A Karib-térségben fekvő Haitiről elsősorban talán nem a kulináris kincsek jutnak eszünkbe. Az ország valóban a legszegényebbek közé tartozik, történelmét még a 21. század folyamán is a társadalmi és gazdasági válságok, a természeti katasztrófák és a politikai instabilitás jellemzi. A haiti konyha ugyanakkor rendkívül izgalmasnak mondható, vegyes etnikumú, sokszínű közösségének változatos jellemzői érződnek rajta.
A haiti konyha jellemzői
Francia gyarmatosítók, spanyol hódítók, őslakos, arawak indiánok, afrikai rabszolgák és a világ minden tájáról érkezett telepesek. Vegyük ezt a sok hozzávalót, tegyük egy közös edénybe és figyeljük, amint az összetevők hatnak egymásra: Készen is van az ezerarcú haiti konyha receptje!
A haiti gasztronómiának ráadásul számos árnyalata van, a sziget minden területe saját kulináris örökséggel rendelkezik. Grand’Anse megye például híres az afrikai eredetű tonmtonmjáról. A zúzott kenyérgyümölcsből készült ételt okrával dúsított mártással tálalják és rágás nélkül nyelik le. A sziget északi oldalán, Cap-Haïtien városában a kesudiós receptek népszerűek. A nagyon édes, tejjel készült karamella, a dous makòs pedig nyugaton jellemző.
A haiti konyha univerzális, mindenhol megtalálható elemei továbbá a nádcukor, a rizs, a kukorica és a banán. Főételként, köretként és mártások alapanyagaként is találkozhatunk velük, sertéshús vagy éppen a tenger gyümölcsi mellett.
Külön ki kell emelni a csípős a paprikák jelentőségét: A chilik, habanero és a scotch bonnett is megteremnek a szigeten, és számos ételt tesznek pikánssá.
Ti-Malice csípős szósz
Mielőtt rátérnénk a receptre, elmeséljük a szósz mögött álló történetet is. Az ételkészítés módja ugyanis a gazdag haiti folklórral is kapcsolatba hozható.
Az étel névadója, Ti-Malice és Bouki jó barátok voltak, bár nagyon különböző személyiségek. A szorgalmas és nagylelkű Ti-Malice minden nap elkészítette a saját ebédjét, a kissé kapzsi és kényelmes Bouki pedig minden nap megjelent nála, ebédidő táján. Ti-Malice egyszer megelégelte a kényszerű vendéglátást, és hogy megleckéztesse ingyenélő barátját, a sertéssültet egy rendkívül csípős szósszal tálalta. Bouki azonban annyira szerette a pikáns ételeket, hogy mind elfogyasztotta az erős szószt, és utána elterjesztette, hogy ilyen jót még sosem evett. Ti-Malice receptje így népszerű, sokak által készített fogássá vált.
Ha (ugyanezért vagy más okból 😊 ) Önök is megpróbálkoznának vele, kövessék az alábbi útmutatót: Növényi olajon pirítsunk le hagymát, fokhagymát, kaliforniai és scotch bonnett paprikát. Adjunk hozzá paradicsompürét, majd ízlés szerint pár csepp citromlevet és almaecetet. Ízesítsük sóval és borssal, he pedig minden megfőtt, a szószt turmixgépben keverjük simára és töltsük sterilizált üvegekbe.
A szószunk így akár hónapokig eláll és bármikor biztosítja a haiti konyha hangulatát.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.