Paprikás, pikáns receptötletek. Ősi tésztaételünk, a slambuc

Paprikás, pikáns receptötletek. Ősi tésztaételünk, a slambuc

Paprikás, pikáns receptötletek című sorozatunkban egy kis inspirációt kívánunk adni a mindennapi menütervezéshez. Figyelembe véve az adott időszakot, a szezonális kínálatot… és persze a fűszerpaprika kreatív alkalmazási lehetőségeit. Legutóbb a bográcsgulyásról írtunk, és ez alkalommal is egy olyan ételt választottunk, aminek jól áll a szabadtűzön való elkészítés. Ki ismeri a slambuc nevű, laktató fogást? Aki…

Magyar Living, szegedi paprika és külföldi forgatócsoportok

Magyar Living, szegedi paprika és külföldi forgatócsoportok

Ahogy a múlt héten megírtuk, nyakig vagyunk az őszi munkákban, a Paprika Múzeum látogatóira azonban mindig marad időnk. Most azokról az izgalmas találkozásokról fogunk beszámolni, amikor az érdeklődők – akár egy másik kontinensről! – célzottan keresték a szegedi paprikát. Eljött hozzánk egy német és egy kínai forgatócsoport, továbbá a Magyar Living nevű, amerikai szervezet tagjai.…

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. Kalocsától Orosházáig

Mindent a paprikáról A-tól Z-ig. Kalocsától Orosházáig

A paprikáról számtalan téma kapcsán vetettünk már papírra betűket. Ezúttal a betűkhöz rendeltük a témákat! Új sorozatunkban egy komplett paprikás ABC létrehozására törekszünk. Miután már összegeztünk öt, a fűszernövényhez kötődő gazdasági fogalmat, most lássunk mindent a paprikáról földrajzi kulcsszavak szerint. Kalocsa. Mindent a paprikáról… még a konkurenciáról is. Hazánk két jelentős paprikatermesztő tájkörzete a szegedi…

A XXVI. Halfesztivál, Tömörkény és a paprikás hal

A XXVI. Halfesztivál, Tömörkény és a paprikás hal

Ahogy már évek óta, a Fehértói Halászcsárda és Szálloda idén is megrendezi a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivált. Szeptember 1-jén XXVI. alkalommal kerül az óriásbogrács a Tisza-partra, válnak elérhetővé a minőségi kézműves termékek, színesítik koncertek a rendezvénysorozatot. Az esemény origója, végterméke és főszereplője – a halászlé – azonban olyasmi, aminek elnevezése Tömörkény István szerint alapos vizsgálatra…

A szögedi paprika. A paprikaszedés küszöbén

A szögedi paprika. A paprikaszedés küszöbén

Bár a paprikaszedés hagyományosan a szeptember 8-i Kisboldogasszony-nap után indult, a mai forró nyarak miatt már augusztus végére tolódott. Mi is készülünk a szedésre: Ráhangolódásként friss képeket közlünk a termésről és felidézzük Molnár Anita sorait A szögedi paprikából. Nem szüreteljük, szedjük! A 2021-ben megjelent kötetben – ahogy a növényhez köthető minden főbb munkafolyamat – a…

A szögedi paprika és A szegedi paprika. Bálint Sándorra emlékezünk

A szögedi paprika és A szegedi paprika. Bálint Sándorra emlékezünk

Utoljára a nyári munkák – a kapálás, locsolás – bemutatása kapcsán foglalkoztunk hosszabban Molnár Anita könyvével. Ezúttal afféle „könyv a könyvben” cikkel készültünk, hiszen A szögedi paprika nem létezhetne A szegedi paprika nélkül. Paprikamonográfiáján keresztül emlékezünk Bálint Sándorra, aki augusztus 1-jén 119 éve (1904-ben) született. Bálint Sándor, a legszögedibb szögedi Molnár Anita így ír Bálint…

Többet Röszkéről IV. Paprikatermesztő gazdaságok

Többet Röszkéről IV. Paprikatermesztő gazdaságok

Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Többet Röszkéről című írásaink pedig egy másik paprikás falu múltját láttatják részletesen. A…

Mindent a paprikáról, A-tól Z-ig. Az ASTÁ-tól az erekig

Mindent a paprikáról, A-tól Z-ig. Az ASTÁ-tól az erekig

A paprikáról számtalan téma kapcsán vetettünk már papírra betűket. Ezúttal a betűkhöz rendeltük a témákat! Új sorozatunkban egy komplett paprikás ABC létrehozására törekszünk. Első alkalommal az ASTÁ-tól az erekig veszünk át öt, a fűszernövény jellemzéséhez elengedhetetlen kulcsfogalmat. A paprikáról és a legapróbb építőköveiről Mivel a szöveget is lebontottuk a legkisebb alkotóelemeire – a betűkre –…

„Vasférög esött bele.” Kapálás és locsolás nyár elején

„Vasférög esött bele.” Kapálás és locsolás nyár elején

A palántázás és a paprikaszedés már jónéhány cikkünk témája volt, a kettő közötti időszakról azonban kevés szó esett. Most Molnár Anita A szögedi paprika című könyvének segítségével azt fogjuk bemutatni, hogyan jutnak el a fiatal palánták a virágzásig, majd a virágok a termésérlelésig. A kapálás és a locsolás a kora nyár gyakran ismétlődő, nehéz munkái.…

Egy Szent-Györgyi ihlette ünnep: A Magyar Feltalálók Napja

Egy Szent-Györgyi ihlette ünnep: A Magyar Feltalálók Napja

Éppen tegnap – június 13-án – egy kevéssé ismert ünnepnapot köszönthettünk. A Magyar Feltalálók Napja azért esik erre a nyár eleji dátumra, mert Szent-Györgyi Albert 1941. június 13-án jegyeztette be Nobel-díjas találmányát: A jól eltartható, nagy C-vitamin tartalmú készítmények előállításának eljárását, melyben a paprika kulcsszerepet kapott. A Magyar Feltalálók Napja – és a magyar feltalálók…

Paprikás proverbiumok. Csípős szólások és közmondások

Paprikás proverbiumok. Csípős szólások és közmondások

Paprika. Egy szó, (és egy fűszer) amit mi adtunk a világnak, amit külföldön mindenhol a magyarokkal azonosítanak. Ugyanakkor a csípős őrlemény neve szláv eredetű, a papar (bors) szó kicsinyítőképzős alakjától van szó, ahogy arról már korábban is írtunk. Most a név eredeténél távolabbra tekintünk, és megvizsgáljuk a paprika szót a proverbiumok – vagyis az állandósult…

Évforduló képekben. 15 éves a Röszkei Paprika Múzeum!

Évforduló képekben. 15 éves a Röszkei Paprika Múzeum!

A „félig kerek” évforduló tiszteletére képes összeállítást teszünk közzé a 15 éves Paprika Múzeum múltjáról. Megemlékezünk a nyitás utáni évekről, a paprikatermelés és -feldolgozás párhuzamos folyamatairól, a nagy eseményekről és a különleges látogatókról. A múlt után a jelen és a jövő is szerepet kap majd. Születésnapunk alkalmából ugyanis egy háromtagú minisorozattal készülünk, hogy a legfrissebb…