A PaprikaMolnár Papria Blog-ja a szegedi paprikakultúra 200 éves történetét kutatja.

Paprika Malom, Múzeum és Blog

A PaprikaMolnár családi vállalkozás a hagyományos szegedi fűszerpaprika tájkörzetben. Ötvözzük a gyártást a hagyományőrzéssel: a Paprika Malomban friss fűszerpaprikát őrlünk, a Paprika Múzeumban a gazdag paprikás örökséget mutatjuk be.

A Paprika Blog hetente publikálja írásait a múzeumból, régi újságokból, kutatásokból, irodalomból és a helyiek történeteiből. A Paprika Blog bejegyzései elérhetőek hírlevél formájában is, feliratkozni itt lehet: https://www.paprikamolnar.hu/ Feliratkozás után megküldjük postaládájába Fűszerpaprika Kisokosunkat.

Visszaemlékezés Vastag József tollából. Az őrlés lehetőségei

Az elmúlt hetekben többször került már terítékre Vastag Józseftől származó visszaemlékezés. Olvasóinkat ez alkalommal is arra buzdítjuk, hogy – amennyiben szívesen tennének közzé Vastag Tanár Urat érintő emlékeket – anyagaikkal forduljanak hozzánk. A dokumentumok, fényképek megosztása a lentiekhez hasonló közös értéket, megőrzésre méltó tudást eredményez. Az alábbi szöveg 1989-ben Röszkén kelt, és az áztatás leírása…

Gyűjtsünk együtt! Felhívás Vastag József hagyatékának közös feldolgozására

Ezen a héten folytatjuk korábban megkezdett, népszerű témánkat: A röszkei paprikás társadalom kiváló ismerőjének, Vastag Jószefnek ránk maradt anyagit tesszük közzé. Az előző bejegyzésekben már terítékre kerültek a termesztés archaikus módszerei és a termesztők családszervezete is. Ez alkalommal a szárítás és az áztatás leírásával kezdjük, és egy Önökhöz szóló kéréssel, közös munkára való felhívással, fejezzük…

10 éves a röszkei Paprika Múzeum

Tízévesek lettünk. 2008. április 17-én nyitottuk meg ünnepélyesen a röszkei Paprika Múzeumot. Az azóta eltelt tíz évben több, mint tízezer vendéget fogadtunk Magyarországról, a Kárpát-medencéből, és azon túlról. A Paprika Múzeum létrehozásakor célunk azt volt, hogy emléket állítsunk a szegedi és Szeged környéki, különösen a röszkei és szentmihálytelki paprikás családoknak, akik megteremtették a magyar paprika…

Torokfájás, láz? 7 paprikamag csodatévő ereje

Esett már szó a paprika termesztéséről, dekoratív oldaláról és a kapszaicin áldásos hatásáról is. Most azonban lássuk, hogy miként használta a csípős paprikát orvosságként a 19. századi szegedi parasztság! Mivel az orvosok szolgáltatásai még a múlt század első felében sem voltak magától értetődőek, a régi parasztság számára egyértelmű volt, hogy saját gyógyíttatásáról gondoskodik. Pontosabban azért…

„Rika, rika, paprika…” Fűszerpaprika a magyar folklórban

A piros, csípős fűszerpaprika – amerikai eredete ellenére – a magyar kultúra szignifikáns eleme, nemzeti identitásunk része. Erre már a legjellemzőbb ételeink (töltött káposzta, pörkölt, halászlé…stb.) is bizonyítékot jelentenek, a fűszer azonban ezenkívül népművészetünkben és népköltészetünkben is erősen jelen van. Ki ne ismerné például a kalocsai hímzést? A nemzetközi hírű ornamentikában, a fehér alapon tarkálló…

Közeleg a Húsvét! Paprikás-hímes tojások

A húsvét közeledésével a kisgyerekes családok – és valószínűleg sokan a felnőttek közül is – már lelkesen készülnek a tojásfestés nagy feladatára. A hagyományos piros szín előállításának számos útja-módja van, és ezek közül csak egy (a legkevésbé kreatív) a boltban vásárolható tojásfesték. De kezdjük egy kicsit távolabbról: Mi köze a tojásnak a húsvéthoz? A tojás…

Tavaszi teendők: A magvásárlás és a megfelelő fajták kiválasztása

  Minden paprikatermelő tisztában van vele, hogy a kora tavaszi időszak a magvásárlás és a palántanevelés ideje. Bár március közepére legtöbbször már friss hajtásoktól zöldell a vidék, és a nap sugarai egyre melegebben sütnek, tervezésre és vásárlásra még az idei, fagyos márciusi körülmények is alkalmasak. Mivel pedig a tervezés precizitást igényel, aktuális cikkünkben vegyünk sorra…

Böjtöljünk paprikával! A fűszer használata nagyböjt idején

A nagyböjt kifejezésről ma már talán legtöbbeknek egy szigorú fogyókúra jut eszébe, most azonban a kifejezés archaikus jelentését vizsgáljuk. A böjt – esetenként absztinenciával és egyéb megszorításokkal kombinálva – tulajdonképpen minden vallás hangsúlyos eleme. A Szeged környéki római katolikus parasztság, és általában a magyarság, a 20. század közepéig megtartotta a nagyböjtöt. Ez, akárcsak közös hitük, erős…

Növényvédelem és növényápolás. A paprika gondozása

A növényvédelem szempontjai már a néhány héttel ezelőtti, biotermesztéssel foglalkozó, írásokban is felmerültek. Lássunk most néhány példát a legalapvetőbb munkákra, a növényápolás szempontjaira és a paprika kártevőire! Ültetés után, a növényvédelem részeként, a szedésig két-háromszor kapálják a földet: az első kapálás, amikor még kicsi a palánta, történhet kézi kapával vagy lóekével, manapság kultivátorral. Ahogy nő,…

Óvodások, iskolások, látogatók, emlékek

Ezen a héten a szavak helyett alapvetően emlékek bemutatásával, képekkel készültem. Mivel 2018. a „Családok Éve” lesz, év elején jólesik visszanézni a korábbi időszak apróbb és nagyobb látogatóira. Bogi például még évekkel ezelőtt járt nálunk, azóta már iskolába jár. Hasonló korú gyerekek,akár teljes óvodáscsoportok is többször felkeresték már a Paprika Múzeumot. A képen látható csapat…

Biotermesztés II. Az ültetéstől a végeredményig

Múlt héten a biotermesztés lehetőségeit vettük sorra: A megfelelő terület kiválasztásától, az ajánlott művelési módszereken keresztül egészen a biotermesztés első éveiben előállítható „átállásos” termékig. Lássuk most a folytatást! Az átállás idején a terület egyharmad részén fűszerpaprika is termeszthető. A termelés biztonsága érdekében célszerű olyan integrátort választani, aki a biofeldolgozásban érdekelt. A termesztési technológiánál lehet helyrevetett,…

Biotermesztés és fűszerpaprika. Napjaink trendje, régi módszerek

A biotermesztés, a bioboltok és a „tökéletesen bio” termékek iránt manapság igen nagymértékű az érdeklődés. A jelenség voltaképpen természetes: Az egészség megőrzése egyre nagyobb hangsúlyt kap, a készen vásárolható élelmiszerek pedig gyakran alacsony minőségűek. Vajon milyen lehetőségei vannak a fűszerpaprika biotermesztésének? Bár meglepő, de napjaink igényeinek kielégítésére legjobb elővenni az archaikus módszereket. A biotermesztés fogalmához…