Közeleg a Húsvét! Paprikás-hímes tojások

A húsvét közeledésével a kisgyerekes családok – és valószínűleg sokan a felnőttek közül is – már lelkesen készülnek a tojásfestés nagy feladatára. A hagyományos piros szín előállításának számos útja-módja van, és ezek közül csak egy (a legkevésbé kreatív) a boltban vásárolható tojásfesték. De kezdjük egy kicsit távolabbról: Mi köze a tojásnak a húsvéthoz? A tojás…

Tavaszi teendők: A magvásárlás és a megfelelő fajták kiválasztása

  Minden paprikatermelő tisztában van vele, hogy a kora tavaszi időszak a magvásárlás és a palántanevelés ideje. Bár március közepére legtöbbször már friss hajtásoktól zöldell a vidék, és a nap sugarai egyre melegebben sütnek, tervezésre és vásárlásra még az idei, fagyos márciusi körülmények is alkalmasak. Mivel pedig a tervezés precizitást igényel, aktuális cikkünkben vegyünk sorra…

Böjtöljünk paprikával! A fűszer használata nagyböjt idején

A nagyböjt kifejezésről ma már talán legtöbbeknek egy szigorú fogyókúra jut eszébe, most azonban a kifejezés archaikus jelentését vizsgáljuk. A böjt – esetenként absztinenciával és egyéb megszorításokkal kombinálva – tulajdonképpen minden vallás hangsúlyos eleme. A Szeged környéki római katolikus parasztság, és általában a magyarság, a 20. század közepéig megtartotta a nagyböjtöt. Ez, akárcsak közös hitük, erős…

Növényvédelem és növényápolás. A paprika gondozása

A növényvédelem szempontjai már a néhány héttel ezelőtti, biotermesztéssel foglalkozó, írásokban is felmerültek. Lássunk most néhány példát a legalapvetőbb munkákra, a növényápolás szempontjaira és a paprika kártevőire! Ültetés után, a növényvédelem részeként, a szedésig két-háromszor kapálják a földet: az első kapálás, amikor még kicsi a palánta, történhet kézi kapával vagy lóekével, manapság kultivátorral. Ahogy nő,…

Óvodások, iskolások, látogatók, emlékek

Ezen a héten a szavak helyett alapvetően emlékek bemutatásával, képekkel készültem. Mivel 2018. a „Családok Éve” lesz, év elején jólesik visszanézni a korábbi időszak apróbb és nagyobb látogatóira. Bogi például még évekkel ezelőtt járt nálunk, azóta már iskolába jár. Hasonló korú gyerekek,akár teljes óvodáscsoportok is többször felkeresték már a Paprika Múzeumot. A képen látható csapat…

Biotermesztés II. Az ültetéstől a végeredményig

Múlt héten a biotermesztés lehetőségeit vettük sorra: A megfelelő terület kiválasztásától, az ajánlott művelési módszereken keresztül egészen a biotermesztés első éveiben előállítható „átállásos” termékig. Lássuk most a folytatást! Az átállás idején a terület egyharmad részén fűszerpaprika is termeszthető. A termelés biztonsága érdekében célszerű olyan integrátort választani, aki a biofeldolgozásban érdekelt. A termesztési technológiánál lehet helyrevetett,…

Biotermesztés és fűszerpaprika. Napjaink trendje, régi módszerek

A biotermesztés, a bioboltok és a „tökéletesen bio” termékek iránt manapság igen nagymértékű az érdeklődés. A jelenség voltaképpen természetes: Az egészség megőrzése egyre nagyobb hangsúlyt kap, a készen vásárolható élelmiszerek pedig gyakran alacsony minőségűek. Vajon milyen lehetőségei vannak a fűszerpaprika biotermesztésének? Bár meglepő, de napjaink igényeinek kielégítésére legjobb elővenni az archaikus módszereket. A biotermesztés fogalmához…

Farsang. Amikor belénk bújik a kisördög.

Vízkereszttől hamvazószerdáig a farsang, az állandó mulatozások, bálok idejét éljük. Míg az időszak kezdete (január 6.) pontosan meghatározható, a hamvazószerda mozgó ünnep, időpontja – azaz a húsvét előtti 40. nap – a húsvét függvényében változik. A nagyjából hathetes időszak alatt elődeink alapvetően ünnepeltek. Az időzítés tökéletes volt, hiszen január és február hónapokban nem szólította őket…

Vastag József hagyatéka III. Csutrik és fellépések

Vastag József hagyatékának harmadik darabjával ezen a héten (ideiglenesen) lezárul az anyagot bemutató sorozat. Bár már a korábbi szövegekben is esett utalás a hasítók vidám légkörére, a munka melletti szórakozási lehetőségre, ez alkalommal a vidám mulatságok válnak igazi főszereplővé. Vastag József leírásából elénk tárul a csutrik hangulata, majd a dal és tánc színpadi feldolgozási lehetőségei.…

A röszkei paprika feldolgozása. Vastag József hagyatéka II.

A fűszerpaprika feldolgozása természetesen olyan téma, amit sokszor és sok szempontból körbejártunk már. Nem vizsgáltuk azonban még ezt a rendkívül fontos munkafolyamatot a múlt héten is idézett Vastag József szemszögéből. Mivel Vastag Tanár Úrhoz sok röszkeinek személyes emléke fűződik, talán a lenti írása is sok kellemes élményt jelent majd. A feldolgozás rövid összegzését a munka…

A röszkei paprikások. Vastag József hagyatékából

Valószínűleg minden röszkei számára ismerősen cseng Vastag József neve. A néhány éve elhunyt tanár, történész, könyvtáros – hogy összetett tevékenységének csak néhány területét említsük – nagy érdeklődéssel fordult a röszkei paprikatermesztés kutatása felé is. Feljegyzéseiből, anyagaiból egy nagy dossziéra való a Röszkei Paprika Múzeumba került, ezért a továbbiakban változtatások nélkül közlöm egyik írását: A szögedi…

Paprikás hungarikumok. Fűszernövényünk és Magyarország

Mielőtt belefognánk a  hungarikumok részletes vizsgálatába, talán érdemes rámutatni, milyen szoros kapcsolat van a fűszerpaprika és a magyar önmeghatározás, identitástudat között. Így karácsony után talán még közeliek a gasztronómiai élmények, elsőként tehát a következő gondolattal kezdenék: Nemzeti ételeink java része bőven tartalmaz paprikát. Ott van például a halászlé, a töltött káposzta vagy a pörkölt, de…