A XXVI. Halfesztivál, Tömörkény és a paprikás hal

A XXVI. Halfesztivál, Tömörkény és a paprikás hal

Ahogy már évek óta, a Fehértói Halászcsárda és Szálloda idén is megrendezi a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivált. Szeptember 1-jén XXVI. alkalommal kerül az óriásbogrács a Tisza-partra, válnak elérhetővé a minőségi kézműves termékek, színesítik koncertek a rendezvénysorozatot. Az esemény origója, végterméke és főszereplője – a halászlé – azonban olyasmi, aminek elnevezése Tömörkény István szerint alapos vizsgálatra…

A szögedi paprika és A szegedi paprika. Bálint Sándorra emlékezünk

A szögedi paprika és A szegedi paprika. Bálint Sándorra emlékezünk

Utoljára a nyári munkák – a kapálás, locsolás – bemutatása kapcsán foglalkoztunk hosszabban Molnár Anita könyvével. Ezúttal afféle „könyv a könyvben” cikkel készültünk, hiszen A szögedi paprika nem létezhetne A szegedi paprika nélkül. Paprikamonográfiáján keresztül emlékezünk Bálint Sándorra, aki augusztus 1-jén 119 éve (1904-ben) született. Bálint Sándor, a legszögedibb szögedi Molnár Anita így ír Bálint…

Egy Szent-Györgyi ihlette ünnep: A Magyar Feltalálók Napja

Egy Szent-Györgyi ihlette ünnep: A Magyar Feltalálók Napja

Éppen tegnap – június 13-án – egy kevéssé ismert ünnepnapot köszönthettünk. A Magyar Feltalálók Napja azért esik erre a nyár eleji dátumra, mert Szent-Györgyi Albert 1941. június 13-án jegyeztette be Nobel-díjas találmányát: A jól eltartható, nagy C-vitamin tartalmú készítmények előállításának eljárását, melyben a paprika kulcsszerepet kapott. A Magyar Feltalálók Napja – és a magyar feltalálók…

Dícsértessék a fényös Nap! Bálint Sándorra emlékezünk

Bálint Sándor (1904-1980) néprajzkutató és művészettörténész a szegedi hagyományok egyik legnagyobb ismerője volt. A vallási és a tárgyi néprajz, továbbá a folklorisztika területét is rendkívül gazdag anyaggal gyarapította, tudományos jelentőségével csak emberi nagysága vetekedhetett. Mi is számtalanszor idéztük már, hiszen kiváló forrást jelent, legyen szó akár a szegedi paprikások régi nyelvhasználatáról, akár az alsóvárosi búcsúról.…

Vetötték, tötték, rakták...Magok és palánták tavasszal

Vetötték, tötték, rakták…Magok és palánták tavasszal

Míg a korábbi blogbejegyzésekben leginkább a 15. születésnapunkat ünnepeltük, most ismét a praktikus tennivalókra fordítunk figyelmet. Hiszen – bármilyen hideg tavaszunk is van – itt a május, így hamarosan aktuálissá válik a paprikatermesztők egyik legnagyobb munkája. Lassan megérik az idő a palánták kiültetésére. Magokból palánták Most is, mint sok más alkalommal, Molnár Anita A szögedi…

Évforduló képekben. 15 éves a Röszkei Paprika Múzeum!

Évforduló képekben. 15 éves a Röszkei Paprika Múzeum!

A „félig kerek” évforduló tiszteletére képes összeállítást teszünk közzé a 15 éves Paprika Múzeum múltjáról. Megemlékezünk a nyitás utáni évekről, a paprikatermelés és -feldolgozás párhuzamos folyamatairól, a nagy eseményekről és a különleges látogatókról. A múlt után a jelen és a jövő is szerepet kap majd. Születésnapunk alkalmából ugyanis egy háromtagú minisorozattal készülünk, hogy a legfrissebb…

A szögedi paprika. Ne menjen el Szegedről paprika nélkül!

A szögedi paprika. Ne menjen el Szegedről paprika nélkül!

Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar identitás eleme,…

A szögedi paprika. Paprikatörténet II.

A szögedi paprika. Paprikatörténet II.

Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar identitás eleme,…

"E" szögedi paprika. Egy megőrzendő érték

A szögedi paprika. Egy megőrzendő érték

Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv most induló, online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar…

Többet Röszkéről III. A legnépesebb kertészség

Többet Röszkéről III. A legnépesebb kertészség

Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Többet Röszkéről című írásaink pedig egy másik paprikás falu múltját láttatják részletesen. Aktuális…

Juhászújév és birkapaprikás: Dömötör napja van

Juhászújév és birkapaprikás: Dömötör napja van

Múlt héten, mikor a II. Röszkei Rózsapaprika Nap eseményeiről számoltunk be, azt is említettük, hogy pásztortarhonyával vendégeltük meg a résztvevőket. Ez az emlék kiváló átvezetés mai cikkünkhöz, hiszen október 26-a, Dömötör napja alkalmából a szegedi pásztoréletről írunk. Szent Dömötör és Dömötör napja Az október 26-i szokások és hagyományok kultusza Szent Demeter (Démétriosz) korai keresztény vértanú…

Száraztészta: Sokoldalú alapanyag régen és ma

Száraztészta: Sokoldalú alapanyag régen és ma

Szeged és a Dél-Alföld népi táplálkozását már számos cikkben ismertettük. Legutóbb például a Halfesztivál kapcsán meséltünk ínycsiklandó halászlevekről, de írtunk már paprikásról, pörköltről, gulyásról is. Ma nem egy fogás lesz a főszereplő, inkább egy alapanyag. Egy olyan alapanyag, ami kinézetében nem olyan színes, mint a fűszerpaprika, felhasználási lehetőségeit tekintve azonban igen. Bemutatkozik a száraztészta! A…