Egy csipet csili VI. Bableves húsvéti sonkából

Egy csipet csili VI. Bableves húsvéti sonkából

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a hazai alapanyagok és különleges receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. Előző alkalommal – a nagyböjt jegyében – egy húsmentes chilis bab receptjéről írtunk. Most, hogy hamarosan itt a húsvét, cikkünk témája egy különleges bableves, mely a főtt sonka levével készül. A húsvét és a sonka…

A Fogyasztóvédelmi világnap és a fűszerpaprika

A Fogyasztóvédelmi világnap és a fűszerpaprika

Március 15-e nekünk, magyaroknak, mindig is a szabadság(vágy) ünnepe, az 1848-as forradalom és szabadságharc emléknapja lesz. Nemzetközi szinten azonban ez a dátum a fogyasztóvédelmi világnap idejét is jelöli. Mai bejegyzésünk ezért arról fog szólni, mit jelent a fogyasztóvédelem a fűszerpaprika-előállításban és -kereskedelemben. A fogyasztóvédelmi világnap A világnap eredete John F. Kennedy amerikai elnökhöz kötődik, aki…

Paprikával az egészségért. A Bükki füvesember tanácsai

Paprikával az egészségért. A Bükki füvesember tanácsai

Szabó Gyuri bácsi, a Bükki füvesember gyógyteái és életmódra vonatkozó tanácsai általánosan ismertek. Sokan szívesen próbálkoznak először természetes megoldásokkal, míg mások a hivatalos orvostudomány vívmányaira esküsznek. Annyi biztos, hogy a megfelelően alkalmazott, gyógyító virágoknak-leveleknek a megelőzésben és az immunrendszer erősítésében egyaránt komoly szerepe van. Gyuri bácsi többször beszélt arról is, hogyan tehetünk paprikával az egészségért.…

December 14-ig rendelhetők meg a karácsonyi ajándékcsomagjaink

Kedves Vásárlóink!  Meglepetéssel készültünk! A legnépszerűbb termékeinkhez egyedi dobozokat és egyedi matricákat készítettünk és ezekből különleges karácsonyi csomagokat állítottunk össze. Ajándékötletek Ezek a csomagok karácsonyi ajándékötletek, melyek dec. 14-ig rendelhetők meg a webáruházunkban. Az ajándékcsomag szállítása kérhető közvetlenül a szeretteidnek is ajándékba. Karácsonyi csomagjaink A csomagokban a megszokott minőséget találod új csomagolásban. A környezettudatosság jegyében…

Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák és elkészültek az első őrlemények

Kedves Vásárlóink! Kedves Múzeumlátogatóink! Minden ősszel küldünk hírlevélben egy összefoglalót az idei termésekről, a friss őrleményekről és a webshopban megvásárolható termékekről. A teljesség igénye nélkül itt is bemutatjuk a legnépszerűbb termékeinket, melyek megrendelhetők a webáruházunkban vagy emailben, telefonon is.  Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák és elkészültek az első őrlemények Az idei év is…

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

1968 óta, október utolsó hétvégéjén mindig nagy eseményre készülnek a dél-franciaországi (tradicionálisan baszkföldi) Espelette településen: A számtalan turistát vonzó paprikafesztiválon idén Molnár Anita is részt vett. Tapasztalatait (a szegedi párhuzamokról, a Gorria fajta termesztéséről és a szigorú eredetvédelemről) ez a bejegyzés összegzi. Szeged és Espelette. Két távoli tájkörzet, közös múltbeli sajátosságok Bár a nagy földrajzi…

Egy paprikamalom belülről II. Standard, hajtásbavaló és dicséretes őrlemény

Egy paprikamalom belülről II. Standard, hajtásbavaló és dicséretes őrlemény

A Magyar Jövő folyóirat 1949. június 30-i számát egy alkalommal már idéztük, a Huszonháromféle paprikát őrölnek a szegedi malmokban című cikk első feléből készítettünk posztot. Most lássuk a hangulatos, paprikaillatú leírás néhány további részletét, melyekben a palántanevelésről és a paprikafeldolgozásról olvashatunk. A folyamat végén elkészül a dicséretes őrlemény. A termesztéstől a fájdalmas hasításig A híres…

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

Már számos alkalommal osztottunk meg recepteket az olvasókkal, legutóbb A bogrács és tartalma – címmel vettük sorra a paprikahasználat néhány lehetséges módszerét. Most azonban felmerült bennünk egy újabb sorozat ötlete: Gasztronómiai cikkeké, melyek különböző időszakok és társadalmi rétegek paprikás receptjeit közvetítik. Kezdjük a legtávolabbról. Vegyünk néhány több száz éves szakácskönyvet, forgassuk meg alaposan a lapjaikat és…

A bogrács és tartalma: Paprikás, pörkölt, gulyás

A bogrács és tartalma: Paprikás, pörkölt, gulyás

A bogrács és a bográcsozás valószínűleg sokunk – baráti vagy családi összejöveteleket idéző – kedves emlékei között szerepel. A tűzrakás izgalma, a fortyogó, paprikás lé kevergetése és persze a gyakori kóstolások mind hozzájárulnak ennek az izgalmas főzési módnak a népszerűségéhez. A bogrács története. A cserépleletektől a csapatépítő tréningekig A szabadban lobogó tűz ételkészítésre való felhasználása…

PaprikaMolnár termékek 1-25 kg-ig konyháknak, húsiparnak jó áron, gyors kiszállítási idővel

Kedves Látogatóink! A Paprikamalmunkban kiváló őrleményeket és fűszerkeveréket gyártunk, melyek többféle kiszerelésben megvásárolhatók a webáruházunkban kedvező áron. 1-25 kg-os kiszerelésig, minőségi bizonylattal szállítjuk  a nagyobb tételben vásárolt termékeket, melyeket, kolbászkészítéshez, vendéglátásban éttermeknek, konyháknak ajánljunk. Rövid szállítási határidővel küldjük a rendelt termékeket.  Ízelítő a legnépszerűbb termékeinkből:         

1920-2020. Trianon és a paprikatermelő szegedi tájkörzet

1920-2020. Trianon és a paprikatermelő szegedi tájkörzet

1920 június 4-e a magyar történelem egy különösen fekete napja volt. Száz évvel ezelőtt, a trianoni békediktátum aláírásával nem csak Magyarország területeinek nagy része és nemzeti egysége veszett el: A versailles-i döntés a mindennapi élet számos területén zavart, működésképtelenséget okozott. Többek között a fűszerpaprika-termelő szegedi tájkörzet sem mentesülhetett a hatása alól. Elvesztett háború, kemény büntetés.…