Szentmihályi életutak II. Hétköznapok és ünnepek helyszíne: A Kéri kocsma

Szentmihályi életutak II. Hétköznapok és ünnepek helyszíne: A Kéri kocsma

Egy tavaly megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk korábban megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. Nagy Istvánné Szűcs Gizella a könyv egyik fejezetében (Élet Szentmihályon az ötvenes, hatvanas években) felmenőiről és a Kéri kocsma vagy alsókocsma történetéről, illetve a faluban betöltött szerepéről mesélt. „…kellett,…

Könyvismertető - Molnár Anita: A szögedi paprika

Könyvismertető – Molnár Anita: A szögedi paprika

Molnár Anita A szögedi paprika című könyvének decemberi megjelenése egyértelműen az év legnagyobb eseménye, mondhatni fináléja. A kötettel a közelmúltban több alkalommal is foglalkoztunk. Azóta már elmondhatjuk, két helyen is sikeresen bemutattuk: Szegeden, a paprika hazájában és Röszkén, az ősfészekben. A röszkei esemény igazi ünnep volt. Eljöttek (többek között) Vastag József egykori röszkei tanító gyermekei,…

Első könyvbemutató – A szögedi paprika a SZAB Székházában

Első könyvbemutató – A szögedi paprika a SZAB Székházában

Végre kézbe vehettük Molnár Anita A szögedi paprika című könyvét!! A kötetet két könyvbemutató során szeretnénk minél közelebb hozni az olvasókhoz. Legközelebb szombaton (december 18-án), 10 órakor várunk mindenkit a Röszkei Paprika Múzeumban. A Szánthó-hagyaték, a Múzeum és a Könyv A december 10-i szegedi könyvbemutatón a szerző, Molnár Anita, saját motivációit, személyes kötődését és a…

Paprika Napló I. „Paprika Schlesinger” bécsi marketingtevékenysége

Paprika Napló című, új sorozatunkban a Szegedi Napló régi – izgalmas, paprikás témákat rejtő – számai közül szemezgetünk. Az első cikk, amit az alábbiakban megosztunk, megmutatja, hogy a magyar paprikának milyen nagy keletje volt Bécsben, a századforduló előtt. Főleg, ha a terméket ügyes reklámkampánnyal igyekeztek eladni, ahogy azt Paprika Schlesinger is tette. Kotányi és Paprika…

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

5 millió tő fűszerpaprika. A baszkföldi Gorria példás termesztése

1968 óta, október utolsó hétvégéjén mindig nagy eseményre készülnek a dél-franciaországi (tradicionálisan baszkföldi) Espelette településen: A számtalan turistát vonzó paprikafesztiválon idén Molnár Anita is részt vett. Tapasztalatait (a szegedi párhuzamokról, a Gorria fajta termesztéséről és a szigorú eredetvédelemről) ez a bejegyzés összegzi. Szeged és Espelette. Két távoli tájkörzet, közös múltbeli sajátosságok Bár a nagy földrajzi…

Paprika Napló I. „Paprika Schlesinger” bécsi marketingtevékenysége

Kvíz a Könyvért I. Amerikai chili, szegedi paprika

Kvíz a Könyvért című új sorozatunkban egy kis (nyeremény)játékra invitáljuk olvasóinkat! Mivel Molnár Anita A szögedi paprika című kötete hamarosan megjelenik, egy szerencsés – és figyelmes! – olvasónk lehetőséget kap, hogy először vegye a kezébe. Hogy mit kell ehhez tennie? 1; Végigolvasnia a könyv egy kedvcsinálóul közölt részletét. 2; Elküldenie nekünk a kérdéseinkre adandó helyes…

Szentmihályi életutak II. Hétköznapok és ünnepek helyszíne: A Kéri kocsma

Szentmihályi életutak II. Zöld és piros paprikák

Egy frissen megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk múlt héten megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. Kovács Lászlóné Varga Rozália visszaemlékezésében ezúttal keserédes epizódokat is találunk. A paraszti élet kíméletlenségét jól mutatja a kisfiú esete, aki nem látott különbséget zöld és piros paprikák között.…

Szentmihályi életutak II. Hétköznapok és ünnepek helyszíne: A Kéri kocsma

Szentmihályi életutak II. Paprikakikészítők otthona

A Szentmihályi életutak II. című kötet megjelenéséről a közelmúltban idéztük az egyik szerző, Molnárné Szekeres Judit összefoglalóját. Ahogy a Délmagyarország is frissen tudósított róla, a második kötet méltó folyatása az elsőnek: Nehéz sorsok, személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlék a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Szentmihályi életképek elnevezésű blogbejegyzéseink folytatása. Az első alkalommal Kovács Lászlóné Varga…

A Móra-Net televízió, Szeged365 és a Délmagyarország riportja az I. Röszkei Rózsapaprika Napról

I. Rózsapaprika nap a hagyományok jegyében Röszkén címmel számolt be a Móra-Net televízió az I. Röszkei Rózsanaprika napról. „A fűszerpaprika igazi jellegzetesség a Homokhátságon, az őszi betakarításhoz számtalan hagyomány kapcsolódik, mely nem merül feledésbe, hiszen a röszkei paprika múzeum gondoskodik az értékmentésről. Ennek jegyében paprikanapot tartottak október 16-án, ahol mi is látogatást tettünk és megnéztük,…

Képes beszámolónk az I. Röszkei Rózsapaprika Napról

A röszkei Beretzk Péter Természetvédelmi és Kulturális Hagyományőrző Klub csatlakozott a „Good food, good farming” – Egészséges étel helyi gazdáktól nemzetközi kampányhoz, melynek keretében a röszkei Paprika Múzeummal karöltve létrehozták az I. Röszkei Rózsapaprika Napot. 2021. októberében számos európai országban rendeznek akciónapokat, ahol a helyi élelmiszer előállítást, a kistermelőket és a vidéki megélhetést támogatják. A…

Az I. Röszkei Rózsapaprika Nap. „Legszebb szín és legkitűnőbb minőség”

Az I. Röszkei Rózsapaprika Nap. „Legszebb szín és legkitűnőbb minőség”

Közelgő programunkat, az október 16-ra, szombatra tervezett I. Röszkei Rózsapaprika Napot már több alkalommal hirdettük. A hagyományteremtő, közösségépítő céllal életre hívott esemény elnevezése az első szegedi paprikamárka, a Pálfy-féle rózsapaprika gazdag múltjára reflektál. Szeged ipartörténetének sarokköve: A Pálfy család A rendelkezésükre álló történeti források szerint a Pálfy családnév már a 16. század elején is megtalálható…

PaprikaGastro X. GrillGastro. Ajvár és pljeskavica

PaprikaGastro X. GrillGastro. Ajvár és pljeskavica

PaprikaGastro című sorozatunk célja különböző korok és helyzetek paprikás receptjeinek közvetítése. Több hét is eltelt, mióta legutóbb előálltunk egy ötlettel. A bőségesen érő paradicsom és paprika apropóján a lecsóhoz adtunk tippeket. Ez alkalommal is nagy szerepet szánunk az étkezési paprikának. A balkáni hangulatú ajvár és pljeskavica egyszerre mesélnek a paprika egy különleges felhasználási módjáról és…