Október 8-án került adásba az M4 Kerékpártúra című műsorának egy újabb epizódja. Szekeres Péter műsorvezető – Balogh-Stampf Mariann, a Móra-Tourist Nonprofit Kft. ügyvezetője társaságában – ezúttal néhány dél-alföldi célpontot keresett fel két keréken. Biciklitúrájának utolsó megállója a PaprikaMolnár Kft. röszkei telephelye volt.
A Kerékpártúra állomásai
Okkal hangsúlyoztuk, hogy a stáb csak a biciklitúra végén látogatott el hozzánk. Hiszen a régiónknak még számos más értékes helyszíne van, amit érdemes felkeresni, megismerni: Fővárosi érdeklődőknek vagy akár helyi lakosoknak is, biciklivel vagy anélkül.
A Kerékpártúra riportere Nagyszéksós-tón kezdte a napot. A rövid interjúból kiderült, hogy a Bivalyrezervátum jóval több, mint turisztikai érdekesség. Hiszen a fenséges gulya a szikes terület természetes állapotának visszaállításához is hozzájárult. A gazdag, vizes élőhely a vonuló madaraknak bőségesen biztosítja a költés és a táplálékszerzés lehetőségét.
Egy kiadós reggeli biciklizés után természetesen bárki megéhezne, ezért a stáb a mórahalmi Rétesház felé kanyarodott. Megkóstolták a híres Rózsa rétest, és sütemény néhány más verziójából is csipegettek.
A túra a domaszéki Vasútmúzeumban folytatódott. A szegedi Vasúttörténeti Alapítvány tárlata gazdag tárgyi anyaggal és interaktív lehetőségekkel szemléltette a lokális vasúttörténet jelentőségét.
A műsorvezetők innen már egyenesen Röszke felé kerekeztek, hogy a Paprika Múzeumban folytathassák az élmények gyűjtését.
Látogatás a PaprikaMolnárnál
Molnár Anita interjúja egy csipetnyi paprikatörténettel kezdődött. A vendégek megtudták, hogy a növény a 16. század vége felé, török közvetítéssel érkezett Magyarországra.
Bár ekkor még jó ideig nem indult meg az ipari mértékű feldolgozása, jótékony tulajdonságai hamar nyilvánvalóvá váltak. A fűszer (igaz, ekkor még nem őrölve használták) tökéletesen helyettesítette a luxuscikknek számító borsot, aminek a termesztése hazánkban nem lett volna megoldható.
A paprika eredetileg csípős volt. Erejének mérséklését, termesztését és feldolgozását itt, Szeged környékén kísérletezték ki, itt vált a fűszerpaprika igazi kereskedelmi termékké. A növénynemesítés fejlődésével az utóbbi száz évben körülbelül 30-40 féle új paprikafajta „született.”
A beszélgetés végén a fenntarthatóság témája is terítékre került. Anita elmondta, hogy a termelők csak minimális mennyiségű, engedélyezett vegyszert használnak, a megszedett bokrokat pedig zöldtrágyaként beforgatják a földbe. Minél kevesebb hulladék, minél több természetes megoldás – Ez nem csupán trend, ez az észszerűség parancsa.
A Kerékpártúra nálunk ért véget, mi pedig hálásak vagyunk, hogy ismét lehetőséget kaptunk a lokális értékek népszerűsítésére. Köszönjük a látogatást!
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.