Az eredeti halebéd. Sok kecsege, elég ponty, kevés harcsa

Az eredeti halebéd. Sok kecsege, elég ponty, kevés harcsa

Bár idén is elmarad a szegedi halfesztivál, ez még nem zárja ki, hogy egy autentikus halebéd zárja a nyarat. Az ikonikus halászlé különböző típusairól már többször írtunk, most átadjuk a szót Herman Ottónak. Az utolsó magyar polihisztor – akinek A magyar halászat könyvét is köszönhetjük – pontosan és ízesen foglalt össze mindent, amit a halfőzésről…

Sült paprika, az üvegbe zárt nyár

Sült paprika, az üvegbe zárt nyár

Az augusztus már a betakarítás, a befőzés hónapja. Nemcsak a gyümölcsök, hanem a zöldségek esetében is aktuális kérdés, hogyan menthetnénk át minél többet a nyár ízeiből télire. A továbbiakban ehhez adunk néhány tippet, az egyik lehetőség pedig a sült paprika lesz. Tartósítási trükkök Nekünk még egészen könnyű dolgunk van, de a szegedi parasztság 100-150 évvel…

Kerti körkép VII. Tegyünk a túlfogyasztás ellen!

Kerti körkép VII. Tegyünk a túlfogyasztás ellen!

Idén a röszkei Beretzk Péter Klubbal pályázatot nyertünk a múzeumkert biodiverzitás jegyében történő fejlesztésére. Ez utóbbi törekvés azonban tőlünk függetlenül is hasznos és szükséges. Akár több hektáron gazdálkodunk, akár egy apró hobbykertet ápolunk, már nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Föld segélykiáltásait. A Kerti körképben időnként módszertani tippeket, programterveket osztunk majd meg, hogy minél többen haladhassunk…

Egy árnyékos nyári program. A füvészkert

Egy árnyékos nyári program. A füvészkert

Ha tombol a kánikula, az izzasztó kirándulások vagy városnézések már nem tűnnek olyan vonzó programnak. Megvan azonban a lehetőség, hogy a természetjárás élményét és a könnyed ismeretszerzést árnyékban egyesítsük: Irány a füvészkert! A leggazdagabb hazai füvészkert: A Nemzeti Botanikus Kert Vácrátóton Ha valaki esetleg a fővárosba kirándul, annak már csak egy ugrás a vácrátóti botanikus…

Paprikás, pikáns receptötletek. Tárkonyos töltött paprika

Paprikás, pikáns receptötletek. Tárkonyos töltött paprika

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. A chilivel ízesített újévi koktélok óta már sok idő eltelt, ezért egy nyári klasszikust ajánlunk, kicsit újragondolva. Következzen egy erdélyi recept, a tárkonyos töltött paprika. Erdélyi gasztronómia…

A szögedi paprika. A Hasító és a Csutri

A szögedi paprika. A Hasító és a Csutri

A szögedi paprika című sorozatunk legutóbb az őrlés folyamataiba engedett bepillantást. Most kulturális területre kalandozunk, egészen pontosan a szegedi tájkörzet egyik paprikás faluja, Röszke földjére. Míg korábban a paprikafeldolgozás anyagi oldalára fókuszáltunk, addig most szellemi örökségünkről szólnánk néhány szót. A Hasító és Csutri az említett örökség fontos elemei. Vastag József munkássága Röszke kulturális öröksége…. Röszke…

Kis fűszertörténet II. Karácsonyi hangolódó

Kis fűszertörténet II. Karácsonyi hangolódó

Tovább közelítünk a csábítóan illatozó karácsonyi asztalhoz, tovább mesélünk az ünnepi ételek elengedhetetlen hozzávalóiról. Legutóbb a kis fűszertörténet a 15. században ért véget. Ha – sok más növény mellett – a paprika nem érkezik meg Amerikából, most a töltött káposzta vagy a halászlé sem készülhetne el Szentestére. Egy kis fűszertörténet, egy kis paprikatörténettel Többször is…

Paprikás, pikáns receptötletek. Forró palócleves

Paprikás, pikáns receptötletek. Forró palócleves

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. Zöldbab idén már nem terem, de egy párolgó, nagy tányér leves mikor is eshetne jobban, mint ezekben a sötétedő-hűvösödő őszi napokban? A slambuc után a palócleves elkészítési…

Élménybeszámoló. Így telt a III. Röszkei Rózsapaprika Nap

Élménybeszámoló. Így telt a III. Röszkei Rózsapaprika Nap

Az utóbbi hetek lázas készülődése után végre elérkezett (és azóta el is múlt) a III. Röszkei Rózsapaprika Nap. Annyit bátran kijelenthetünk, hogy a hagyományteremtőnek és -őrzőnek szánt rendezvény elérte célját. A folytatása magától értetődik – addig is küldünk egy élménybeszámolót, sok-sok képpel, tapasztalattal és élménnyel. Illetve egy felhívással, miszerint a frissen őrölt paprikánk októberben hírlevél-feliratkozóinknak…

Paprikás programok. Októberben duplázunk!

Paprikás programok. Októberben duplázunk!

Rendszeres olvasóink már biztos felfigyeltek rá, hogy ebben a hónapban két eseményt is ajánlunk: A paprikás programok közül a III. Röszkei Rózsapaprika Nap október 14-én, a Szögedi Paprikafesztivál és Paprikasó pedig október 13-15-ig kínál majd kikapcsolódási lehetőséget. Paprikás programok, úgy, mint régen. A III. Röszkei Rózsapaprika Nap A Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub,…

Friss őrlemény kapható! Hamarosan elkészül az idei édes paprika

Friss őrlemény kapható! Hamarosan elkészül az idei édes paprika

Nem is olyan régen beszámoltunk a szedésről, és megírtuk azt is, hogy a termések begyűjtése az őszi munkafolyamatok nyitánya. A szedést utóérlelés követi, majd a szárítás, az őrlés, végül az új paprika értékesítése. Nemsokára elérkezünk ehhez az örömteli pillanathoz! Idén október 2-től őrlünk, és október második hetétől kapható a friss őrlemény! A csípős fűszerek várhatóan…

A szögedi paprika. A paprikaszedés küszöbén

A szögedi paprika. A paprikaszedés küszöbén

Bár a paprikaszedés hagyományosan a szeptember 8-i Kisboldogasszony-nap után indult, a mai forró nyarak miatt már augusztus végére tolódott. Mi is készülünk a szedésre: Ráhangolódásként friss képeket közlünk a termésről és felidézzük Molnár Anita sorait A szögedi paprikából. Nem szüreteljük, szedjük! A 2021-ben megjelent kötetben – ahogy a növényhez köthető minden főbb munkafolyamat – a…