"Ez az új esztendő nagy bőségben folyjon..." Boldog új évet kívánunk!

„Ez az új esztendő nagy bőségben folyjon…” Boldog új évet kívánunk!

Küszöbön áll az új esztendő, holnap már az óévet búcsúztatjuk. Ebből az alkalomból felidézzük, hogyan ünnepelt ilyenkor a régi Szeged népe. Továbbá mi is jókívánságainkat fejezzük ki az elkövetkező évre – Hiszen mi más is lehetne a kapcsolódó szokások célja? Az új esztendő hagyományai Magunk mögött hagyni a rosszat, bebiztosítani a jót. Röviden talán így…

Szentmihályi életképek III. "Nagyon mögható" Szánthó-emléktábla - a paprikás múlt mementója

Szentmihályi életképek III. „Nagyon mögható”. Szánthó-emléktábla – a paprikás múlt mementója

Szentmihályi Életképek-sorozatunkban a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötet kifejező, színes szövegeit közöljük. Legutóbb részletesen bemutattuk, hogyan is fest egy paprikatermesztő háza. Ma nagyobbat gondoltunk: Lássuk a paprikamalom épületének múltját, melyre a falán található Szánthó-emléktábla figyelmeztet. Sikeres vállalkozás, családi összefogás Szánthó Mihály és fiai újító, innovatív szemlélete, malomalapítása már több alkalommal szóba került itt, a blogon.…

A tudós titkai I. Közel Istenhez. Szent-Györgyi szabadideje

A tudós titkai I. Közel Istenhez. Szent-Györgyi szabadideje

Ebben az időszakban, mikor valószínűleg mindenkinek hiányoznak a csoportos tevékenységek, a közös időtöltés, egy történetet hoztunk arról, mennyire inspiráló lehet az egyedüllét is. Ebben a cikkben azt mutatjuk meg az Olvasóknak, miként képzelte az ideális nyaralást Nobel-díjas tudósunk, milyen volt Szent-Györgyi Albert szabadideje. Változatos források. A Szegedi Egyetemi Tudástár Szent-Györgyiről, a C-vitaminról, Nobel-díjas felfedezéséről és…

Egészségmegőrzés paprikával. A csípős gyógyhatás

Egészségmegőrzés paprikával. A csípős gyógyhatás

Korábban is említést tettünk már a paprika erejéért felelős vegyület, a kapszaicin, áldásos hatásairól. Ez alkalommal részletes beszámolót nyújtunk az egészségmegőrzés és a csípős paprika szoros összefüggéseiről. A kapszaicin vegyülete és története Ha a kapszaicin meghatározását a vegyészet felől közelítjük, annyit fontos kiemelni, hogy az alkaloidok csoportjába tartozik és rendkívül stabil vegyületnek számít. Nem bomlik…

PaprikaGastro II. Retrogastro. Csirkepaprikás kockás terítőn

PaprikaGastro II. Retrogastro. Csirkepaprikás kockás terítőn

Éppen egy hónapja indítottunk új sorozatot, Paprikagastro címmel. Célunk különböző korok és társadalmi helyzetek paprikás receptjeit közvetíteni. Legutóbb a kora újkori főúri asztalok tartalma „került terítékre”, egzotikus keleti fűszerekkel, de legtöbbször paprika nélkül. Most ugorjunk egy nagyot az időben, lássunk egy igazi csirkepaprikás receptet és az 1960-as, ’70-es évek ma már retrónak számító kínálatát! Az…

Szentmihályi életképek II. Egy paprikatermesztő háza

Szentmihályi életképek II. Egy paprikatermesztő háza

Körülbelül egy hónapja sorozatot indítottunk a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című kötetből. Célunk, hogy a színes leírásokon keresztül közelebb hozzuk egy paprikás település lakóinak mindennapi életét. Legutóbb elmeséltük egy paprikafüzérek között indult, „kommendált” házasság történetét. A házassághoz azonban önálló háztartás is szükségeltetik, ezért most lássuk, hogyan is festett egy paprikatermesztő háza! A lakóház és a gazdasági…

A papríkató törA papríkató törökbors. Honnan származik a paprika név?

A papríkató törökbors. Honnan származik a paprika név?

Paprika… A fűszer elnevezése sajátos. Több nyelvben ugyanilyen vagy hasonló formában található meg, a magyar társalgások és a magyar asztali örömök asszociációját kelti. A piros őrlemény – és elnevezése – azonban nagy utat járt be, és nagy változásokon ment keresztül, míg mai formáját elnyerte. Hogy hogyan lett a törökbors végül magyar fűszer? Lássuk a történetet!…

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

PaprikaGastro I. GastroAnno. Gyömbéres tyúkfi és paprikás csirke

Már számos alkalommal osztottunk meg recepteket az olvasókkal, legutóbb A bogrács és tartalma – címmel vettük sorra a paprikahasználat néhány lehetséges módszerét. Most azonban felmerült bennünk egy újabb sorozat ötlete: Gasztronómiai cikkeké, melyek különböző időszakok és társadalmi rétegek paprikás receptjeit közvetítik. Kezdjük a legtávolabbról. Vegyünk néhány több száz éves szakácskönyvet, forgassuk meg alaposan a lapjaikat és…

Szentmihályi életképek I. Harmonika és háztűznéző – paprikafüzérekkel

Szentmihályi életképek I. Harmonika és háztűznéző – paprikafüzérekkel

Egy alkalommal már közöltünk szöveget a Sanctus Mychaeltől Szeged-Szentmihályig című, szentmihályi helytörténeti kiadványból. A színes, érzékletes életképek miatt viszont ennél többet is tervezünk: Havi rendszerességgel sorozatot indítunk a mindennapi élet szentmihályi epizódjairól. A szentmihályi legényélet. Harmonika és locsolkodás A következő szöveget az Egy szentmihályi asszony emlékei ünnepekről és hétköznapokról című fejezetből közöljük. Az emlékek között…

Rádióelőadásban Szent-Györgyi, a C-Vitamin és a paprika

Rádióelőadásban Szent-Györgyi, a C-Vitamin és a paprika

A kalandos életű, tudományos eredményeiről és emberi nagyságáról híres tudós, Szent-Györgyi Albert, élete az izgalmas és tanulságos történetek kimeríthetetlen tárháza. Mi legtöbbször a paprikából izolált C-Vitamin kapcsán emlékeztünk meg róla. Életének azonban szinte minden pillanata figyelemre méltó, és a 20. század csaknem minden nagy eseményéhez kötődik valamiképpen. 1893. szeptember 16-i születésnapja alkalmából gondoljunk ismét rá!…

A hónap műtárgya a Paprika Múzeumban: Garaboly, a szedés egyik kelléke

A hónap műtárgya a Paprika Múzeumban: Garaboly, a szedés egyik kelléke

Korábbi cikkekben már említettük, hogy hagyományosan Kisboldogasszony szeptember 8-i ünnepén indult a szedés. Ebből az alkalomból egy karkosarat vagy – ahogy a Dél-Alföldön nevezik – garabolyt választottunk a hónap műtárgyává. Kosárformák és néprajzi hátterük A PaprikaMolnár Fűszerpaprika Malom és Múzeum gyűjteményében számos, különféle alakú és rendeltetésű, vesszőkosár található. A kosarak anyaga minden esetben frissen vágott,…

A hasítók hétköznapjai Szeged-Szentmihályon

A hasítók hétköznapjai Szeged-Szentmihályon

A csipedés és a hasítás munkafolyamatát – a paprikatermések ereinek, magvainak kézi eltávolítását – már több alkalommal bemutattuk. Nem közöltünk viszont még olyan cikket, ami a hasítók mindennapi életét, munkáját és szórakozásait a maga teljességében felelevenítené.  A hasítás és Szentmihály A fent említett hangulati leírásoknak kiváló gyűjteménye Ozsváthné Csegezi Mónika 2003-as könyve, a Sanctus Mychael-től…