Többet Röszkéről II. A középkor és a falu neve

Többet Röszkéről II. A középkor és a falu neve

Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Többet Röszkéről című írásaink pedig egy másik paprikás falu múltját láttatják részletesen. Mi…

Többet Röszkéről. I. A paprikás település legősibb emlékei

Többet Röszkéről. I. A paprikás település legősibb emlékei

Talán jó néha egyértelműsíteni, hogy a sokat emlegetett szegedi paprika gyűjtőfogalom. A szegedi paprika Szeged környéki tájkörzetekben terem, a várostól délre és nyugatra fekvő fekete földeken, barna, homokos talajokon. Például Hattyason, Gyálaréten, Domaszéken, Nagyszéksóson és Szentmihálytelkén, aminek már szenteltünk egy külön sorozatot. Röszkéről azonban még nem esett szó bővebben, következő cikkeinket éppen ez a körülmény…

Május közepe van, palántázunk! Paprikaültetés, 2022.

Május közepe van, palántázunk! Paprikaültetés, 2022.

Ha nem számítjuk a szedést, a tavaszi paprikaültetés a legnagyobb szabású szántóföldi munka a növény termesztése során. Múlt héten mi is belefogtunk! Ebben a bejegyzésben a tapasztalatainkat meséljük el. Az időjárás nagy úr Azzal, hogy az ültetést már május 12-én, Pongrác napján megkezdtük, idén nem ragaszkodtunk szigorúan a kalendáriumhoz mint a régi paprikások. Egy alsóvárosi…

Paprika Napló IV. Ankét a szegedi paprikáról, 1913-ban

Paprika Napló IV. Ankét a szegedi paprikáról, 1913-ban

Paprika Napló című, új sorozatunkban a Szegedi Napló régi – izgalmas, paprikás témákat érintő – számai közül szemezgetünk. Legutóbb a paprikatermesztés hőskorában kalandoztunk. A régi újságcikken keresztül láttuk, hogyan formálódott a kialakulóban lévő paprikapiac, milyen nehézségeket jelentett a termelés és a gyártás szabályrendszerének kidolgozása. A történet most folytatódik! 1913. június 1. napján Ankét a szegedi…

Paprika Napló IV. Ankét a szegedi paprikáról, 1913-ban

Paprika Napló III. A paprikatermelés hőskora

Paprika Napló című, új sorozatunkban a Szegedi Napló régi – izgalmas, paprikás témákat érintő – számai közül szemezgetünk. Legutóbb a szegedi paprika fiumei diadaláról olvashattunk, ez alkalommal pedig éppen a paprikatermelés hanyatlása a téma. Az 1913 május 24-i cikk A paprikatermelés fokozása. Tanácskozások a polgármesternél és az iparkamarában címet viseli. Olvasása során egy úttörő időszak…

Szentmihályi életutak II. „Ez okozott igazán örömet...ha szép volt a paprika!”

Szentmihályi életutak II. Palántaültetés gólyafészkösre rakott kosárból

Egy tavaly megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk korábban megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. Mivel hamarosan elérkezik a május, egyben a palántaültetés ideje, ezúttal egy olyan emléket választottunk, ami ezt a munkafolyamatot meséli el. „…nagy kosárba szödte a palántát, olyan gólyafészkösre rakta.” Tanács…

Megelevenedik a termesztők, kutatók, márkák és piacok világa – a Délmagyarország riportja Molnár Anitával

A Délmagyarország című napilap olvasói március 28-án olvashatták a riportot Molnár Anitával, A szögedi paprika című könyv szerzőjével. Most ebből idézünk: „Ennek a könyvnek a története több mint másfél évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor édesapám, Molnár Albert megvásárolta a szentmihályi paprikamalmos Szánthó család hagyatékát. Ezt látva született meg édesanyám fejében a múzeum gondolata. Röszke régi paprikás…

Szentmihályi életutak II. „Ez okozott igazán örömet...ha szép volt a paprika!”

Szentmihályi életutak II. „Mintha lidérc ült volna az egész gazdaságon.”

Egy tavaly megjelent kötet: Nehéz sorsok és személyes élettörténetek tárháza, nosztalgikus emlékek a szentmihályiaknak, tanulságos összefoglalás mindenki másnak. Folytatjuk korábban megkezdett Szentmihályi életutak II. című sorozatunkat. A választott szövegrész ezúttal a változásokról, az átmenetek nehézségéről szól: A telet felváltó tavasz számos gazdasági problémájáról, a földből élők közötti generációs különbségekről és persze az 1950-es évek új…

Paprika Napló IV. Ankét a szegedi paprikáról, 1913-ban

Paprika Napló II. A szegedi paprika diadala

Paprika Napló című, új sorozatunkban a Szegedi Napló régi – izgalmas, paprikás témákat érintő – számai közül szemezgetünk. Legutóbb a bécsi „Paprika Schlesinger” eladási stratégiáitól írtunk, ezúttal az 1895. december 19-i számból választottunk egy részletet. Lássuk A szegedi paprika diadala című rövid írást! Fiume és a magyar Millenium A cikk a Fiumei levél alcímet viseli,…

„Nagy baj van, ha nem lehet lutrizni.” Árstop és paprika, 1936.

„Nagy baj van, ha nem lehet lutrizni.” Árstop és paprika, 1936.

2022 elején valószínűleg az is aggódva figyeli a hazai és a globális gazdasági életről szóló híradásokat, aki egyébként kevésbé érdeklődik a téma iránt. A fizetőeszközök elértéktelenedése, az egyre nagyobb mértékű infláció és a folyamatokra válaszként érkező kormányzati árstop meghatározza a mindennapjainkat. A piac törvényeibe való tudatos beavatkozásról paprikatörténeti analógiát is ismerünk. Korábban már bemutattuk Móricz…

Kvíz a Könyvért II. A paprika Magyarországon és Szegeden

Kvíz a Könyvért II. A paprika Magyarországon és Szegeden

Kvíz a Könyvért című új sorozatunkban ismét (nyeremény)játékra invitáljuk olvasóinkat! Mivel Molnár Anita A szögedi paprika című kötete néhány hete jelent meg, egy szerencsés – és figyelmes! – olvasónk most lehetőséget kap, hogy hozzájusson egy ajándékpéldányhoz. Hogy mit kell ehhez tennie? 1; Végigolvasnia a könyv egy kedvcsinálóul közölt részletét. 2; Február 28-ig elküldenie nekünk a…

Egy csipet csili III. Forró, csilis csokoládé

Egy csipet csili III. Forró, csilis csokoládé

Egy csipet csili címmel új, gasztronómiai sorozatot indítottunk. Célunk a szezonális, hazai alapanyagok és receptek ajánlása, természetesen paprikával bőségesen fűszerezve. December elején pikáns sütőtökkrémlevest „főztünk”, egy igazi késő őszi – tél eleji, melengető fogást. Ma egy olyan receptet mutatunk, ami akkor esik igazán jól, mikor kint már állandósult a fagy, és a meleg szoba biztonságában…