Többet Röszkéről III. A legnépesebb kertészség

Többet Röszkéről III. A legnépesebb kertészség

Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Többet Röszkéről című írásaink pedig egy másik paprikás falu múltját láttatják részletesen. Aktuális…

Juhászújév és birkapaprikás: Dömötör napja van

Juhászújév és birkapaprikás: Dömötör napja van

Múlt héten, mikor a II. Röszkei Rózsapaprika Nap eseményeiről számoltunk be, azt is említettük, hogy pásztortarhonyával vendégeltük meg a résztvevőket. Ez az emlék kiváló átvezetés mai cikkünkhöz, hiszen október 26-a, Dömötör napja alkalmából a szegedi pásztoréletről írunk. Szent Dömötör és Dömötör napja Az október 26-i szokások és hagyományok kultusza Szent Demeter (Démétriosz) korai keresztény vértanú…

Száraztészta: Sokoldalú alapanyag régen és ma

Száraztészta: Sokoldalú alapanyag régen és ma

Szeged és a Dél-Alföld népi táplálkozását már számos cikkben ismertettük. Legutóbb például a Halfesztivál kapcsán meséltünk ínycsiklandó halászlevekről, de írtunk már paprikásról, pörköltről, gulyásról is. Ma nem egy fogás lesz a főszereplő, inkább egy alapanyag. Egy olyan alapanyag, ami kinézetében nem olyan színes, mint a fűszerpaprika, felhasználási lehetőségeit tekintve azonban igen. Bemutatkozik a száraztészta! A…

A Halfesztivál és a Paprika Múzeum. Találkozások és tapasztalatok

A Halfesztivál és a Paprika Múzeum. Találkozások és tapasztalatok

Múlt heti cikkünkben – mikor a halászlé és Szeged közös múltjáról meséltünk – már jeleztük, hogy idén mi is részt veszünk a XXV. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon. Szeptember 2. és 4. között le is zajlott az esemény, ahol hazai és külföldi érdeklődőket fogadhattunk és számos tapasztalattal gazdagodtunk. Következzen a Halfesztivál krónikája! Az Országjáró Kincsesláda is a…

Szívügyünk a paprika

Szívügyünk a paprika

Több mint 5 éve írjuk a Paprika Blogot, és ha körvonalazódik is a sok történetből, hogy kik vagyunk, kifejezetten magunkról, a PaprikaMolnárról keveset mondtunk. Most mindenről mesélünk, ami mi vagyunk. Vállalkozók, termékfejlesztők, kistermelők partnerei, hagyományőrzők, vendéglátók. Cég. Családi mikrovállalkozás. Többes szám első személyben fogalmazok, mert segítségem is van az írásban. Kollégák és paprikások, régen és…

Bálint Sándor és a paprikalexikon

Bálint Sándor és a paprikalexikon

Több cikket is szenteltünk már Bálint Sándornak (írtunk róla például az alsóvárosi búcsú kapcsán), 1904. augusztus 1-ji születési dátuma apropóján most ismét az ő emléke előtt tisztelgünk. Az etnográfus-művészettörténész a magyar Alföld, közelebbről pedig Szeged európai hírű kutatója volt, feldolgozott témái között a szögedi paprika is szerepelt. A folyamatot, hogy miként vált a paprika a…

Többet Röszkéről II. A középkor és a falu neve

Többet Röszkéről II. A középkor és a falu neve

Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Többet Röszkéről című írásaink pedig egy másik paprikás falu múltját láttatják részletesen. Mi…

Többet Röszkéről. I. A paprikás település legősibb emlékei

Többet Röszkéről. I. A paprikás település legősibb emlékei

Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Röszkéről azonban még nem esett szó bővebben, következő cikkeinket éppen ez a körülmény…

„Nagy baj van, ha nem lehet lutrizni.” Árstop és paprika, 1936.

„Nagy baj van, ha nem lehet lutrizni.” Árstop és paprika, 1936.

2022 elején valószínűleg az is aggódva figyeli a hazai és a globális gazdasági életről szóló híradásokat, aki egyébként kevésbé érdeklődik a téma iránt. A fizetőeszközök elértéktelenedése, az egyre nagyobb mértékű infláció és a folyamatokra válaszként érkező kormányzati árstop meghatározza a mindennapjainkat. A piac törvényeibe való tudatos beavatkozásról paprikatörténeti analógiát is ismerünk. Korábban már bemutattuk Móricz…

Hozzuk vissza Szegedre a paprikát! Megjelenik A szögedi paprika

Hozzuk vissza Szegedre a paprikát! Megjelenik A szögedi paprika

Hosszú hónapok munkája után A szögedi paprika című kötet végre kikerül a nyomdából, mindenki számára elérhető lesz. A könyv szerzője Molnár Anita, a Röszkei Paprika Múzeum alapítója és vezetője, a PaprikaMolnár Kft. ügyvezetője. Munkájának alapvető célja, hogy visszahozza a paprikát Szegedre, a termék elsődleges hazájába. Néhány adat és a fő cél A szögedi paprika a…

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

1968 óta, október utolsó hétvégéjén mindig nagy eseményre készülnek a dél-franciaországi (tradicionálisan baszkföldi) Espelette településen: A számtalan turistát vonzó paprikafesztiválon idén Molnár Anita is részt vett. Tapasztalatait (a szegedi párhuzamokról, a Gorria fajta termesztéséről és a szigorú eredetvédelemről) ez a bejegyzés összegzi. Szeged és Espelette. Két távoli tájkörzet, közös múltbeli sajátosságok Bár a nagy földrajzi…

Egy paprikamalom belülről II. Standard, hajtásbavaló és dicséretes őrlemény

Egy paprikamalom belülről II. Standard, hajtásbavaló és dicséretes őrlemény

A Magyar Jövő folyóirat 1949. június 30-i számát egy alkalommal már idéztük, a Huszonháromféle paprikát őrölnek a szegedi malmokban című cikk első feléből készítettünk posztot. Most lássuk a hangulatos, paprikaillatú leírás néhány további részletét, melyekben a palántanevelésről és a paprikafeldolgozásról olvashatunk. A folyamat végén elkészül a dicséretes őrlemény. A termesztéstől a fájdalmas hasításig A híres…