Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. A paprikakőtől az útalógereblyéig

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. A paprikakőtől az útalógereblyéig

A paprikáról számtalan téma kapcsán vetettünk már papírra betűket. Ezúttal a betűkhöz rendeltük a témákat! Új sorozatunkban egy komplett paprikás ABC létrehozására törekszünk. Legutóbb helyneveket választottunk és Kalocsától Orosházáig kalandoztunk. Ezúttal a termesztés és a feldolgozás régi eszközkészletével ismerkedünk, öt kulcsszó segítségével. Mindent a paprikáról, P-től U-ig: A Paprikakő A paprikakő vagy papikakű az őrlés…

„A tudomány célja, hogy új igazságra találjon.” Magyar Nobel-díjasok

„A tudomány célja, hogy új igazságra találjon.” Magyar Nobel-díjasok

A címbéli idézet Szent-Györgyi Alberttől származik, akinek tudományos munkáját már több cikkben is idéztük. Gyakran említettük egyik legnagyobb elismerését, miszerint ő is a magyar Nobel-díjasok közé tartozik. Ahogy az utóbbi hetek híradásaiból megtudtuk, ez a csoport most tovább gyarapodott. Valószínűleg mindenki büszkén figyelt fel az újabb két, Nobel-díjjal kitüntetett magyar kutatóra. A legújabb magyar Nobel-díjasok…

Élménybeszámoló. Így telt a III. Röszkei Rózsapaprika Nap

Élménybeszámoló. Így telt a III. Röszkei Rózsapaprika Nap

Az utóbbi hetek lázas készülődése után végre elérkezett (és azóta el is múlt) a III. Röszkei Rózsapaprika Nap. Annyit bátran kijelenthetünk, hogy a hagyományteremtőnek és -őrzőnek szánt rendezvény elérte célját. A folytatása magától értetődik – addig is küldünk egy élménybeszámolót, sok-sok képpel, tapasztalattal és élménnyel. Illetve egy felhívással, miszerint a frissen őrölt paprikánk októberben hírlevél-feliratkozóinknak…

Paprikás, pikáns receptötletek. Ősi tésztaételünk, a slambuc

Paprikás, pikáns receptötletek. Ősi tésztaételünk, a slambuc

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. Legutóbb a bográcsgulyásról írtunk, és ez alkalommal is egy olyan ételt választottunk, aminek jól áll a szabadtűzön való elkészítés. Ki ismeri a slambuc nevű, laktató fogást? Aki…

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. Kalocsától Orosházáig

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. Kalocsától Orosházáig

A paprikáról számtalan téma kapcsán vetettünk már papírra betűket. Ezúttal a betűkhöz rendeltük a témákat! Új sorozatunkban egy komplett paprikás ABC létrehozására törekszünk. Miután már összegeztünk öt, a fűszernövényhez kötődő gazdasági fogalmat, most lássunk mindent a paprikáról földrajzi kulcsszavak szerint. Kalocsa. Mindent a paprikáról… még a konkurenciáról is. Hazánk két jelentős paprikatermesztő tájkörzete a szegedi…

A XXVI. Halfesztivál, Tömörkény és a paprikás hal

A XXVI. Halfesztivál, Tömörkény és a paprikás hal

Ahogy már évek óta, a Fehértói Halászcsárda és Szálloda idén is megrendezi a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivált. Szeptember 1-jén XXVI. alkalommal kerül az óriásbogrács a Tisza-partra, válnak elérhetővé a minőségi kézműves termékek, színesítik koncertek a rendezvénysorozatot. Az esemény origója, végterméke és főszereplője – a halászlé – azonban olyasmi, aminek elnevezése Tömörkény István szerint alapos vizsgálatra…

A szögedi paprika és A szegedi paprika. Bálint Sándorra emlékezünk

A szögedi paprika és A szegedi paprika. Bálint Sándorra emlékezünk

Utoljára a nyári munkák – a kapálás, locsolás – bemutatása kapcsán foglalkoztunk hosszabban Molnár Anita könyvével. Ezúttal afféle „könyv a könyvben” cikkel készültünk, hiszen A szögedi paprika nem létezhetne A szegedi paprika nélkül. Paprikamonográfiáján keresztül emlékezünk Bálint Sándorra, aki augusztus 1-jén 119 éve (1904-ben) született. Bálint Sándor, a legszögedibb szögedi Molnár Anita így ír Bálint…

Egy Szent-Györgyi ihlette ünnep: A Magyar Feltalálók Napja

Egy Szent-Györgyi ihlette ünnep: A Magyar Feltalálók Napja

Éppen tegnap – június 13-án – egy kevéssé ismert ünnepnapot köszönthettünk. A Magyar Feltalálók Napja azért esik erre a nyár eleji dátumra, mert Szent-Györgyi Albert 1941. június 13-án jegyeztette be Nobel-díjas találmányát: A jól eltartható, nagy C-vitamin tartalmú készítmények előállításának eljárását, melyben a paprika kulcsszerepet kapott. A Magyar Feltalálók Napja – és a magyar feltalálók…

Dícsértessék a fényös Nap! Bálint Sándorra emlékezünk

Bálint Sándor (1904-1980) néprajzkutató és művészettörténész a szegedi hagyományok egyik legnagyobb ismerője volt. A vallási és a tárgyi néprajz, továbbá a folklorisztika területét is rendkívül gazdag anyaggal gyarapította, tudományos jelentőségével csak emberi nagysága vetekedhetett. Mi is számtalanszor idéztük már, hiszen kiváló forrást jelent, legyen szó akár a szegedi paprikások régi nyelvhasználatáról, akár az alsóvárosi búcsúról.…

Vetötték, tötték, rakták...Magok és palánták tavasszal

Vetötték, tötték, rakták…Magok és palánták tavasszal

Míg a korábbi blogbejegyzésekben leginkább a 15. születésnapunkat ünnepeltük, most ismét a praktikus tennivalókra fordítunk figyelmet. Hiszen – bármilyen hideg tavaszunk is van – itt a május, így hamarosan aktuálissá válik a paprikatermesztők egyik legnagyobb munkája. Lassan megérik az idő a palánták kiültetésére. Magokból palánták Most is, mint sok más alkalommal, Molnár Anita A szögedi…

Évforduló képekben. 15 éves a Röszkei Paprika Múzeum!

Évforduló képekben. 15 éves a Röszkei Paprika Múzeum!

A „félig kerek” évforduló tiszteletére képes összeállítást teszünk közzé a 15 éves Paprika Múzeum múltjáról. Megemlékezünk a nyitás utáni évekről, a paprikatermelés és -feldolgozás párhuzamos folyamatairól, a nagy eseményekről és a különleges látogatókról. A múlt után a jelen és a jövő is szerepet kap majd. Születésnapunk alkalmából ugyanis egy háromtagú minisorozattal készülünk, hogy a legfrissebb…

A szögedi paprika. Ne menjen el Szegedről paprika nélkül!

A szögedi paprika. Ne menjen el Szegedről paprika nélkül!

Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar identitás eleme,…