Új sorozatunkban nem pörköltbe vagy díszdobozba helyezzük a paprikát…hanem a mikroszkóp alá! Részletesen átnézzük, milyen vegyületeket tartalmaz, és hogy azok milyen hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Legutóbb a B6-vitaminnal ismerkedtünk, most a B-komplex 9-es sorszámú tagja, a folsav következi.
Folsav vagy folát?
Bár a két kifejezést a köznyelvben (és gyakran még az „orvosi szaknyelvet használó” táplálékkiegészítők oldalain is) szinonimaként kezelik, fontos a különbségek megértése.
A folát és folsav tulajdonképpen ugyanannak a vegyületnek a természetes és a szintetikus megfelelője. A szervezeten belül könnyebben hasznosuló és a természetben is megtalálható B9-vitamin a folát, az étrendkiegészítők alapanyaga, a mesterséges úton létrehozott alternatíva pedig a folsav.
A folát nagy mennyiségben van jelen a levélzöldségekben, a diófélékben és a hüvelyesekben, előfordulhat azonban, hogy ezek rendszeres fogyasztásával sem jut elég a szervezetbe. Ilyen esetekben segíthet a táplálékkiegészítők szedése. Amennyiben a szintetikus folsavat nem hasznosítja tökéletesen a testünk, érdemes a foláttablettákhoz folyamodni.
A folsav számos funkciója
A folsav (vagy a folát) rendszeres bevitele elengedhetetlen. A vitamin ugyanis segíti a sejtszintű energiatermelést és anyagcserét, továbbá az új sejtek létrehozásában is jelentős szerepe van. A vérlemezkék és a fehérvértestek képzéséhez is hozzájárul és a vörösvértestek ép formájának megőrzése is a „feladatai” közé tartozik.
Kiemelten fontos a magzatvédelem szempontjából is. Hozzájárul a baba gerincének és idegrendszerének kifejlődéséhez, illetve a születési rendellenességek kockázatát is csökkenti. Szedése már a babatervezés fázisában is ajánlott, hiszen védi a petesejtek egészségét, elősegíti az anyai szövetek növekedését és biztosítja a normál sejtosztódást.
A folsav hiánya súlyos és riasztó tüneteket eredményezhet, melyek között a gyakori fejfájást, a levertséget, a vérnyomásproblémákat és a depressziót is említeni lehet.
Mindez megelőzhető például a spenót, saláta vagy akár paprika rendszeres fogyasztásával, esetleg folsav vagy folát szedésével.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.