkat: Moulin Rouge
Az V. Röszkei Rózsapaprika Nap résztvevői és szervezői
Nem csak a külföldi látogatókat szeretnénk azonban hangsúlyozni, a helyi résztvevőknek is köszönettel tartozunk. Mindenekelőtt azoknak, akik a lebonyolításban is segítettek: A paprikafűzést újra Irénke néni vezette, a hatalmas bográcsban rotyogó pásztortarhonya pedig Margó érdeme volt. Jobb visszajelzést valószínűleg nem is kaphatnánk, mint hogy majdnem az egész elfogyott.
Örömmel láttuk viszont Évát, korábbi minőségellenőrünket is. Ő a tárlatvezetésben segített, az egyik asztalon pedig boszorkánykonyhát állított össze.
Sok új és sok régi arcot is láttunk, barátok, családtagok, nyugdíjasok és unokák jöttek el, hogy szippantsanak a paprikaillatú levegőből. A Szegedi Paprikafeldolgozó egyik volt munkatársa is járt nálunk. Rögtön felismerte a frissen őrölt paprika illatát és a malomban is szétnézett.
Több család is végigjárta a biodiverzitást bemutató kiskertünket, majd kitöltötték a kapcsolódó kvízt.
Az V. Röszkei Rózsapaprika Nap új és szó szerinte színes szegmense volt Aradi Ágnesnek, a Szegedi Papucshímző Műhely tagjának látogatása. A mórahalmi Aradi Tanya gazdasszonya hímzett és mesélt, a gyerekeknek színezővel készült és a papucsgyűjteménye néhány tagját is megmutatta. (Mi is elővettük a múzeumi darabokat.)
Neki és mindenki másnak is hálásan köszönjük a látogatást, és reméljük, jövőre ugyanitt találkozunk!
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.