Ahogy a tavasz egyre határozottabb formát ölt, és az időjárás egyre barátságosabbá válik, a mezőgazdasági munkák ideje is elérkezik. A paprikaültetés, mint a paprikatermesztési folyamat igazi nyitánya, minden május visszatérő feladata. Nehéz, fizikai munka, kölcsönös segítségnyújtás és persze egy jó adag találgatás, hogy vajon mit hoz majd a szezon.
Régi hagyományok, örök szabályok
Az ültetés Bálint Sándor néprajzkutató szerint „a paprika termelésének egyik legkiemelkedőbb mozzanata, mely a régi közösségi élet hagyományaiból, a kölcsönös segítés szelleméből is megőrzött egyet-mást.”
Megjegyzi azt is, hogy a paprikaültetés május közepétől egészen június 13-ig (Szent Antal napjáig) elhúzódhatott. A palántázás mindig a gyakran hirtelen hideget hozó Fagyosszentek (Május 12; 13. és 14; azaz Pongrác, Szervác és Bonifác napja) után vette kezdetét. Szent Antal alakját pedig a paprikatermelők körében nagy tisztelet övezte, Antal napon tartották a röszkei búcsút is.
Ha a fiatal paprikák már elég erősek voltak, a paprikaültetés előtti nap délutánján sor került a palántaszödésre. A munkát kalákában végezték, a rokonok, barátok, szomszédok mind eljöttek segíteni.
Szükség is volt a sok munkás kézre, ugyanis a földből kiszedett gyenge növényeket minél előbb el kellett ültetni. A régi paprikások szemléletes mondása szerint a palánta ugyanis olyan mint a halott: vinni kő.
A paprikaültetés idei tapasztalatai
A megerőltető kézi munkát ma már kiváltja a gépek használata, és a felmelegedés miatt a Fagyosszenteknek sincs már akkora hatalmuk, mint régen. Mi már nem is várjuk ki minden paprikaültetés előtt a május 12-t.
Az időjárás jelentősége azonban megkérdőjelezhetetlen – régen és napjainkban is. Természetes, hogy ültetés előtt és után is feszülten figyeljük a meteorológiai előrejelzéseket.
Most a tanya melletti, alig egyhektáros területről hoztunk néhány képet. A hőmérséklet a héten, és tulajdonképpen egész májusban, az átlag alatt maradt, meghatározó volt a hűvös, borús idő. A csütörtöki eső viszont nagyon jól jött, a palántáknak igazán hasznára vált a friss csapadékvíz.
Elkelne még néhány langyos, áztató eső, és természetesen napfényre is szükségünk lenne. Az ősszel elkészülő friss paprikaőrlemény „gyártása” tulajdonképpen most kezdődik, reméljük, a körülmények kedvezőek lesznek.
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.