Bálint Sándor, a szögedi paprika szakértője

Bálint Sándor, a szögedi paprika szakértője

1904. augusztus 1-ji születési dátuma tiszteletére Bálint Sándor – néprajzkutató, művészettörténész, „a legszögedibb szögedi” – lesz eheti cikkünk témája. Szereplése már csak azért is aktuális, mert A szögedi paprika című könyv közvetlenül megjelenés előtt áll. Bálint Sándor 1962-es munkája, A szegedi paprika, pedig Molnár Anita könyvének elsődleges forrásai között szerepelt. Szeged – Bálint Sándor és…

Molnár Anita: A szögedi paprika. Megjelenés előtt!

Molnár Anita: A szögedi paprika. Megjelenés előtt!

Már csaknem egy éve annak, hogy hozzákezdtünk Molnár Anita A szögedi paprika című könyvének előkészítéséhez. Az elmúlt tizenkét hónapba számtalan munkafolyamat zsúfolódott: Rohamtempójú szövegírás, háttérkutatás, interjúztatás, képszerkesztés, nyomdai előkészületek. A könyv közvetlenül megjelenés előtt áll, ezért ma kedvcsinálóként a bevezetőjéből közlünk néhány részletet. A kötet háttere, a Röszkei Paprika Múzeum A fent említett bevezetőben –…

Nyitás a Röszkei Paprika Múzeumban

Nyitás a Röszkei Paprika Múzeumban

Az elmúlt fél évben – az ország más kiállítóhelyeihez hasonlóan – a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum sem volt látogatható. Most azonban elérkezett az óvatos nyitás ideje, Magyarországon egyre több gyűjtemény invitál ismét belépésre. 2021. május 17-től, jövő hétfőtől, mi is újra várjuk a paprikatörténet iránt érdeklődőket! A működés zárt ajtók mögött Téved, aki azt…

Születésnapi album. 13 éves a Röszkei Paprika Múzeum!

Születésnapi album. 13 éves a Röszkei Paprika Múzeum!

Ahogy arról tavaly is megemlékeztünk, a Paprika Múzeum alapításának dátuma 2008. április 17-e. Idén immár fennállásunk 13. évfordulóját ünnepeljük, ezért az alaklomra fényképes összeállítással készültünk, az elmúlt év legjelentősebb pillanatairól. Egy rendhagyó időszak Nem mindennapi év van mögöttünk! A koronavírus-járvány mind a PaprikaMolnár Kft, mind a Röszkei Paprika Múzeum alapvető működését gátolta. Igyekeztünk azonban a…

Molnár Anita: Szívügyem a paprika. Könyvajánló interjú

Molnár Anita: Szívügyem a paprika. Könyvajánló interjú

A szögedi paprika című kötet megjelenésére már csak néhány hetet kell várni. A könyv szerzője, Molnár Anita, ezúttal interjú formájában válaszolt a majdani olvasókat leginkább foglalkoztató kérdésekre. Közléseiből kiderül néhány dolog a könyv tartalmáról, az aktuális munkafolyamatokról, a szegedi paprika szenvedélyes szeretetéről. Honnan jött A szögedi paprika ötlete, mi a könyv kiadásának célja? Úgy gondolom,…

„A paprikához a szegediek értenek.” Részlet A szögedi paprika című könyvből!

„A paprikához a szegediek értenek.” Részlet A szögedi paprika című könyvből!

Molnár Anita könyve, A szögedi paprika, közvetlenül megjelenés előtt áll. Hogy kedvet csináljunk hozzá, az alábbiakban közöljük egy részletét. „A szögedi paprika termesztése régen és ma” című fejezet ott kezdődik, ahol múlt heti írásunk végződött: A megfelelő magok kiválasztása után következhet a palántanevelés. „A szögedi paprika termesztése régen és ma” A fejezet a Béke és…

Malomtörténelem. A mozsár, a külü és a vízimalmok

Malomtörténelem. A mozsár, a külü és a vízimalmok

A paprikafeldolgozás kérdését utoljára a Szepa (a Szegedi Paprikafeldolgozó Vállalat) bemutatása kapcsán érintettük. A második világháború utáni évekből most az első világháború előtti időszakba invitáljuk olvasóinkat. A mozsár, a külü és a feldolgozás háziipari technikái lesznek heti bejegyzésünk főbb témái. Egyúttal A szögedi paprika című könyv részletei! A mozsár és a külü. Paprikatörés otthon A…

Molnár Anita: A szögedi paprika. Pillantás a kulisszák mögé

Molnár Anita: A szögedi paprika. Pillantás a kulisszák mögé

Több, mint fél éve hirdetjük már büszkén, hogy a Múzeumnak köszönhetően megismert paprikatörténeti anyagunkat könyv formájában fogjuk megosztani az érdeklődőkkel. Molnár Anita készülő munkája A szögedi paprika címet kapta. Úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy a terveinkről egy kicsit többet is eláruljunk, hogy Szeged környékének lakóit a szögedi fűszer (újra) felfedezésére buzdítsuk. Bepillantást engedünk a…

Egészségmegőrzés II. Megelőzés, vitamin és paprika

Egészségmegőrzés II. Megelőzés, vitamin és paprika

Előző alkalommal a csípős paprika, pontosabban a kapszaicin, pozitív tulajdonságairól, gyógyhatásairól közöltünk cikket. A héten más szemszögből közelítünk a témához: Sorra vesszük, miként válhat a paprika a megelőzés eszközévé, nem gyógyszerként írunk róla, hanem egészségvédő oldalát mutatjuk be. A csípős fogások hatásmechanizmusa Az erőspaprikával készült ételek áldásairól már több alkalommal szóltunk. Az időjárás hidegre fordulásával…

PaprikaGastro II. Retrogastro. Csirkepaprikás kockás terítőn

PaprikaGastro II. Retrogastro. Csirkepaprikás kockás terítőn

Éppen egy hónapja indítottunk új sorozatot, Paprikagastro címmel. Célunk különböző korok és társadalmi helyzetek paprikás receptjeit közvetíteni. Legutóbb a kora újkori főúri asztalok tartalma „került terítékre”, egzotikus keleti fűszerekkel, de legtöbbször paprika nélkül. Most ugorjunk egy nagyot az időben, lássunk egy igazi csirkepaprikás receptet és az 1960-as, ’70-es évek ma már retrónak számító kínálatát! Az…