A szögedi paprika. Ne menjen el Szegedről paprika nélkül!

A szögedi paprika. Ne menjen el Szegedről paprika nélkül!

Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar identitás eleme,…

A szögedi paprika. Paprikatörténet II.

A szögedi paprika. Paprikatörténet II.

Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar identitás eleme,…

"E" szögedi paprika. Egy megőrzendő érték

A szögedi paprika. Egy megőrzendő érték

Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv most induló, online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar…

A legjobb magyar fogások - ahogy a külföldiek látják

A legjobb magyar fogások – ahogy a külföldiek látják

A legtöbben, ha idegen országba utazunk, mindenképpen sort kerítünk az adott terület ételeinek megkóstolására is. A menü összeállításában nyújt segítséget a Taste Atlas. Egyfajta gasztronómiai gyűjtemény, ami ötleteket kínál az utazóknak – és összegzi a korábbi utazók benyomásait. Most mi is közöljük a tíz legnépszerűbb étel listáját, érdekes látni, hogy melyik magyar fogások a külföldiek…

Szatymazi Paprikamustra: Három aranyminősítést nyertünk!

Szatymazi Paprikamustra: Három aranyminősítést nyertünk!

„..a szegedi paprikát ne engedjük sorsára hagyni, és ne hagyjuk elveszni vele elődeink 400 éves munkáját.” – áll a Szatymazi Bor- és Paprikamustra egyik korábbi meghívóján. Az esemény mottójához mi is szívvel-lélekkel csatlakozunk, így a november 17-18-án tartott rendezvényhez hét paprikamintával és Molnár Anita előadásával is hozzájárultunk. Jelen cikkünkben a Paprikamustráról írunk – Marótiné Tóth…

Élőben Röszkéről: Az M1 közvetítette a II. Rózsapaprika Napot

Élőben Röszkéről: Az M1 közvetítette a II. Rózsapaprika Napot

Múlt szombaton a Röszkei Paprika Múzeum és a Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub immár másodszor rendezte meg Röszkén a Rózsapaprika Napot. A nagy érdeklődést kiváltó eseménynek sok lelkes látogatót, paprikakedvelőt és talán új együttműködési lehetőségeket köszönhetünk. Így készítettük elő a II. Röszkei Rózsapaprika Napot Mivel a rendezvényünk több, mint 100 résztvevőt vonzott, időben…

Ahol a paprikafüzérek készülnek: II. Röszkei Rózsapaprika Nap

Ahol a paprikafüzérek készülnek: II. Röszkei Rózsapaprika Nap

Már csak néhány nap és a itt a II. Röszkei Rózsapaprika Nap! Az október 15-i eseményen – a tárlatvezetés, a kvízjáték és a kóstoló mellett – a látogatók kipróbálhatják a paprikafüzérek készítését is. Ami ma számunkra érdekes programpont, múltidézés, az régen igen megerőltető, szükségből végzett munka volt. A fűzés régi technikáját Molnár Anita A szögedi…

A szegedi paprika története

A szegedi halászlé története

Mivel hamarosan kezdődik a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – és már mi is nagyon készülünk! – ezúttal Szeged, a szegedi paprika és a szegedi halászlé közös múltját idézzük. A témát Molnár Anita A szögedi paprika című könyvének Halászlék, gulyások, paprikások és pörköltek című fejezete kiválóan feldolgozza. A szegedi halászlé „A szegedi halászlé fogyasztása és főzése…

Szívügyünk a paprika

Szívügyünk a paprika

Több mint 5 éve írjuk a Paprika Blogot, és ha körvonalazódik is a sok történetből, hogy kik vagyunk, kifejezetten magunkról, a PaprikaMolnárról keveset mondtunk. Most mindenről mesélünk, ami mi vagyunk. Vállalkozók, termékfejlesztők, kistermelők partnerei, hagyományőrzők, vendéglátók. Cég. Családi mikrovállalkozás. Többes szám első személyben fogalmazok, mert segítségem is van az írásban. Kollégák és paprikások, régen és…

Bálint Sándor és a paprikalexikon

Bálint Sándor és a paprikalexikon

Több cikket is szenteltünk már Bálint Sándornak (írtunk róla például az alsóvárosi búcsú kapcsán), 1904. augusztus 1-ji születési dátuma apropóján most ismét az ő emléke előtt tisztelgünk. Az etnográfus-művészettörténész a magyar Alföld, közelebbről pedig Szeged európai hírű kutatója volt, feldolgozott témái között a szögedi paprika is szerepelt. A folyamatot, hogy miként vált a paprika a…

A Röszkei Paprika Múzeum 14 éves!

A Röszkei Paprika Múzeum 14 éves!

Idén április 17-én nem csak a húsvét vasárnapot köszöntöttük. A Röszkei Paprika Múzeum immár fennállásának 14. évfordulóját ünnepelte! Ebből az alkalomból a 2008. óta eltelt évek legfontosabb eseményeiből és a múlt év legfrissebb híreiből gyűjtöttünk össze néhányat. Ami a kezdetektől történt A Röszkei Paprika Múzeum indulása egy nagy köteg régi irattal kezdődött, amit Molnár Albert…

Megelevenedik a termesztők, kutatók, márkák és piacok világa – a Délmagyarország riportja Molnár Anitával

A Délmagyarország című napilap olvasói március 28-án olvashatták a riportot Molnár Anitával, A szögedi paprika című könyv szerzőjével. Most ebből idézünk: „Ennek a könyvnek a története több mint másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor édesapám, Molnár Albert megvásárolta a szentmihályi paprikamalmos Szánthó család hagyatékát. Ezt látva született meg édesanyám fejében a múzeum gondolata. Röszke régi paprikás…