Elixír a bögrében. Chilis tea a téli napokra

Elixír a bögrében. Chilis tea a téli napokra

„A tea az élet elixírje” – mondta Lao-ce, a 6. században élt kínai filozófus, állítása pedig nem csak a saját korában és nem csak a tea keleti közegében igaz. A forró ital egyszerre gyógyszer, serkentőszer, élvezeti cikk és mindennapi szertartás. A chilis tea pedig több is, mint modern ínyencség: Múltbeli rokonai az egészség igazi őrzői…

Kerti körkép I. A Beretzk Péter Klub és a biodiverzitás

Kerti körkép I. A Beretzk Péter Klub és a biodiverzitás

Új sorozatunkban egy kétszeresen is aktuális téma felé nyitunk. Hiszen idén a röszkei Beretzk Péter Klubbal pályázatot nyertünk a múzeumkert biodiverzitás jegyében történő fejlesztésére. Ez utóbbi törekvés azonban tőlünk függetlenül is hasznos és szükséges. Akár több hektáron gazdálkodunk, akár egy apró hobbykertet ápolunk, már nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Föld segélykiáltásait. A Kerti körképben időnként…

„Az előkészület teljes négy hétig tart.” Az advent és a régi Szeged

„Az előkészület teljes négy hétig tart.” Az advent és a régi Szeged

Az advent karácsony előtti, négyhetes időszakában – határozottan másként, mint ma – eredetileg az ünnepre való felkészülés, az elcsendesedés volt a jellemző. Napjainkban, amikor a karácsonyi fények már októberben kigyúlnak és mindenhol vásárlásra, felhalmozásra buzdítanak, érdemes visszaemlékezni rá, hogy az időszak neve régen kisböjt volt. Szegeden is így mondták, hogy megkülönböztessék a húsvét előtti nagyböjttől.…

Kis fűszertörténet II. Karácsonyi hangolódó

Kis fűszertörténet II. Karácsonyi hangolódó

Tovább közelítünk a csábítóan illatozó karácsonyi asztalhoz, tovább mesélünk az ünnepi ételek elengedhetetlen hozzávalóiról. Legutóbb a kis fűszertörténet a 15. században ért véget. Ha – sok más növény mellett – a paprika nem érkezik meg Amerikából, most a töltött káposzta vagy a halászlé sem készülhetne el Szentestére. Egy kis fűszertörténet, egy kis paprikatörténettel Többször is…

Többet Röszkéről V. Szerb megszállás az I. világháború után

Többet Röszkéről V. Szerb megszállás az I. világháború után

Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Többet Röszkéről című írásaink pedig egy másik paprikás falu múltját láttatják részletesen. Legutóbb…

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. A paprikakőtől az útalógereblyéig

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. A paprikakőtől az útalógereblyéig

A paprikáról számtalan téma kapcsán vetettünk már papírra betűket. Ezúttal a betűkhöz rendeltük a témákat! Új sorozatunkban egy komplett paprikás ABC létrehozására törekszünk. Legutóbb helyneveket választottunk és Kalocsától Orosházáig kalandoztunk. Ezúttal a termesztés és a feldolgozás régi eszközkészletével ismerkedünk, öt kulcsszó segítségével. Mindent a paprikáról, P-től U-ig: A Paprikakő A paprikakő vagy papikakű az őrlés…

„A tudomány célja, hogy új igazságra találjon.” Magyar Nobel-díjasok

„A tudomány célja, hogy új igazságra találjon.” Magyar Nobel-díjasok

A címbéli idézet Szent-Györgyi Alberttől származik, akinek tudományos munkáját már több cikkben is idéztük. Gyakran említettük egyik legnagyobb elismerését, miszerint ő is a magyar Nobel-díjasok közé tartozik. Ahogy az utóbbi hetek híradásaiból megtudtuk, ez a csoport most tovább gyarapodott. Valószínűleg mindenki büszkén figyelt fel az újabb két, Nobel-díjjal kitüntetett magyar kutatóra. A legújabb magyar Nobel-díjasok…

Élménybeszámoló. Így telt a III. Röszkei Rózsapaprika Nap

Élménybeszámoló. Így telt a III. Röszkei Rózsapaprika Nap

Az utóbbi hetek lázas készülődése után végre elérkezett (és azóta el is múlt) a III. Röszkei Rózsapaprika Nap. Annyit bátran kijelenthetünk, hogy a hagyományteremtőnek és -őrzőnek szánt rendezvény elérte célját. A folytatása magától értetődik – addig is küldünk egy élménybeszámolót, sok-sok képpel, tapasztalattal és élménnyel. Illetve egy felhívással, miszerint a frissen őrölt paprikánk októberben hírlevél-feliratkozóinknak…

Paprikás, pikáns receptötletek. Ősi tésztaételünk, a slambuc

Paprikás, pikáns receptötletek. Ősi tésztaételünk, a slambuc

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. Legutóbb a bográcsgulyásról írtunk, és ez alkalommal is egy olyan ételt választottunk, aminek jól áll a szabadtűzön való elkészítés. Ki ismeri a slambuc nevű, laktató fogást? Aki…

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. Kalocsától Orosházáig

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. Kalocsától Orosházáig

A paprikáról számtalan téma kapcsán vetettünk már papírra betűket. Ezúttal a betűkhöz rendeltük a témákat! Új sorozatunkban egy komplett paprikás ABC létrehozására törekszünk. Miután már összegeztünk öt, a fűszernövényhez kötődő gazdasági fogalmat, most lássunk mindent a paprikáról földrajzi kulcsszavak szerint. Kalocsa. Mindent a paprikáról… még a konkurenciáról is. Hazánk két jelentős paprikatermesztő tájkörzete a szegedi…

A XXVI. Halfesztivál, Tömörkény és a paprikás hal

A XXVI. Halfesztivál, Tömörkény és a paprikás hal

Ahogy már évek óta, a Fehértói Halászcsárda és Szálloda idén is megrendezi a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivált. Szeptember 1-jén XXVI. alkalommal kerül az óriásbogrács a Tisza-partra, válnak elérhetővé a minőségi kézműves termékek, színesítik koncertek a rendezvénysorozatot. Az esemény origója, végterméke és főszereplője – a halászlé – azonban olyasmi, aminek elnevezése Tömörkény István szerint alapos vizsgálatra…

A szögedi paprika és A szegedi paprika. Bálint Sándorra emlékezünk

A szögedi paprika és A szegedi paprika. Bálint Sándorra emlékezünk

Utoljára a nyári munkák – a kapálás, locsolás – bemutatása kapcsán foglalkoztunk hosszabban Molnár Anita könyvével. Ezúttal afféle „könyv a könyvben” cikkel készültünk, hiszen A szögedi paprika nem létezhetne A szegedi paprika nélkül. Paprikamonográfiáján keresztül emlékezünk Bálint Sándorra, aki augusztus 1-jén 119 éve (1904-ben) született. Bálint Sándor, a legszögedibb szögedi Molnár Anita így ír Bálint…