Egy paprikamalom belülről II. Standard, hajtásbavaló és dicséretes őrlemény

Egy paprikamalom belülről II. Standard, hajtásbavaló és dicséretes őrlemény

A Magyar Jövő folyóirat 1949. június 30-i számát egy alkalommal már idéztük, a Huszonháromféle paprikát őrölnek a szegedi malmokban című cikk első feléből készítettünk posztot. Most lássuk a hangulatos, paprikaillatú leírás néhány további részletét, melyekben a palántanevelésről és a paprikafeldolgozásról olvashatunk. A folyamat végén elkészül a dicséretes őrlemény. A termesztéstől a fájdalmas hasításig A híres…

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

Már számos alkalommal osztottunk meg recepteket az olvasókkal, legutóbb A bogrács és tartalma – címmel vettük sorra a paprikahasználat néhány lehetséges módszerét. Most azonban felmerült bennünk egy újabb sorozat ötlete: Gasztronómiai cikkeké, melyek különböző időszakok és társadalmi rétegek paprikás receptjeit közvetítik. Kezdjük a legtávolabbról. Vegyünk néhány több száz éves szakácskönyvet, forgassuk meg alaposan a lapjaikat és…

A bogrács és tartalma: Paprikás, pörkölt, gulyás

A bogrács és tartalma: Paprikás, pörkölt, gulyás

A bogrács és a bográcsozás valószínűleg sokunk – baráti vagy családi összejöveteleket idéző – kedves emlékei között szerepel. A tűzrakás izgalma, a fortyogó, paprikás lé kevergetése és persze a gyakori kóstolások mind hozzájárulnak ennek az izgalmas főzési módnak a népszerűségéhez. A bogrács története. A cserépleletektől a csapatépítő tréningekig A szabadban lobogó tűz ételkészítésre való felhasználása…

PaprikaMolnár termékek 1-25 kg-ig konyháknak, húsiparnak jó áron, gyors kiszállítási idővel

Kedves Látogatóink! A Paprikamalmunkban kiváló őrleményeket és fűszerkeveréket gyártunk, melyek többféle kiszerelésben megvásárolhatók a webáruházunkban kedvező áron. 1-25 kg-os kiszerelésig, minőségi bizonylattal szállítjuk  a nagyobb tételben vásárolt termékeket, melyeket, kolbászkészítéshez, vendéglátásban éttermeknek, konyháknak ajánljunk. Rövid szállítási határidővel küldjük a rendelt termékeket.  Ízelítő a legnépszerűbb termékeinkből:   [products category=”paprikamolnar-termekek-1-25-kg-ig-konyhaknak-husiparnak” limit=”6″ orderby=”menu_order title” order=”ASC” paginate=”true” orderby=”rand”]    …

1920-2020. Trianon és a paprikatermelő szegedi tájkörzet

1920-2020. Trianon és a paprikatermelő szegedi tájkörzet

1920 június 4-e a magyar történelem egy különösen fekete napja volt. Száz évvel ezelőtt, a trianoni békediktátum aláírásával nem csak Magyarország területeinek nagy része és nemzeti egysége veszett el: A versailles-i döntés a mindennapi élet számos területén zavart, működésképtelenséget okozott. Többek között a fűszerpaprika-termelő szegedi tájkörzet sem mentesülhetett a hatása alól. Elvesztett háború, kemény büntetés.…

PaprikaMolnár termékek otthoni felhasználásra jó áron, gyors kiszállítási idővel

Kedves Látogatóink! A Paprikamalmunkban kiváló őrleményeket és fűszerkeveréket gyártunk, melyek többféle kiszerelésben megvásárolhatók a webáruházunkban kedvező áron. Rövid szállítási határidővel küldjük a rendelt termékeket.  Ízelítő a legnépszerűbb termékeinkből:   [products ids=”2848, 2791, 2925, 2803, 3027, 2834″ limit=”6″]

Aktuális híreink: Fűszerpaprika termékeink szállítása, Paprika Múzeumunk nyitvatartása

Kedves Látogatóink! Szeretnénk benneteket tájékoztatni, hogy a COVID19 járványhelyzet kapcsán az üzemünkben  és  a múzeumunkban is változásokat vezettünk be. Cégünk fő célja a vásárlóink, üzleti partnereink problémamentes, késedelem nélküli kiszolgálása. Élelmiszerelőállító üzemként eddig is szigorú élelmiszerhigiéniai szabályok szerint dolgoztunk, de a járványhelyzetre való tekintettel külön intézkedési tervet vezettünk be 2020. március 13-án. Az intézkedéssel tovább…

Szegedi halészlével kívánunk Kellemes Karácsonyi Ünnepeket!

Szegedi halászlével kívánunk Kellemes Ünnepeket!

Előző bejegyzésünkben egy diétás, adventi receptet tettünk közzé, még a böjt jegyében. Most lássuk, milyen volt elődeink karácsonya a szegedi halászlével megterített ünnepi asztal mellett! Karácsonyi szokások, karácsonyi menü Hogy mit ünneplünk karácsonykor? A kérdésre valószínűleg mindenki azonnal tudja a választ: Jézus születését. Jézus születésének dátumaként december 25-ét ismerjük. Azonban több egyházi ünnep esetében is…

Nem erőszak a disznótor! Kolbász, töltött paprika és más finomságok

Nem erőszak a disznótor! Kolbász, töltött káposzta, és más finomságok

Mikor a régi szegedi paprikások szeptember elején a szedéssel voltak elfoglalva, természetesen a gazdasági élet más eseményei is zajlottak párhuzamosan. Már ekkor figyelmet fordítottak például a disznótor előkészületeire. A sonka, kolbász, szalonna elkészítése az egyik legnagyobb téli munka, egyben a bőség ünnepe volt. A disznótor nyitánya november 30-a A disznót rendszerint Egyed napján, azaz szeptember…

Paprikamolnár paprikaszedés előtt

Paprikaszedés előtt

Amikor a nyár végi meleg megenyhül, az ég fehérről aranyra vált, száraz levelet kavar, csörget a szél, tudjuk, hogy eljött a paprikaszedés ideje. Az idén szeptember első hete kánikulával indult és viharral végződött. Paprikaszedés előtt. Ilyen volt a hetünk paprikaszedés előtt A Paprika Múzeumban egy kedves német-angol pár, Itta és Steve látogattak meg Bristolból. A…

aprikamolnár múzeumpedagógia foglalkozások

Iskolakezdés a Paprika Múzeumban

Iskolakezdés a Paprika Múzeumban Múlt heti bejegyzésünk után ( a Paprika Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásairól ) megfogalmazódott az igény, hogy szánjunk egy napot kifejezetten iskolák fogadására a PaprikaMolnár Paprika Múzeumába. Úgy döntöttünk, hogy mivel a szeptember az új tanév kezdetét jelenti, és ilyenkor még nincsenek a diákok túlzottan leterhelve, kedvezményes áron hirdetjük meg foglalkozásainkat. 2019. szeptember…