Szegedi halészlével kívánunk Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Szegedi halászlével kívánunk Kellemes Ünnepeket!

Előző bejegyzésünkben egy diétás, adventi receptet tettünk közzé, még a böjt jegyében. Most lássuk, milyen volt elődeink karácsonya a szegedi halászlével megterített ünnepi asztal mellett! Karácsonyi szokások, karácsonyi menü Hogy mit ünneplünk karácsonykor? A kérdésre valószínűleg mindenki azonnal tudja a választ: Jézus születését. Jézus születésének dátumaként december 25-ét ismerjük. Azonban több egyházi ünnep esetében is…

Nem erőszak a disznótor! Kolbász, töltött paprika és más finomságok

Nem erőszak a disznótor! Kolbász, töltött káposzta, és más finomságok

Mikor a régi szegedi paprikások szeptember elején a szedéssel voltak elfoglalva, természetesen a gazdasági élet más eseményei is zajlottak párhuzamosan. Már ekkor figyelmet fordítottak például a disznótor előkészületeire. A sonka, kolbász, szalonna elkészítése az egyik legnagyobb téli munka, egyben a bőség ünnepe volt. A disznótor nyitánya november 30-a A disznót rendszerint Egyed napján, azaz szeptember…

Paprikamolnár paprikaszedés előtt

Paprikaszedés előtt

Amikor a nyár végi meleg megenyhül, az ég fehérről aranyra vált, száraz levelet kavar, csörget a szél, tudjuk, hogy eljött a paprikaszedés ideje. Az idén szeptember első hete kánikulával indult és viharral végződött. Paprikaszedés előtt. Ilyen volt a hetünk paprikaszedés előtt A Paprika Múzeumban egy kedves német-angol pár, Itta és Steve látogattak meg Bristolból. A…

aprikamolnár múzeumpedagógia foglalkozások

Iskolakezdés a Paprika Múzeumban

Iskolakezdés a Paprika Múzeumban Múlt heti bejegyzésünk után ( a Paprika Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásairól ) megfogalmazódott az igény, hogy szánjunk egy napot kifejezetten iskolák fogadására a PaprikaMolnár Paprika Múzeumába. Úgy döntöttünk, hogy mivel a szeptember az új tanév kezdetét jelenti, és ilyenkor még nincsenek a diákok túlzottan leterhelve, kedvezményes áron hirdetjük meg foglalkozásainkat. 2019. szeptember…

Ehető örökség I. Hungarikumok és fűszerpaprika

Bár a hungarikumok fogalma mára már beépült a köznyelvbe, talán mégsem felesleges tisztázni a szó pontos jelentését. Egy 2012-ben elfogadott törvény szerint a hungarikum egy gyűjtőfogalom, mely kivételes értékeivel, megkülönböztetésre méltó, egyedi tulajdonságaival a magyarság csúcsteljesítményét jelöli. Hungarikummá való minősítésre bármelyik állampolgár javaslatot tehet. A folyamat természetesen azért nem máról holnapra zárul, az ajánlott hungarikumnak…

Album rólunk. Tevékenységünk képekben

Album rólunk…Általában betűkön keresztül üzenünk, és a képek csupán illusztrációk. Ezen a héten azonban fordul a kocka, elsődleges célunk a fotók bemutatása. Az album képei persze egy kevés szöveges kommentárral nyújtanak igazi élményt. Talán annyit bocsájtanánk előre, hogy a válogatás tevékenységünk minden főbb területéből felvillant egy-két pillanatképet. A főszereplő természetesen a fűszerpaprika. A növényt láthatjuk…

130 éve született Obermayer Ernő

Az, hogy Szeged és a fűszerpaprika fogalma mindörökre összeforrt, nagyban köszönhető a ferences szerzeteseknek és Nobel-díjas orvosunknak, Szent-Györgyi Albertnek is. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a fűszerpaprika-nemesítők érdemeiről sem, közülük – 1888. december 13-i születésére emlékezve – most Obermayer Ernő nevét emelnénk ki. A Veszprém vármegyei Somlószőlősön született Obermayer a középiskolát Pécsett végezte, felsőfokú képzését pedig a Budapesti…

Paprika és kolbászhús. A disznótor megfűszerezése

Közeledik András napja, november 30-a. Ez a nap egy régi, paraszti háztartásban több szempontból is különleges volt. András napján a lányok számos szerelmi jóslással próbálkozhattak, hogy megtudják, kihez is fognak férjhez menni. Ezen túlmenően azonban november 30-nak gazdasági jelentősége is volt. András napja a régiségben az aktív gazdasági munkák zárásának, és az első disznótor idejének…

10 éves a röszkei Paprika Múzeum

Tízévesek lettünk. 2008. április 17-én nyitottuk meg ünnepélyesen a röszkei Paprika Múzeumot. Az azóta eltelt tíz évben több, mint tízezer vendéget fogadtunk Magyarországról, a Kárpát-medencéből, és azon túlról. A Paprika Múzeum létrehozásakor célunk azt volt, hogy emléket állítsunk a szegedi és Szeged környéki, különösen a röszkei és szentmihálytelki paprikás családoknak, akik megteremtették a magyar paprika…

Termékeink és a szokásos őszi hírlevél

Kedves Vásárlónk! Kedves Múzeumlátogatónk! Ismét eltelt egy év, beértek a paprikák, termékeink új tételekkel gyarapodtak és elkészültek az első őrlemények. Hűvös tavasz után az idei nyáron újra melegünk volt, és amit már évek óta nem tapasztaltunk, volt részünk egy kis vénasszonyok nyarában is. A meleg nyár azt eredményezte, hogy tömegesen értek be, színesedtek egyszerre a…

Miért éppen Mexikó? Paprika a világ körül I.

Bár a fűszerpaprikát és a különböző őrleményeket hajlamosak vagyunk a magyar konyha alapelemeinek tekinteni, a növény amerikai eredete vitathatatlan. Kiindulópontja és legalapvetőbb közege pedig ma is Mexikó. A fűszerpaprika és chili tulajdonképpen a világ legelterjedtebb konyhanövényei. A következő posztban igyekszem bemutatni, hogyan „viselkedik” a paprika idegen, egzotikus étkezési kultúrák részeként. A magyar konyha főleg színezi,…