Piros Arany, Erős Pista. A magyar konyha két alapköve

Piros Arany, Erős Pista. A magyar konyha két alapköve

A kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt. két terméke – a fent említett Piros Arany és Erős Pista – évtizedek óta a hazai gasztronómia nélkülözhetetlen elemei. Elismertségük és népszerűségük nem csak Magyarországon általános, hiszen legjelentősebb márkázott exporttermékeink közé tartoznak. Ebben a bejegyzésben egy kicsit közelebbről is megismerkedünk velük! A Piros Arany és az Erős Pista története…

A szögedi paprika. Ne menjen el Szegedről paprika nélkül!

A szögedi paprika. Ne menjen el Szegedről paprika nélkül!

Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar identitás eleme,…

"E" szögedi paprika. Egy megőrzendő érték

A szögedi paprika. Egy megőrzendő érték

Mikor 2021 végén A szögedi paprika, Molnár Anita könyve megjelent, a PaprikaMolnár Kft. röszkei paprikamalma, paprika múzeuma és hetente frissülő blogja egyaránt kiteljesedett. A könyv most induló, online közléseivel ugyanaz a célunk, ami a nyomtatott formátummal is volt. Érzékeltetni szeretnénk, hogy a paprika sokkal több, mint egy hozzávaló: Hungarikum, a nemzeti örökség része, a magyar…

A kiskundorozsmai szélmalom szélmolnárjai

A kiskundorozsmai szélmalom szélmolnárjai

Múlt héten, mikor az Itthon Bánátban Egyesületről írtunk, megemlítettük a vízimalmok iránti elkötelezettségüket is. Továbbá arról is szó esett, hogy a Paprika Múzeumon kívül a kiskundorozsmai szélmalom is a céljaik között szerepelt. Most mi is szentelünk néhány mondatot az egykor gabona- és paprikaőrlésre használt, ma is funkcionáló épületnek. Kiskundorozsmai malomkronológia A szélmalom – mint az…

1934-es kérdezz-felelek és a Molnárok Lapja válaszai

1934-es kérdezz-felelek és a Molnárok Lapja válaszai II.

Sebők Tibor, a Malomipari Múzeum korábbi vezetője, nagyszerű blogtémára hívta fel a figyelmünket: A Múzeum digitális gyűjteményében megtalálhatók az egykori szaklap, az 1904 és 1938 között megjelenő, Molnárok Lapja példányai. A kiadvány kérdezz-felelek rovatában bármelyik előfizető kérdezhetett, a szerkesztő által felkért szakértő pedig gondoskodott a válaszokról. Újabb blogbejegyzésünkben folytatjuk a múlt alkalommal megkezdett témát, a…

1934-es kérdezz-felelek és a Molnárok Lapja válaszai

1934-es kérdezz-felelek és a Molnárok Lapja válaszai

Sebők Tibor, a Malomipari Múzeum korábbi vezetője, nagyszerű blogtémára hívta fel a figyelmünket: A Múzeum digitális gyűjteményében megtalálhatók az egykori szaklap, az 1904 és 1938 között megjelenő, Molnárok Lapja példányai. A kiadvány kérdezz-felelek rovatában bármelyik előfizető kérdezhetett, a szerkesztő által felkért szakértő pedig gondoskodott a válaszokról. Molnárok Lapja, 1934. december 29. 244. kérdés A szaklap…

Szatymazi Paprikamustra: Három aranyminősítést nyertünk!

Szatymazi Paprikamustra: Három aranyminősítést nyertünk!

„..a szegedi paprikát ne engedjük sorsára hagyni, és ne hagyjuk elveszni vele elődeink 400 éves munkáját.” – áll a Szatymazi Bor- és Paprikamustra egyik korábbi meghívóján. Az esemény mottójához mi is szívvel-lélekkel csatlakozunk, így a november 17-18-án tartott rendezvényhez hét paprikamintával és Molnár Anita előadásával is hozzájárultunk. Jelen cikkünkben a Paprikamustráról írunk – Marótiné Tóth…

Többet Röszkéről III. A legnépesebb kertészség

Többet Röszkéről III. A legnépesebb kertészség

Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Többet Röszkéről című írásaink pedig egy másik paprikás falu múltját láttatják részletesen. Aktuális…

Szentmihályi életutak II. Feles paprika és Paprikabeváltó

Szentmihályi életutak II. Feles paprika és Paprikabeváltó

Egy tavaly megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk korábban megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. Korábban a paprikaszedésről írtunk egy kislány szemszögéből. Most megmutatjuk, miként boldogult egy fiatalasszony, akinek először a feles paprikaföld, az államosítás után pedig a Paprikabeváltó nyújtott megélhetést. Szocializmuson innen és…

Nagy István és az Új Élet. Hűség és kitartás

Nagy István és az Új Élet. Hűség és kitartás

Múlt heti cikkünkben már említést tettünk a szeptember 17-én, Szentmihályon megrendezett hagyományőrző napról. Az előző szombaton le is zajlott az esemény, melyen Molnár Anita is előadást tartott. Mivel a szentmihályi kötődésű Nagy Bálint építész, a FUGA Budapesti Építészeti Központ vezetője idén februárban hunyt el, egy visszaemlékező beszélgetés az ő emléke előtt tisztelgett. Anita az édesapja,…

Szentmihályi életutak II. Paprikaszedés gyerekszemmel

Szentmihályi életutak II. Paprikaszedés gyerekszemmel

Egy tavaly megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk korábban megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. Legutóbb egy idős asszony emlékein keresztül láthattuk, milyen örömet okozhatott a szépen termő paprikaföld. Ezúttal – hiszen ősz eleje van – megmutatjuk, hogy festett a paprikaszedés gyerekszemmel. A cikket…

A szegedi paprika története

A szegedi halászlé története

Mivel hamarosan kezdődik a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál – és már mi is nagyon készülünk! – ezúttal Szeged, a szegedi paprika és a szegedi halászlé közös múltját idézzük. A témát Molnár Anita A szögedi paprika című könyvének Halászlék, gulyások, paprikások és pörköltek című fejezete kiválóan feldolgozza. A szegedi halászlé „A szegedi halászlé fogyasztása és főzése…