Molnár Anita: Szívügyem a paprika. Könyvajánló interjú

Molnár Anita: Szívügyem a paprika. Könyvajánló interjú

A szögedi paprika című kötet megjelenésére már csak néhány hetet kell várni. A könyv szerzője, Molnár Anita, ezúttal interjú formájában válaszolt a majdani olvasókat leginkább foglalkoztató kérdésekre. Közléseiből kiderül néhány dolog a könyv tartalmáról, az aktuális munkafolyamatokról, a szegedi paprika szenvedélyes szeretetéről. Honnan jött A szögedi paprika ötlete, mi a könyv kiadásának célja? Úgy gondolom,…

„A paprikához a szegediek értenek.” Részlet A szögedi paprika című könyvből!

„A paprikához a szegediek értenek.” Részlet A szögedi paprika című könyvből!

Molnár Anita könyve, A szögedi paprika, közvetlenül megjelenés előtt áll. Hogy kedvet csináljunk hozzá, az alábbiakban közöljük egy részletét. „A szögedi paprika termesztése régen és ma” című fejezet ott kezdődik, ahol múlt heti írásunk végződött: A megfelelő magok kiválasztása után következhet a palántanevelés. „A szögedi paprika termesztése régen és ma” A fejezet a Béke és…

A ferences rend és a szegedi paprikatörténet kezdetei

A ferences rend és a szegedi paprikatörténet kezdetei

1997 óta – II. János Pál pápa döntéséből kifolyólag – február 2-a szerzetesek világnapja. Mivel a ferences rend Szeged történetében (és a szegedi paprika történetében is) kiemelkedő jelentőségű, ebben a bejegyzésben előttük tisztelgünk. Assisi Szent Ferenctől a Mátyás térig A ferences rend létrejötte Assisi Szent Ferencnek, a középkor egyik legnagyobb hatású szentjének, a természet, a…

A külütől a modern malomig

A külütől a modern malomig

Néhány hete beszámoltunk arról, hol tart az érés folyamata, milyen termésre számítunk. Most menjünk egy kicsit elébe a dolgoknak: Lássunk néhány technikát, amivel a szárított fűszerpaprikát paprikaőrleménnyé alakíthatjuk: A külütől a modern malomig. Kezdjük a kályhától – bocsánat, a külütől A 19. század szegedi paprikatermelői, akik háziipari szinten dolgozták fel fűszerüket és még nem támaszkodtak…

Pesti paprika VII. Egyet jobbra, egyet balra, belépni!

Pesti paprika VII. Egyet jobbra, egyet balra, belépni!

Ugye, mindenki emlékszik a korábbi rádiókabaré-cikkekre? A Pesti paprika VII. semmiben sem marad el az előző hat epizód szellemiségétől: Az 1950-es évek végének sajátos hangulatát együtt jellemzi a humor, a kritika, a politikai állásfoglalás és persze a csípős paprika egyedi értelmezése. Történetek a Pesti paprikából. Rádiókabaré-sorozat, 1958. A Magyar Rádió 1958-ban nagy sikerű kabarésorozatot sugárzott,…

Falu és város. Paprika Szegeden kívül és belül

Falu és város. Paprika Szegeden kívül és belül

Múlt heti cikkünkben arról írtunk, mennyire meghatározta Szeged arculatát a paprika. Jelen szövegünkkel az a célunk, hogy bemutassuk, a paprika Szegeden kívül és belül ugyancsak különböző formában volt jelen. A 20. század elején máshogy teltek egy röszkei termelő hétköznapjai, és máshogy egy malomtulajdonos vagy kereskedő élete. Lássuk a földművelők világát! A Szeged körüli paprikaföldek és…

Szeredai paprikásdoboza – A hónap műtárgya

Szeredai paprikásdoboza – A hónap műtárgya

Ugye, emlékeznek múlt heti cikkünkre, amikor a világhódító Kotányi-paprikáról és Kotányi ügyes reklámtevékenységéről írtunk? A folytatólagosság jegyében gyűjteményünk egy olyan darabját választottuk a hónap műtárgyának, ami szintén a tudatos marketing egy felülete volt. Bemutatjuk Szeredai József paprikásdobozát! Szeredai a szegedi paprikát a kalocsai rovására hirdette Némi előzetes információ: A II. világháború előtti Szeged sikeres paprikakereskedője…

40 éve hunyt el Bálint Sándor

„Szeged vére” és Szeged egyik legnagyobb kutatója. 40 éve hunyt el Bálint Sándor

Bálint Sándor nevét nem véletlenül ismeri jól a magyar és a nemzetközi tudományos közélet. A „legszögedibb szögedi” kifejezés, amivel a kutatót illetni szokták, érzékletesen jelzi, hogy Bálint Sándor érdeklődésének középpontjában Tisza menti szülővárosa állt. Eredményei ma is alapvető jelentőségűek a művészettörténet, a néprajztudomány, szűkebb értelemben pedig a folklorisztika és a népi vallásosság kutatása területén. Mai…

A hónap műtárgya a Paprika Múzeumban: Születésnapi jegyzetek

A hónap műtárgya a Paprika Múzeumban: Születésnapi jegyzetek

Április 17-én a PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum megnyitásának 12. évfordulóját ünnepeltük. Ebből az alkalomból egy olyan tárgy kapja a hónap műtárgya megtisztelő címét, amely szorosan kötődik a kezdetekhez.  A hónap műtárgya: Jegyzetfüzet a Szánthó-hagyatékból Korábban már több cikkünkben említettük, hogy a Paprika Múzeum ötletét a szentmihálytelki paprikamalom-tulajdonos Szánthó család hagyatékának megvásárlása adta. Az izgalmas…

Pesti paprika Pesti telefon

A Pesti paprika, a pesti telefon és az időtlen technikai problémák

Ezekben a rendkívüli időkben, amikor aki csak teheti, otthon marad, a kapcsolattartás lehetőségei természetesen felértékelődnek. Mobilhálózat, internet szükséges a legalapvetőbb szolgáltatásokhoz, az otthoni munkavégzéshez, szeretteink megnyugtatásához. Mindannyiunk alapélménye a lassú kapcsolat, a túlzottan igénybe vett rendszer miatti bosszankodás. Hogy a dolognak a humoros oldalát is lássuk, olvassuk el együtt a Pesti paprika egyik rövid történetét!…

A legszögedibb szögedi és a legszögedibb fűszer

Bálint Sándor néprajzkutató, művészettörténész, „a legszögedibb szögedi” 1904. augusztus 1-jén született Szeged-Alsóvárosban. Idén tehát éppen 115 éve annak, hogy a jeles kutató meglátta a napvilágot, akinek munkássága a folklorsztika és a népi vallásosság kutatása terén egyaránt nemzetközi jelentőségű. Tudományos eredményein túl mindenképpen említést érdemel tanítványainak nyújtott önzetlen segítsége és mély emberszeretete is. Sok egyéb eredménye…

Munkások, modern üzemek, falusias külső. Alsóváros, 1959.

Előző heti témáinkhoz hasonlóan ismét egy régi Délmagyarország-cikket választottunk a bejegyzés tárgyául. Az 1959 augusztus 6-án kelt, „A vörös molnárok között” c.  leírás fókuszában Alsóváros áll. Míg napjainkban a városrész autentikus jellegének megőrzésére törekszünk, addig a riport írója szerint a gyors modernizálás a cél. A paprikamolnárok és hasítók pedig a mindenkori munkások szerepében jelennek meg…