Falu és város. Paprika Szegeden kívül és belül

Falu és város. Paprika Szegeden kívül és belül

Múlt heti cikkünkben arról írtunk, mennyire meghatározta Szeged arculatát a paprika. Jelen szövegünkkel az a célunk, hogy bemutassuk, a paprika Szegeden kívül és belül ugyancsak különböző formában volt jelen. A 20. század elején máshogy teltek egy röszkei termelő hétköznapjai, és máshogy egy malomtulajdonos vagy kereskedő élete. Lássuk a földművelők világát! A Szeged körüli paprikaföldek és…

A száz éve kirobbant paprikalázadás vége. Szánthó József és társai a bíróság előtt

A száz éve kirobbant paprikalázadás vége. Szánthó József és társai a bíróság előtt

Ugye, minden Olvasónk emlékszik még előző heti írásunkra? Az 1919. decemberi paprikalázadás esetéről tudósítottunk, illetve jeleztük, hogy az ügy végleges lezárása csal öt évvel később történt meg. Az 1919-es paprikalázadás felidézése A Délmagyarország 1924. március 13-i száma már izgatott előrejelzést nyújt a hat nappal későbbre kitűzött főtárgyalásról: „Március tizenkilencedikén rendkívül érdekes izgatási bűnperben tart tárgyalást…

Happened exactly 100 years ago! Paprika order and paprika-uprising. I. part

Éppen száz éve történt! Paprikarendelet és paprikaribillió

A gabonától a paprika felé forduló, malomszabadalmat megvalósító Szánthó-család nem csak innovatív szemlélete miatt kapott nyilvánosságot az első világháború után. Szánthó és Fiai ugyanis az éppen száz évvel ezelőtt – pontosabban 1919 decemberében – lezajlott paprikaribillió kapcsán is gyakran a Délmagyarország hasábjaira kerültek. A paprikaribillió előzményei Na de mi is volt a szentmihálytelki lázadás oka?…

„Elképzelhetetlenül szép” és vadul csípős. Paprikaszagú levegőben VI.

Móricz Zsigmond a Paprikaszagú levegőben következő fejezetében a paprikatermesztők világával és a hasítás mozzanataival ismerkedik. Leírja a szép, piros termések feldolgozásának izgalmas és fájdalmas folyamatát, beszámol a paprikások mindennapi életéről: Szentmihálytelek és Röszke eddig betyárszagú nevek voltak. Szeged határában vannak, de egész községek. A Rózsa Sándor-legenda szálai vannak itt hozzáfonódva minden öreg házhoz. Itt tanyázott „a…

A paprika-ribillió vége és a Szánthó család további sorsa

Múlt heti cikkünkben újra foglalkoztunk a mihálytelki malomtulajdonos Szánthó családdal. Szó esett a Szánthó Mihály és Fiai cégről, a jelentős technikai újításnak számító szabadalomról és a család szerepéről a paprikalázadásban. Mai írásunkban arról számolunk be, mi történt a család tagjaival a templom előtt történt összecsapás után, és hogy a későbbiekben milyen lehetőségeik voltak a boldogulásra. A…

Malomalapítás, szabadalom, paprikalázadás. A Szánthó család regényes története

A Szentmihálytelek – és általában az egész szegedi tájkörzet – paprikatermesztéséhez oly szorosan kötődő Szánthó családról születésnapi cikkünkben már említést tettünk. A malomtulajdonos család részletgazdag, precíz és számos területre kiterjedő hagyatéka adta ugyanis a Röszkei Paprika Múzeum létrehozásának ötletét. Mielőtt azonban egy kiállítóhely épült volna az emlékük köré, Szánthó Mihály és fiai élő és rendkívül…

„Hogy miért kell taposni? Mert erős.” Feldolgozás anno II.

Múlt heti cikkünkben bemutattuk a folyamatot, hogyan is lesz az erős őrlemény kevésbé csípős. Szó esett a csipedett paprikából készült fűszer értékes voltáról és a kikészítők fáradtságos, nehézségekkel teli életéről. Most pedig lássuk, mi a folyamatban a mag szerepe, és hogyan lehet elérni, hogy az erejét egy kissé csökkentsük! A mag feldolgozása a paprikabőr kezeléséhez hasonló…

Az angol, aki a malmot megjárta, és földbe gyökerezett a lába

Egy korábbi bejegyzésben hivatkoztam már a Szentmihályi életutak című, informatív helytörténeti kiadványra. Most azonban – a különféle „paprikás” életutak között – olvassuk változatlan formában a malomtulajdonos Lábdy Ákos negyedik gyermekének, Máriának (1914-2007) visszaemlékezéseit: „Apa minden reggel 5-kor gyalog ment ki a városból Szentmihályra, ahol darálót működtetett, ő darált. Ez jóval Trianon előtt volt még. Apa dolgozott…