„A szegedi ember a szemével őrzi, mosolyával érleli ezt a szegedi kincset, a lelkét leheli bele, a szívével színesíti, azért olyan tűzpiros, azért olyan édes, azért olyan illatos a szegedi paprika és azért nincsen párja az egész világon.” – a Béke és Szabadság riporterének írását A szögedi paprika című könyvben Molnár Anita idézte. A mondat a szedés tökéletes nyitánya.
Késő nyár, kora ősz: A szedés szezonja
Bár Bálint Sándor még azt írta, hogy a szeptember 8-i Kisboldogasszony napjára érik meg a paprika, az egyre melegebb nyarak miatt a szedés is egyre korábban indul. Idén egy bő hét múlva már szedni fogják a paprikát Szeged környékén.
Egy kicsit jobb termésre számítunk, mint tavaly. Remélhetőleg igazi vénasszonyok nyara jön, hogy sokáig pirosodhassanak a termések.
Az érett paprika betakarításának alkalmairól és módszereiről ismét A szögedi paprikát idézzük:
„A fűszerpaprika termése akkor szedhető, ha már teljesen bepirosodott. Ekkora alakulnak ki a minőséget meghatározó vegyületek: Festékanyagok, illóolajok, kapszaicin, cukor, vitaminok, ásványi anyagok.
A termésmennyiség évente és termőhelyenként változik, de hektáronként 10-25 tonna nyersterméssel lehet számolni. A paprikát nem szüreteljük, hanem szedjük.
A paprikaszödés régebben Kisasszony utánra esett, ma a palántázott paprikát általában szeptember elején, a helyrevetettet szeptember végén, október elején kezdik szedni.
A folytonos növekedésű fajták szakaszosan érnek be: Először az első kötésű, teljesen beérett, alsó hüvelyek szedhetők. A felsőbb, későbbi kötésű terméseket, esetleg a högypaprikát, a második, harmadik alkalommal szödik. A determinált fűszerpaprika-fajtákat egyszer szedik.”
Először, másodszor. Kézzel, géppel
„Az előszödés és a másodszödés adja a legtöbb, legjobb minőségű paprikát. A fűszer minősége szempontjából fontos, hogy csak a sötét pirosra érett, ép, egészséges terméseket szedjék le, a félérett, füstös, kormos paprikát meg kell hagyni a következő szedésre.
Az 1960-as években dolgozták ki a gépi szedés technológiáját. Használata közép- és nagyüzemekben terjedt el: Gyors és költségkímélő technológia, hiszen hozzávetőlegesen 100 fő kézi munkaerőt vált ki a gép teljesítménye.
A gépi szedésre termesztett paprikát egyszer szedik, a termések közel azonos érettségi szinten vannak szedéskor, de sajnos, nem jelenti a termesztés jövőjét, az ebből készült őrlemény legfeljebb közepes minőséget ad.
Akár kézzel, akár géppel végzik a paprikatermelők a munkát, a napi törődést nem lehet megspórolni. Régi szentmihályi visszaemlékezők mesélték, hogy az éjszakai műszakból hazafelé mönet, a biciklivel a paprikafőd felé kanyarodtak, mögnézték mielőtt hazamöntek vóna lepihenni.”
Még több részlet A szögedi paprika című könyvben!
Szívesen megtudnád, milyen történetek állnak a minőségi termékek mögött? A fűszerpaprika fogyasztása során az őrlemény múltját is megízlelnéd? Webáruházunk kínálata nem létezhetne a Molnár Anita könyvében vázolt folyamatok nélkül. A szögedi paprika című kötetben kontinenseken átívelő kereskedelemről, szántóföldi munkáról, malomipari fejlesztésekről, Szeged múltjáról és a magyar paprika jövőjéről esik szó.
Megújult a Paprikamolnár webáruháza. Több termék, szebb csomagolások, könnyebb kereshetőség: www.paprikawebaruhaz.hu
Tetszett a cikk? Ha szeretne még paprikás és fűszeres témában, heti rendszerességgel cikket olvasni, hírt kapni az ÚJ paprika elkészültéről, iratkozzon fel hírlevelünkre. Feliratkozás után letöltheti Fűszerpaprika Kisokosunkat.